Annonce

Poul Madsen: "Jeg har været blind og døv" og regeringen spiller ud med elbil-mål

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen fremlægger i torsdag aften sit klima- og transport-udspil. Flere medier skriver, at S-regeringen spiller ud med at foreslå et mål på 500.000 elbiler i 2030. Regeringens tre støttepartier ønsker det dobbelte, nemlig en million elbiler. Forhandlingerne starter torsdag aften.

Presset af en lang række tidligere og nuværende kvindelige ansattes vidnesbyrd erkender Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, nu, at der i årevis har eksisteret en krænkende sexistisk kultur på Ekstra Bladet:

“Jeg har været blind og døv,” lyder fra Poul Madsen - få uger efter at samme Poul Madsen på landsdækkende TV erklærede, at der ikke var de store problemer med sexisme på frokostavisen.

Og så er 29 af 34 deltagere i et sikkerhedspolitisk kursus i  forsvarets øverste top blevet smittet med covid-19. Heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Regeringen klar med transport-udspil: 500.000 elbiler i 2030

En halv million elbiler på de danske veje i 2030. Sådan lyder regeringens mål i udspillet til de politiske forhandlinger om en ny aftale på klima- og transportområdet.

Det oplyser flere medier.

Aftalen skal sikre, at også transportsektoren bidrager til at nedsætte CO2-udslippet som led i den politiske beslutning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 - målt i forhold til niveauet i 1990.

Klimarådet har tidligere anbefalet en million elbiler i 2030 som mål. Mens den såkaldte Bilkommission anbefaler 750.000 elbiler i 2030 som et realistisk mål.

Regeringens støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - ønsker alle et mål en million elbiler på vejene i 2030 som mål.

Af samme grund mener SF's klimaordfører, Signe Munk, at S-regeringen med det ventede elbil-mål hænger i bremsen.

placeholder

 

Regeringen har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om elbilerne i aften.

Læs mere her.

 

Poul Madsen: “Jeg har været blind og døv”

Ekstra Bladet har et problem med en krænkende sexistisk kultur på arbejdspladsen.

Sådan lød beskeden fra 46 tidligere og nuværende kvindelige ansatte på Ekstra Bladet til chefredaktør Poul Madsen, da de tidligere på ugen sendte et brev til avisens ledelse om kulturen på frokostavisen.

En kultur, der ifølge de 46 underskrivere også indebærer nedgørende jokes, lumre e-mails og fysiske seksuelle krænkelser, "der grænser til eller ligefrem var overgreb". Det kunne man mandag læse  i Politiken.

Det fik Ekstra Bladet med chefredaktør Poul Madsen i spidsen til at afholde et krisemøde med afsenderne af brevet onsdag aften.

DR Nyheder fortæller, at chefredaktør Poul Madsen på mødet gav kvinderne en uforbeholden undskyldning og lovede, at der bliver lavet nye strukturer og retningslinjer på avisen, der skal stoppe problemet.

Brevet blev sendt, efter Poul Madsen tidligere har sagt i programmet Presselogen på TV 2 News, at der efter hans opfattelse ikke var et udpræget problem med en rådden kultur på Ekstra Bladet. Han understregede, at der havde været to sager om sexisme på hans bord de senere år.

Poul Madsen sagde tidligere onsdag, at han er blevet "meget, meget klogere" de sidste tre uger, når det kommer til kulturen på Ekstra Bladet.

“Jeg har været døv og blind undervejs som mange andre, og det martrer mig om natten,” siger han.

Derfor er det nu tid til grundig selvransagelse og til at ændre kulturen på avisen.

“Jeg sagde til redaktionen i mandags, da jeg modtog brevet, at nu må vi nulstille. Ekstra Bladet fra i går findes ikke mere. Nu starter vi helt forfra,” lyder det fra chefredaktøren.

En af de kvinder, der de seneste dage er stået frem og har fortalt om problemer på Ekstra Bladet er Lisbeth Langwadt.

Hun sagde i 2017 op fra en stilling som chef for betalt indhold på avisen, efter det hun til Politiken beskriver som "grænseoverskridende og sexistiske bemærkninger og handlinger fra den pågældende chefkollega".

Under en omorganisering fortalte chefredaktør Poul Madsen hende, at den pågældende chefkollega ville blive forfremmet - og at hun nu skulle referere direkte til ham. Det fik Lisbeth Langwadt til at sige sin stilling op. Chefkollegaen fik en skriftlig advarsel, men blev altså samtidig forfremmet.

Han blev afskediget efter flere klager om blandt andet sexchikane halvandet år senere.

I dag fortryder Poul Madsen sin beslutning tilbage i 2017.

“Jeg fortryder, at jeg forfremmede den leder. For havde jeg kendt til det, jeg vidste halvandet år senere, havde jeg selvfølgelig ikke forfremmet ham.”

Poul Madsen blev i 2001 udnævnt til journalisttisk chefredaktør på Ekstra Bladet. I 2007 blev han udnævnt ansvarshavende chefredaktør.

Læs mere her.


 

Tyskland indfører krav om 14 dages karantæne

Tyskland indfører krav om 14 dages karantæne for indrejsende fra Region Hovedstaden.

Det oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice onsdag aften.

Rejser man til Tyskland inden 1. oktober, kan man dog fremvise en højest 48 timer gammel coronatest, der er negativ, og derved undgå kravet om karantæne.

Personer, der krydser den tyske grænse i bil, skal efter ankomst tage kontakt til de tyske sundhedsmyndigheder med det samme.

Ankommer man med fly inden 1. oktober uden at have taget en coronatest forinden, kan man tage en coronatest ved ankomst i lufthavnen. Indtil denne test påviser, at man er negativ, skal man gå i karantæne.

Flere kommuner i Hovedstadesområdet ligger over 50 smittede per 100.000 indbyggere den sidste uge, som er Tysklands smertegrænse.

Tidligere onsdag kom det ud, at man fra tysk side overvejede at give hele Danmark rødt kort og betegne landet som et risikoland.

 

Forsvarets øverste leder ramt af corona – 29 af 34 deltagere i sikkerhedspolitisk kursus smittet

Landets øverste militære chef, forsvarschef Bjørn Bisserup, er blevet smittet med coronavirus.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen.

“Forsvarschefen deltog som oplægsholder ved det sikkerhedspolitiske kursus onsdag den 16. september. Det kan ikke entydigt siges, hvorvidt han er blevet smittet under sit besøg ved kurset,” skriver Forsvarskommandoen om sagen til DR Nyheder.

Kurset blev afholdt 13. til 17. september i Fredensborg i Nordsjælland. Forsvarschefen er nu gået i isolation og varetager sine opgaver hjemmefra, fremgår det af pressemeddelelsen.

29 ud af 34 deltagere ved samme sikkerhedspolitiske kursus under Forsvarskommandoen er blevet konstateret smittet med covid-19.

Kurset med de 29 smittede hedder “Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus”. Det henvender sig ifølge Forsvaret til meningsdannere i det danske samfund.

Tidligere deltagere kalder det “SIKU”. Ofte er deltagerne offentlige topchefer, direktører i store organisationer, betydningsfulde meningsdannere.

Ifølge Forsvaret havde alle deltagere ved kurset fået udleveret mundbind, som blandt andet blev brugt under transport. Derudover var håndsprit tilgængelig, og overflader blev rengjort flere gange, ligesom maden blev serveret i portioner. Desuden var der fokus på afstand, skriver Forsvaret i pressemeddelelsen.

Ifølge Berlingskes oplysninger indehold årets kursus også flyveture i forsvarets helikoptere og blandt andet køreture i pansrede mandskabsvogne ved oksbøl. Turen involverer også transport i forsvarets fly.

Men alle regler er overholdt, lyder det.

“Kurset blev afviklet efter de gældende regler og anbefalinger fra regeringen og sundhedsmyndighederne, hvorfor det er en uheldig og trist situation, at mange af deltagerne er smittede,” siger Peter Dahl Thruelsen, dekan ved Forsvarsakademiet, som er ansvarlig for kurset, i pressemeddelelsen.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet