Radikale: Lejerne skal betale for flygtningeboliger

Det Radikale Venstre vil opføre 5000 flygtningeboliger. Finansieringen skal komme fra lejernes opsparing i Landsbyggefonden.
Kommunerne har store problemer med at finde egnede boliger til de mange flygtninge, der kommer til Danmark i øjeblikket. Med regeringens lave integrationsydelse for flygtninge, bliver opgaven kun endnu sværere for kommunerne, fordi flygtningene har meget svært ved at betale husleje.

Derfor foreslår De Radikale nu at bygge 5000 flygtningeboliger. Pengene til byggeriet vil det tidligere regeringsparti finde ved at ”skrue på Landsbyggefonden”, har Martin Lidegaard sagt til Radio 24/7.

Landsbyggefonden er en fælles opsparing for de 800.000 danske lejere. Landsbyggefonden yder realkreditlån til boligforeninger og finansierer vedligeholdelse af de almene boliger.

Men hvis det står til De Radikale, må lejerne nu kaste en hvid pind efter at få renoveret de slidt almene boliger. I stedet vil De Radikale inddrage lejernes opsparing og bruge den til at bygge flygtningeboliger.

VK-regeringen tog igennem 00’erne over 10 milliarder kroner ud af Landsbyggefonden.

Tidligere tiders tyveri
De danske lejere har tidligere oplevet, at deres kollektive opsparing i Landsbyggefonden er blevet taget fra dem. VK-regeringen tog igennem 00’erne over 10 milliarder kroner ud af Landsbyggefonden for at forbedre de offentlige finanser, og ved finansloven i 2006 brugte VK-regeringen eksempelvis en milliard kroner af Landsbyggefondens penge på at finansiere bedre ældrepleje.

Det har igennem tiden mødt store protester fra både lejere og forskere, der har advaret om, at det dels er urimeligt at tage lejernes opsparing, dels er med til at udsulte den almene boligsektor. Eksempelvis sagde professor i byudvikling ved Roskilde Universitet, John Andersen følgende om et af de projekter, regeringen finansierede med lejernes opsparing i 2009:

”Det svarer jo til, at man samlede ejerboligernes friværdi i en fond, og at regeringen efterfølgende brugte pengene i fonden. Det er svært at forestille sig regeringen lave et indgreb, hvor de besluttede sig for, at 25 procent af den private sektors friværdi skulle bruges på energiprojekter. Også selvom formålet i sig selv er nobelt nok”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den radikale integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce