Annonce

Politiske fodboldklubber: Syrianska er et stykke af Mellemøsten i svenske Södertälje

Nogle gange handler fodbold om mere og andet end at score mål. En række af Europas fodboldklubber er nemlig dybt politiske. Sjette og næstsidste afsnit af Netavisen Pios artikelserie om politiske fodboldklubber tager os til Stockholmforstaden Södertälje, hvor indvandrerklubben Syrianska deler vandene.
Den næstsidste destination i vores serie om politiske fodboldklubber er svenske Södertälje. Hjemsted for Syrianska FC. På sin vis er Syrianska ikke en politisk fodboldklub. I modsætning til de andre klubber, vi har haft det politiske øje zoomet ind på i denne serie, er Syrianska ikke del af en højre-venstre-kamp. Klubbens fans er hverken det ene eller det andet rent politisk. De er bare fans.

Og så allligevel. For i en tid, hvor debatten om indvandring fylder mere og mere, er Syrianska FC alligevel politisk ved sin blotte eksistens. Klubben er nemlig en assyrisk fodboldklub, stiftet af assyriske indvandrere i Södertälje syd for Stockholm i 1977. Et assyrisk fodboldhold i noget så svensk som Björn Borgs fødeby.

Når vi skriver assyrere så er det for øvrigt hverken slåfejl eller en eller anden særlig politisk korrekt måde at skrive syrere på. Assyrere er en etnisk gruppe, der trækker tråde tilbage til oldtidens kongerige Assyrien. De har rødder i et område, der i dag er dækket af Syrien, Tyrkiet, Iran og Irak. Assyrerne taler det gamle sprog aramæisk, der bedst kan beskrives som en blanding af arabisk og hebraisk. Sproget er i dag næsten uddødt, men var meget udbredt i oldtiden. Blandt andet talte man aramæisk i Babylon – og de gør det også i Mel Gibsons film ”The passion of the Christ”. Hvis du vil bruge denne artikel som udgangspunkt for at skrive noget ondt om muslimer, så spar på krudtet og gå ind på Den Korte Avis i stedet. Assyrerne har været kristne siden år 45 og var et af de første folk til at konvertere til kristendom.

I dag er assyrerne spredt for stort set alle vinde. Skiftende regimer har gjort deres eksistens i Mellemøsten truet, og assyrerne er i høj grad flygtet i sikkerhed til Jordan, Libanon og Europa. Og nå ja, så har en del af dem altså slået sig ned i Stockholmforstaden Södertälje. Södertälje er en stor etnisk blanding, og 39 % af indbyggerne er indvandrere og efterkommere. Mange af dem assyrere, der har dannet et assyrisk fællesskab i byen.

Og det var ud af dette fællesskab, at de dannede fodboldklubben Syrianska FC. Klubben, der startede som en idrætsforening for de assyriske indbyggere i Södertälje i 1977 har med årene vokset sig større og større og spillede i perioden 2011-14 i den bedste svenske liga, Allsvenskan. De ligger i skrivende stund nummer 7 i den næstbedste svenske liga, Superettan.

Selvom en assyrisk klub i svenske Södertälje kan virke ret særligt og ejendommeligt, så er der hele to assyriske fodboldklubber i byen. Syrianska FC og lokalrivalerne Assyriska. De to klubber, der lige nu begge ligger i Superettan, mødes i det såkaldte Södertälje-derby.

Selvom Syrianska på sin vis er en fodboldklub som så mange andre, så er det snart sagt uundgåeligt, at klubben ved sin blotte eksistens bliver politisk. På at etniske grupper kan berige Sverige og fungere fredeligt ved siden af etniske svenskere. Eller på, at parallelsamfundene trives, og at integrationen har lange udsigter – alt efter hvordan man i øvrigt ser på indvandringen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet