Privat plejefirma fik millioner for hjælp til døde borgere

Gribskov Kommune har betalt plejefirmaet Attendo over 13 mio. kroner for arbejde, som ikke er udført. Udvalgsformands tillid til firmaet er svækket.
På to år har den nordsjællandske kommune Gribskov betalt 13,4 millioner kroner for ydelser, som det private plejefirma Attendo ikke har leveret i hjemmesygeplejen. Det afslørede lokalmediet Ugeposten i tirsdags. Gribskov Kommune er flere gange blevet fremhævet som Danmarksmester i udlicitering.

I de seneste to år har Gribskov Kommune betalt Attendo 2,7 millioner kroner for arbejde hos borgere, som var døde på tidspunktet for opgavens udførelse. Attendo påstod alligevel gennem fakturaen at have været i borgerens hjem og eksempelvis have vasket tøj.

Kommunen er også blevet faktureret for opgaver hos borgere, som var indlagt på sygehuset og derfor ikke var i eget hjem, og for at pleje sår hjemme hos borgere, der ikke længere var syge, og for borgere, der ikke længere bor i kommunen. 8 millioner kroner har Attendo sendt regninger for til kommunen i første halvdel af 2017, selvom de pågældende opgaver ikke er blevet løst.

Attendo betalte ifølge Gribskov Kommune pengene tilbage, efter kommunen gennem en såkaldt fakturakontrol blev klar over, at de havde betalt fakturaer for opgaver, der ikke blev udført.

Udvalgsformand: Min tillid er svækket
Betina Sølver Hansen (S), der er ny formand for Ældreudvalget i kommunen, er ikke tilfreds.

”Det er svært at blive ved med at have tillid til Attendo. Min tillid er i høj grad svækket. Jeg har det sådan - og sådan tror jeg også de andre medlemmer i udvalget har det – der skal ske noget på hjemmesygeplejeområdet. Og det kan kun gå for langsomt. Jeg har forventning om, at vi hurtigst muligt finder en løsning,” udtalte hun til Ugeposten.

Til lokalavisen sagde hun blandt andet også, at ”hvis Attendo ikke kan sørge for det - som vi desværre har set flere eksempler på, at de ikke kan - så må vi finde en løsning uden om dem.”  Kommunen har ifølge Sølver Hansen siden oktober undersøgt muligheden for at hjemtage sygeplejen igen, så kommunen står for driften.

Attendo: Kommunen har et medansvar
Hos plejefirmaet smider man en del af ansvaret over på kommunen og dens IT-systemer. Dorthe Dahl, der er regionschef i Attendo, har forklaret over for Berlingske, hvordan det kunne ske:

”Det er sket, fordi Gribskov Kommune ikke har et IT-system, der kan generere fakturaer. Det har de andre kommuner, som vi opererer i. Når der er gået en måned, trækker kommunerne lister fra deres IT-system, hvor vi kan se, hvad vi skal fakturere for. Vi gennemtjekker listerne, og så sender vi en faktura”.

Attendo valgte at byde ind på at drive Gribskovs hjemmepleje og hjemmesygepleje tilbage i 2013. Det er blevet kaldt for Danmarkshistoriens største udbud på det sociale område.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce