Radikale lægger låg på stridigheder

Krisemøde hos De Radikale ender i forsoning og støtte til Sofie Carsten Nielsen – men Martin Lidegaard glimrer ved sit fravær på pressemøde
Foto: Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, politisk leder, Radikale Venstre
De Radikale forsøger nu at begrave den seneste tids strid om både sexisme og den politiske linje. Et møde søndag endte således med, at folketingsgruppen stillede sig bag den nye gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen.  

”I dag er en god dag,” skriver Sofie Carsten Nielsen på Twitter.

Jeg står i spidsen for et samlet Radikale Venstre

 

”Jeg står i spidsen for et samlet Radikale Venstre, som ser fremad. Tak for opbakningen! Vi skylder vælgere, tillidsfolk, alle radikale lokal- og regionalvalgte og alle de frivillige at komme videre nu.”

placeholder

Lidegaard gik alene

Men den politiske strids to hovedpersoner – nemlig Sofie Carsten Nielsen, og konkurrenten til posten som gruppeformand ved et kampvalg tidligere på måneden, Martin Lidegaard – stod ikke side om side ved mikrofonerne på det efterfølgende pressemøde uden for De Radikales kontorer i Indre By i København.

Martin Lidegaard står for en mere midtersøgende linje frem for den konfrontatoriske linje over for Socialdemokratiet, som Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen har stået for, 

Efter at Sofie Carsten Nielsen var gået ind igen sammen med resten af folketingsgruppens medlemmer, kom Martin Lidegaard alene til mikrofonerne. Og på spørgsmålet om, hvorvidt Martin Lidegaard bakker op om Sofie Carsten Nielsen, svarede han:

Det er med tillid, som det er med troværdighed

 

"Det er med tillid, som det er med troværdighed. Det brydes meget hurtigt ned, og det tager noget tid at bygge det op igen. Det, som vi har givet håndslag på i aften, er, at vi prøver at bygge den tillid op igen."

Martin Lidegaard henviste til, at inden mødet – på Facebook – havde gjort det klart, at han ikke længere kandiderer til posten som gruppeformand for De Radikale og altså partiets politiske leder.

placeholder

Exit Østergaard

Striden i De Radikale, som ellers har taget teten i kampen mod sexisme og sexchikane, brød ud i lys lue, da Morten Østergaard tidligere på måneden trak sig som gruppeformand, efter at det kom frem, at han havde krænket folketingsmedlem Lotte Rod ved at have taget på hende.

I det efterfølgende kampvalg mellem Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard fik førstnævnte 12 stemmer mod sidstnævntes fire.

Fra starten har spørgsmålet dog været, om Sofie Carsten Nielsen har kendt til Morten Østergaards krænkelser – og om hun har været med til at dække over dem.

Senest har det sygemeldte folketingsmedlem Ida Auken i et opslag på Facebook anklaget Sofie Carsten Nielsen for at tale usandt og skjule vigtig viden, blandt fordi gruppeformanden efter sit valg afviste, at hun netop kendte til flere sager om sexistiske krænkelser fra Morten Østergaard.

Ifølge Ida Auken orienterede hun Sofie Carsten Nielsen om en konkret sag i 2017, hvor Morten Østergaard på Folkemødet på Bornholm angiveligt havde befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig. Ida Auken havde også senere opsøgt Sofie Carsten Nielsen og fortalt, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard blandt andet på grund af hans opførsel over for kvinder (herunder hende selv).

placeholder

Gruppeformand raser

Sofie Carstensen har afvist Ida Aukens anklage, selv om hun erkender at have talt med hende om Morten Østergaards adfærd til fester. Men efter mødet søndag beklagede gruppeformanden at have ”raset for meget”.

Det er ikke værdigt for en leder

 

”Det er ikke værdigt for en leder, og jeg har også brug for at reflektere over det,” lød det fra Sofie Carsten Nielsen.

Ifølge gruppeformanden er der fortsat er plads til Ida Auken i partiet. Men hun erkendte, at tilliden skal genopbygges, og at der er en uenighed om forløbet. Inden mødet havde folketingsmedlem Jens Rohde advaret om, at hvis der ikke var plads til Ida Auken, så var der heller ikke plads til ham selv.

»Jeg har en dialog med Ida Auken nu, og vi kommer til at skulle klinke nogle skår,« forklarede Sofie Carsten Nielsen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce