Prognose: Socialdemokratiet står til markant fremgang i København

Socialdemokratiet har fremgang i hovedstaden, viser stor prognose. Nogle socialdemokrater taler ligefrem om en Jeppe Kofod-effekt.
Hele fem socialdemokratiske folketingsmedlemmer vil blive valgt i København.

Det viser Altingets seneste prognose over, hvordan mandaterne vil falde ved et nyt folketingsvalg. Prognosen er lavet af valgforsker og professor Kasper Møller Hansen.

I prognosen, der er baseret på svar fra 7.708 respondenter i en stor Kantar Gallup-undersøgelse fra fjerde kvartal af 2019, står Socialdemokratiet til at få to mandater flere i Københavns Storkreds end ved folketingsvalget i juni hvor partiet gik tilbage og blot landede tre mandater i storkredsen.

Ved sidste valg gik Socialdemokratiet 5,1 procentpoint tilbage i Københavns Storkreds.

Stemmer går fra provinsen til København

Selv om socialdemokraterne i prognosen vinder frem i København, lander partiet i prognosen på et landsresultat på 48 mandater, hvilket er præcis samme antal som ved folketingsvalget.

Det skyldes, at partiet står til tilbagegang på et enkelt mandat i både Sjællands, Østjyllands og Nordjyllands Storkreds og fremgang på ét mandat på Bornholm. Det sidste vil i så fald betyde, at Socialdemokratiet vil få begge mandater på Bornholm, hvilket vil være intet mindre end historisk.

Prognosen kommer i forlængelsen af en diskussion i Socialdemokratiet om, hvorvidt partiets strategi med en strammere udlændingepolitik kombineret med en klassisk velfærdspolitik, har skubbet partiets mere veluddannede, øvre middelklassevælgere fra de store byer væk og erstattet dem med arbejderklassevælgere fra de små og mellemstore byer provinsen.

Den diskussion er interessant i forhold til det kommunalvalg,som venter om godt halvandet år, hvor man frygter en tilbagegang i de store byer, herunder København.

Skal man tror Kasper Møller Hansens prognose, så er det ikke tilfældet - tværtimod.

Nyvalg til udenrigsminister

De tre mandater i Københavns Storkreds gik ved seneste valg til de to nuværende ministre Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og Peter Hummelgaard (S) samt EU-ordfører Lars Aslan Rasmussen (S), hvilket betød, at hverken Mette Reissmann (S) eller Yildiz Akdogan (S) blev genvalgt. Førstnævnte genopstiller, mens sidstnævnte har valgt at trække sig som kandidat.

Den socialdemokratiske fremgang i hovedstaden er sket, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) før jul annoncerede, at han vil stille op i tidligere statsminister Anker Jørgensens gamle kreds i Sydhavnen ved det kommende folketingsvalg. At der skulle være en direkte sammenhæng mellem de to hændelser, forsøger prognosen ikke at tegne.

Ifølge Altinget, så ligner udenrigsminister Kofod dog et sikkert bud på en arvtager til et af de nye socialdemokratiske mandater i København, hvis prognosens resultat bliver til virkelighed efter næste valg.

I Socialdemokratiet spekulerer man i om udenrigsministerens profil med et globalt udsyn og et mere positivt EU-syn, vil kunne ramme de mere globalt orienterede vælgere i modsætning til Rosenkrantz-Theils og Hummelgaards mere arbejderistiske profiler.

Her håber man, at Kofods profil vil kunne være med til at trække stemmer tilbage til partiet, enten fra de radikale, men også fra Venstres Tommy Ahlers, som blev den helt store stemmesluger i København ved sidste valg. Nogle socialdemokrater håber og tror ligefrem på en Kofod-effekt.

Har før taget fejl

Kasper Møller Hansens geografiske prognoser skal generelt tages med et vist forbehold. Dels er der rigtig lang tid til næste valg og dels er metoden ikke altid lige skudsikker.

Op til det seneste folketingsvalg spåede han både at Kristendemokraterne ville tage et vestjysk kredsmandat, at Socialdemokratiet ville blive større end Venstre i samme storkreds og at Enhedslisten ville være tæt på at vinde et mandat på Bornholm. Ingen af de forudsigelser kom til at holde stik.

Det næste folketingsvalg skal først afholdes senest den 4. juni 2023.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce