Annonce

Primærvalg: Sanders ramte muren i Michigan

Joe Biden tog et stort skridt imod at blive Demokraternes præsidentkandidat, da han slog Bernie Sanders i fire stater.
Senator Bernie Sanders fik det man vel kan kalde en trøstesejr, da primærvalget i North Dakota blev udråbt til fordel for ham, men den ene sejr gør det nærmest umuligt for ham at stoppe rivalen Joe Bidens momentum.

Obamas tidligere vicepræsident tog nemlig afgørende sejre i fire andre stater og ligner nu et sikkert bud på Demokraternes modkandidat til præsident Trump ved valget den 3. november.

Biden vandt ved at vinde vælgere i stort set alle grupper, men mest markant, så vandt han igen de sorte, han vandt hvide vælgere i forstæderne og han vandt de små byer ude på landet.

Vandt stort blandt sorte

Joe Bidens sejr var overbevisende. Han vandt samtlige counties (amter) i både Michigan, Missouri og Mississippi. ifølge en exit-poll i Mississippi, så vandt Biden 96 procent af de sorte vælgere over 60 år.

Bernie Sanders klarede sig fint blandt de helt unge vælgere, men ikke i lige så høj grad som i 2016.

placeholder

Joe Biden vandt også primærvalget i Idaho, en stat som Bernie Sanders vandt for fire år siden og i Washington ligner det dødt løb – her brevstemmer man, og det betyder at et endeligt resultat først kommer om nogle uger.

Bernie Sanders vandt et enkelt primærvalg, nemlig det i North Dakota, men dels var der kun 14 delegerede på spil. Sanders får de otte og Biden seks.

Ingen realistisk udvej for Bernie

Der var tirsdag 352 delegerede på spil, ud af i alt 3.979. Og efter tirsdagens valg er 47 procent af alle delegerede blevet uddelt og Biden fører med 846 delegerede foran Sanders’ 684.

Men selv om der stadig er 53 procent af de delegerede tilbage at kæmpe om, så ser det nu mere end almindeligt svært ud for Bernie Sanders at finde en realistisk vej til nomineringen. Dels på grund af den måde som de delegerede fordeles, dels fordi kortet begynder at se svært ud.

På næste tirsdag, den 17. marts, er der yderligere 577 delegerede på spil i fire stater – cirka 14 procent af alle de delegerede – og det er i aldeles venligt territorie for Biden. Tre stater som ligner dem han i forvejen har vundet stort, Florida, Ohio og Illinois samt i Arizona, hvor han er langt foran målingerne.

Joe Biden har desuden en række store, befolkningsrige stater i baghånden, som ligner dem han i forvejen har vundet – ikke mindst sydstaterne Georgia og Louisiana samt industristaten Pennsylvania, hvor Joe Biden er født.

Reelt set har Bernie Sanders kun mellemstore stater som Wisconsin og Oregon, samt en håndfuld mindre stater ude på prærien, at hænge sin hat på.

Nu vendes blikket mod Trump

At sejren nu er indenfor rækkevidde, kunne også høres på Joe Bidens sejrstale i nat. Direkte henvendt til Sanders og hans tilhængere sagde han:

”Jeg vil gerne takke Bernie Sanders og hans tilhængere for deres utrættelige energi og passion. Vi har et fælles mål, og sammen vil vi slå Donald Trump, lød fra Joe Biden der, på grund af coronavirus-smittefare, havde aflyst en sejrsfest i Cleveland og i stedet holdt en kort tale foran ansatte og mediefolk på Forfatningsmuseet i Philadelphia.

Bernie Sanders har endnu ikke reageret på nattens resultat. Også hans kampagne havde aflyst et vælgermøde i Ohio og Bernie Sanders var i stedet taget hjem til Burlington i Vermont for at hvile sig.

Hvad nu med Bernie?

Spekulationen om Sanders vil fortsætte, trods de meget ringe muligheder for sejr, tager til i disse timer.

Sanders har på den ene side ikke så meget andet at tage sig til, og han har stadigvæk en kæmpe platform hvorfra han kan udbrede sine politiske ideer. Joe Biden har heller ikke så meget at tilbyde ham for at droppe ud.

Sanders er ikke oplagt vicepræsident-materiale, og at få lidt ændringer skrevet ind i partiprogrammet, som ingen nogensinde læser, er heller ikke meget værd og Sanders har – i modsætning til Biden - rigeligt med penge og skal ikke have kampagnegæld slettet.

Så sent som søndag sagde Bernie Sanders, at han ikke er masochist og at han ikke vil blive i en valgkamp som han ikke har mulighed for at vinde. Men han sagde også, at det dengang var for tidligt at sige noget om fremtiden.

Måske er tiden allerede blevet mere moden nu.

Bernie Sanders har netop indkaldt til pressemøde klokken 19.00 dansk tid, hvor emnet blot er "hans kampagne". Det skriver New York Times.

placeholder

Coronavirus smitter valgkampen

Ligesom resten af verden, så er USA også blevet ramt af coronavirus og der tages her samme forbehold som der gør andre steder i verden, nemlig ved at man aflyser arrangementer med mange deltagere og opfordrer folk til at begrænse kontakten med andre mennesker.

De to skal efter planen mødes i en tv-debat søndag, men partiorganisationen, som er arrangør, har besluttet at gennemføre debatten uden publikum.

Det får også alvorlige konsekvenser for Bernie Sanders kampagne, der i høj grad har baseret sig på store vælgermøder. Den strategi kan man ikke fortsætte mens coronavirussen fortsat er i omløb.

Og ser man lidt længere ud i fremtiden, hen hvad sker der, hvis amerikanerne beslutter at lukke helt ned for offentlige arrangementer på grund af coronavirussen.

Får det indflydelse på de resterende primærvalg og kan man overhovedet gennemføre partiernes konventer?

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet