Annonce

Portugal er en socialdemokratisk succeshistorie

Efter massive budgetunderskud og høj arbejdsløshed har Portugals S-regering vendt skuden og bevist, at der er et alternativ til sparepolitikken.
Da den socialdemokratiske António Costa blev udpeget som Portugals nye premierminister i november 2015, var det med et løfte om både at leve op til EU’s strenge budgetkrav og at gøre op med de seneste års hårde sparepolitik, som havde ramt pensionister, syge, offentligt ansatte og arbejdsløse hårdt.

’Voodoo-politik’ kaldte Costas modstandere hans strategi, som blev dømt ude på forhånd, men noget tyder på, at taktikken var velvalgt. Underskuddet på de offentlige finanser er normaliseret, arbejdsløsheden mere end halveret, og de sociale ydelser er ved at blive genetableret.

Netavisen Pio har mødt den portugisiske socialdemokrat Ana Gomes for at høre, hvad partiet – til forskel fra mange andre europæiske socialdemokrater – tilsyneladende gør rigtigt.

Vi har bevist, at der er alternativer til nedskæringer
”Økonomien har det godt, fordi man har turdet vise, at der er alternativer til denne dumme og blinde sparepolitik, som har været så destruktiv for Portugal,” siger den 63-årige europa-parlamentariker Ana Gomes.

Portugal var et af de europæiske lande, der blev hårdest ramt af den økonomiske krise for ti år siden. I 2013 var det offentlige underskud oppe på omkring ti procent, arbejdsløsheden toppede i 2013 med 17,5 procent, og en række offentlige ydelser og lønninger blev brat skåret med 25 procent.

Landet måtte hjælpes med redningspakker fra ’trojkaen’ – Den Europæiske Centralbank, Europa-Kommissionen og Den Internationale Valutafond IMF, som krævede skrappe spareforanstaltninger til gengæld for økonomiske indsprøjtninger.

Den daværende liberale regering stod klar til at udføre ordre: Energiselskaber blev privatiseret, momssatser forhøjet, lønninger i den offentlige sektor og pensionsydelser beskåret, velfærdsydelser fjernet og arbejdstiden øget.

”Den tidligere regerings politik var ikke kun destruktiv for vores økonomi, men også portugisernes selvbevidsthed. Når man smadrer den, så ser man pludselig, at de unge forlader landet – den bedst uddannede generation nogensinde. Mere end 200.000 rejste i løbet af trojkaens fire år,” forklarer Ana Gomes.

Historisk vælgeropbakning
Socialdemokraterne dannede i 2015 en mindretalsregering med støtte fra to venstreorienterede partier, og deres fælles målsætning er at gøre op med sparepolitikken. Regeringspartiet, som dog hedder socialistpartiet, topper i dag med cirka 40 procents tilslutning i meningsmålingerne, og ved efterårets kommunalvalg opnåede partiet det bedste valgresultat nogensinde.

”I regeringens første to år havde vi ingen penge til rådighed på grund af kravet om, at vi skulle reducere vores gæld med otte milliarder euro per år. Det er et enormt beløb, mere end hvad vi bruger på vores sundhedssystem,” forklarer Ana Gomes og uddyber: ”Vi har måttet målrette vores investeringer imod de allermest udsatte områder – for eksempel er vi ved at hæve pensionsudbetalingen til det tidligere niveau og genetablere en række sociale ydelser, som var blevet fjernet. Vores sundhedssystem kører stadig med en milliard euro mindre end før, vi er i underskud med højtkvalificeret arbejdskraft, for eksempel læger, fordi de emigrerede i kriseårene. Men det går bedre, og det kan folk både mærke og forstå.”

Opgør med privatiseringsbølge
Ana Gomes forklarer, at man nu er ved at undersøge flere af de privatiseringer, som blev foretaget under den tidligere regering:

”Privatiseringen tog fart i årene med trojkaen – forfærdelige fejl blev begået. Afgørende sektorer, for eksempel store dele af vores infrastruktur, er blevet solgt til kinesiske virksomheder. Det er et problem ikke kun for Portugal, men også for EU. Man undrer sig lidt over, hvem folkene i den tidligere regering og folk i trojkaen egentlig arbejdede for?”

Ana Gomes forklarer, at man ikke endnu konkret taler om at genovertage de tidligere statsejede virksomheder, men hun tror dog, at det vil komme på et tidspunkt.

”Det her skal håndteres, for også ud fra en sikkerhedspolitisk vurdering var det hovedløst. Vi er en søfartsnation og dermed følger et ansvar. Det er ikke blot et spørgsmål om vores sikkerhed, men om hele Europas. Vi har brug for en flåde, og flåden har brug for skibe. Derfor havde vi offentlige skibsværfter, som blev privatiseret med nogle dybt korrupte kontrakter. Det hænger ikke sammen med EU’s ønske om at opruste forsvaret og få mere strategisk autonomi. For ingen ved hvem, der rent faktisk kontrollerer de virksomheder, som har opkøbt vores skibsværfter.”

Fremtiden for de europæiske socialdemokrater
De portugisiske socialdemokraters succes må siges at være en undtagelse i Europa, hvor partiet har styrtblødt vælgere i ikke mindst lande som Grækenland, Frankrig og Holland.

På spørgsmålet om, hvordan Ana Gomes vurderer fremtiden for sine søsterpartier ude i Europa, svarer hun, at hun er bekymret:

”Ikke så meget for de portugisiske socialdemokrater, for her har vi turdet tage opgøret med den meningsløse højrefløjspolitik. Vi har turdet gå en anden vej, og befolkningen kan mærke en forskel. Men i mange andre lande tror jeg, at partiet har solgt sin sjæl. Man har ladet sig indfange af en ideologi, der har gjort, at de rigeste kan omgå loven og blot blive rigere, imens de fattigste bliver fattigere,” siger hun og tilføjer:

”Derfor har mange europæere ikke meget tillid tilbage til de europæiske socialister. Derfor søger de mod populistiske partier til højre og venstre. Men hvis vi vil bekæmpe populismen, så må vi vende tilbage til en ægte socialisme – selvfølgelig tilpasset de moderne forhold. Vi lever trods alt i en globaliseret verden nu.”


Flere artikler om emnet