Annonce

Radikale nedtoner klima-trusler og partierne skyder ekstra 10 mia. i hjælpepakke

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Alt står i corona-krisens tegn. Folketingets partier forhandlede hele dagen i går og natten med om det regeringsudspil, der skal redde selvstændige fra corona-kollaps. Torsdag formiddag kunne Folketingets partier præsentere en færdig aftale. Forhandlingerne resulterede i, at der hældes yderligere ti milliarder kroner i hjælpepakken.

Pakken rummer også en udstrakt hånd til de dagpengemodtagere, som lige nu er ledige, mens corona-krisen har lukket samfund og jobcentre ned og sat jobmarkedet i dvale.   

Fra 9. marts til 9. juni vil dagpenge-uret blive sat i stå. I de tre måneder vil de ledige dermed ikke bruge af deres toårige dagpengeperiode. Det kan du læse mere om her.

Partier og organisationer slås nærmest også om at udskyde ting og sager.

De Radikale har truet med at vælte regeringen, hvis ikke der lå en klimaaftale klar 5. juni. Den trussel har Østergaard på det nærmeste aflyst. Fagbevægelsen har aflyst 1. maj i Fælledparken. Dansk Folkeparti har været en del efter regeringen, fordi man synes det gik for langsomt med “nu er det Arnes tur”. Men nu ønsker DF at udsætte forhandlingerne om Arnes tur - alias tidlig pension. Alt sammen med henvisning til corona-krisen.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Østergaard åbner for at udskyde deadline for klimaplan

De Radikales leder, Morten Østergaard, åbner for at udskyde deadline for en klimaaftale i lyset af corona-epidemien. Udmeldingen kommer, i kølvandet på at Folketingets partier torsdag præsenterede en stor hjælpepakke til kriseramte virksomheder.

Morten Østergaard har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis ikke der er en aftale om en klimaplan på plads 5. juni. Den skulle vise vejen frem mod, at Danmark kan indfri 2030-målet om 70 procents reduktion i drivhusgasserne.

Østergaard mener, at det radikale krav var rimeligt, da det blev stillet:

“Det kommer helt an på, hvordan tingene udvikler sig. Vi stiller kun rimelige krav. Det var et rimeligt krav, da vi stillede det. Om det stadigvæk er det, når vi er på den anden side af det her, må vi se på,” siger Morten Østergaard til Ritzau.

Til Politiken sagde Morten Østergaard den 26. februar i år:

“Det helt korte budskab er, at uden en klimaplan og handling er der ikke nogen regering.”

Da Politiken spurgte Østergaard, om de Radikale trækker støtten til regeringen, hvis aftalen ikke er på plads inden 5. juni, lød svaret dengang:

“Ja. Så kan vi ikke se os selv i øjnene, og så er fundamentet for regeringen væk.”

Morten Østergaard understreger torsdag over for Ritzau, at ”klimaet ikke kan vente” trods corona-epidemien:

“Derfor er det et spørgsmål om, hvorvidt folketingsåret forlænges, så vi med det samme kan komme i gang, siger han med henvisning til, at Folketinget kan arbejde efter den normale afslutning for folketingsåret 5. juni.”

Læs mere her.

 

Yderligere 10 milliarder kroner hældt i hjælpepakken

Regeringen var parat til at pumpe 40 milliarder statslige kroner ud til virksomhederne de kommende tre måneder. Det beløb er hævet til over 50 milliarder kroner med den nye aftale, som Folketingets partier præsenterede torsdag formiddag.

"Det er en hjælpepakke, som spænder et stærkt sikkerhedsnet ud under dansk økonomi, danske lønmodtagere og danske virksomheder," siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Konkret indebærer den nye aftale, at virksomheder, som er hårdt ramt som følge af corona-krisen, vil kunne få kompenseret dele af eller alle deres driftsudgifter i en periode.

I den endelige aftale får også selvstændige og freelancere uden cvr-numre mulighed for kompensation.

Samlet vil der med den nye hjælpepakke været sikret yderligere lånemuligheder for virksomheder for omkring 60 milliarder kroner.

"Den aftale, der er indgået, er med til at holde hånden under danske arbejdspladser. Det er det, der på økonomisiden er allervigtigst lige nu: at vi har et arbejde at vende tilbage til, når krisen er overstået," siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Læs mere her.

 

DI: Aftale er Danmarkshistoriens største sikkerhedsnet

Med torsdagens aftale kommer regeringen og resten af Folketinget tusindvis af virksomheder og arbejdspladser til undsætning med en historisk stor hjælpepakke, skriver Dansk Industri i en pressemeddelelse.

DI glæder sig over, at regeringen og Folketinget tager et så klokkeklart ansvar for at komme de mange nødstedte arbejdspladser og selvstændige til undsætning i en historisk krisesituation.

“Det er Danmarkshistoriens største økonomiske sikkerhedsnet, som Folketinget nu spænder ud under de mange nødstedte virksomheder – og under hele vores samfund. Det betyder på ingen måde, at vi undgår konkurser eller tab af arbejdspladser. Men det vil gøre en kæmpe forskel i en meget, meget svær tid for alle de danskere, som har egen virksomhed eller går på job i en. Og det vil frem for alt være med til at sikre, at vi også har indtægter og råd til et godt velfærdssamfund for alle danskere på den anden side af denne krise,” siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Dansk Industri fortæller om deres syn på hjælpepakken på Twitter på denne måde:

placeholder

 

Læs mere her.

 

Minister kan aflyse eksamener på grund af corona-krisen

En nødlov, som et enigt Folketing vedtog torsdag eftermiddag, giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) usædvanlig vidtgående magt midt i corona-krisen.

Blandt andet kan hun – hvis hun finder det nødvendigt – aflyse eller udskyde eksamener på landets skoler, erhvervsuddannelser og gymnasier.

“I dette lokale deler vi helt sikkert ønsket om, at alle elever i 9. klasse og på de gymnasiale uddannelser hurtigt kommer tilbage i skole og kan tage deres afgangsprøve og eksamen som normalt. Men vi kan bare ikke vide det. Derfor har vi i lovforslaget garderet os, så vi hurtigt og med kort varsel kan finde en god løsning for de mange elever,” sagde undervisningsministeren på et lukket samråd onsdag aften, ifølge Ritzau.

Tiltaget er et af flere i nødloven, der skal hjælpe undervisningsområdet midt i uroen omkring coronavirusset.

Om hun vil gøre brug af mulighederne, afhænger ifølge ministeren af, hvor lang tid krisen med coronavirusset varer.

Læs mere her.

 

Overblik: Her er alle hjælpepakkerne til erhvervslivet

Coronakrisen får det til at myldre ud med hjælpepakker til erhvervslivet, og det kan efterhånden være svært at hitte hoved og hale i de mange initiativer.

Finans har lavet et overblik over pakkerne, der ifølge Erhvervsministeriet løber op i 287 mia. kr.

  • Regeringen tog hul på krisehjælpen den 10. marts, da den foreslog at udskyde virksomhedernes betalingsfrister for moms, a-skat og am-bidrag i april, maj og juni. Efterfølgende blev betalingsfristerne for moms og b-skat for små og mellemstore virksomheder også udskudt. De to tiltag ventes at styrke virksomhedernes likviditet med samlet 165 mia. kr.
  • Der er indført en puljeordning på 91 mio. kr., der skal kompensere arrangører, der har måttet aflyse koncerter eller lignende med over 1000 deltagere i perioden 6. marts til 31. marts.
  • Reglerne for sygedagpenge ændres, bl.a. så arbejdsgivere får refusion fra dag 1, hvis medarbejderen er syg eller i karantæne på grund af smittefare.
  • Den 12. marts besluttede regeringen at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer. Det betød, at den finansielle sektors udlånskapacitet blev øget med 200 mia. kr. ekstra.
  • Der er indført garantiordninger til små og mellemstore virksomheder samt virksomheder, der er særligt hårdt ramt af krisen.
  • Danmark og Sverige har sammen stillet garantier for SAS for 3 mia. svenske kroner.
  • Den 15. marts offentliggjorde regeringen og arbejdsmarkedets parter indholdet af en trepartsaftale om lønkompensation til arbejdsgivere, der må sende medarbejdere hjem på grund af corona-krisen. Du kan finde detaljer om ordningen her, men justeringer er under udarbejdelse.
  • Torsdag lancerede et enigt Folketing en stribe nye initiative herunder en støtte på op til 23.000 kr. om måneden til selvstændige og freelancere, samt:
  • delvis dækning af faste udgifter i virksomheder med stort omsætningsfald
  • øget adgang til eksportkredit for små og mellemstore virksomheder
  • flere indkøb fra det offentlige
  • statslig garanti på 1,5 mia. kr. til Rejsegarantifonden
  • lempeligere vilkår for modtagere af dagpenge og sygedagpenge
  • øgede muligheder for studerende

Læs mere her.


Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce