Primærvalg: Warren er ude, men hvem støtter hun?

Senator Elizabeth Warrens søgte en tredje vej mellem Bernie og Biden. Den var lukket, og nu stopper hun sin kampagne.
Senator Elizabeth Warren
Senator Elizabeth Warren har trukket sig ud af Demokraternes primærvalg efter et skuffende resultat ved tirsdagens primærvalg i 14 delstater.

Warren vandt ikke i nogen af de 14 delstater, ikke engang sin egen, Massachusetts og hun fik mange steder ikke stemmer nok til at få andel i de delegerede, som der var på spil.

Derfor så hendes vej til nomineringen noget sort ud.

Warren havde forsøgt at præsentere sig selv som et alternativ til Bernie Sanders venstreorienterede linje og Joe Bidens mere midtsøgende linje.

”Jeg blev fortalt i begyndelsen af den her opgave, at der er to baner. En progressiv bane som Bernie Sanders sidder på, og en moderat bane som Joe Biden sidder på. Og der er ikke plads til andre,” konstaterede Elizabeth Warren torsdag aften.

”Jeg troede ikke, at det kunne passe, men jeg tog tydeligvis fejl,” siger hun.

Jeg troede ikke, at det kunne passe, men jeg tog tydeligvis fejl

Warrens kampagne toppede tilbage i efteråret, hvor hun i enkelte meningsmålinger havde et forspring på mere end fem procent, men da der blevet stillet spørgsmål til hvordan hun ville finansiere sin sundhedsplan – og ikke mindst hvem der skulle betale for den – faldt hun tilbage i feltet.

Elizabeth Warren har fået ros for at være den kandidat, som havde det mest indholdsrige politiske program, men at være ”hende med planerne” var altså ikke nok til at overbevise vælgerne.

Foreløbig ingen støtte til Bernie eller Biden

Elizabeth Warren fortæller, at hun har talt med både Joe Biden og Bernie Sanders, men det er endnu uvist, hvem – hvis nogen - af de to hun har tænkt sig at støtte

”Jeg har brug for noget plads omkring det her, og jeg vil gerne bruge lidt mere tid på at overveje det,” siger hun.

Siden primærvalget i South Carolina den 29. februar er feltet af kandidater barberet ned fra seks til nu to, kandidater. De øvrige kandidater, tidligere borgmester Pete Buttigieg, senator Amy Klobuchar og tidligere borgmester Mike Bloomberg, har alle kastet deres opbakning bag Joe Biden. Det samme har et væld af nuværende og tidligere guvernører, senatorer, kongresmedlemmer samt veteraner fra Obama-administrationen.

En støtte fra Elizabeth Warren vil være vigtig for især Bernie Sanders, der har brug for at få sparket lidt liv tilbage i sin kampagne, efter at han tabte større end forventet ved tirsdagens primærvalg.

Biden foran i målingerne

I den første meningsmåling, som er foretaget efter at tidligere borgmester Mike Bloomberg trak sig ud af valgkampen, fører Joe Biden med 45 procent af stemmerne, Sanders står til 32 og Elizabeth Warren står til 11 procent.

Elizabeth Warren ligger på venstrefløjen i Det Demokratiske Parti, men det er ikke sikkert at hun ender med at støtte Bernie Sanders, selvom de har flere overlappende mærkesager, f.eks. i forhold til sundhedsområdet.

Men også Joe Biden, der har markedsført sig selv, som kandidaten der bedst kan samle partiet og besejre præsident, vil kunne drage fordel af en støtte fra Warren. Med hendes opbakning vil Biden-kampagnen effektivt kunne lukke nomineringen og fokusere på at slå Trump.

De næste primærvalg er på næste tirsdag, hvor seks stater, herunder den vigtige industristat Michigan. Det var en stat, som Bernie Sanders vandt over Hillary Clinton i 2016. Hvis Sanders skal gøre sig forhåbninger om at indhente Joe Biden, så er et godt resultat i MIchigan afgørende.

Præsidentvalget i USA er den 3. november.

 


David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Mit bud: hun kommer ikke til at anbefale nogen af dem, men satser i stedet på at få et godt tilbud fra den af dem, som vinder.

Annonce