Annonce

Radikale rider stormen af i meningsmåling

Trods stridighederne i De Radikale fastholder partiet sin opbakning i meningsmåling. Til gengæld siver vælgerne fra Socialdemokratiet
Den seneste tids politiske nedsmeltning i De Radikale efter Morten Østergaards afgang som gruppeformand har tilsyneladende ikke gjort partiet mindre populær hos vælgerne.

I hvert fald viser en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, at hvis der var folketingsvalg i morgen, ville De Radikale få 7,3 procent mod 7,8 i den forrige måling. Hvilket blot er en tilbagegang på 0,5 procentpoint.

I forhold til folketingsvalget i 2019 er der dog tale om en tilbagegang på 1,3 procentpoint. Men da der er en statistisk usikkerhed i meningsmålingen på 1,6 procent, er det slet ikke sikkert, at De Radikale overhovedet vil gå tilbage.

placeholder

Senest forsøgte den radikale folketingsgruppe på et møde søndag at begrave striden om både sexisme og den politiske linje. Mødet endte således med, at folketingsgruppen stillede sig bag den nye gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen.  

placeholder

Siver fra S

Samtidig mener meningsmålingen, at vælgerne siver fra Socialdemokratiet.

Hvis der var folketingsvalget i morgen, ville 30,8 procent stemme på Socialdemokratiet mod 31,4 i den forrige meningsmåling.

Det er ganske vist stadig 4,9 procentpoint flere end ved folketingsvalget i 2019, hvor 25,9 procent af danskerne satte deres kryds ved Liste A.

Men i forhold til slutningen af april, hvor Socialdemokratiet stod til 35,6 procent af stemmerne, er der tale om en tilbagegang. Dengang var resultatet Socialdemokratiets bedste af slagsen siden folketingsvalget i 1998, hvor partiet - med statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen - sikrede sig 35,9 procent af stemmerne.

Blokkene fryser fast

I forhold til den forrige meningsmåling er balancen mellem rød og blå blok uændret.

I den seneste meningsmåling står rød blok til at få 55,6 procent af stemmerne – eller 98 mandater – mod blå bloks 42,2 procent og 77 mandater. Ved folketingsvalget var tallene henholdsvis 52,1 procent, og 96 mandater, til rød blok, hvorimod blå blok fik 47,7 procent og 79 mandater.

I blå blok er det stadig Venstre, som er den store taber.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville kun 18,3 procent af danskerne stemme på Venstre, Danmarks Liberale Parti. Ved folketingsvalget i 2019 fulgte 23,4 procent opfordringen fra Venstres daværende formand og statminister, Lars Løkke Rasmussen, om at sætte krydset på ham og partiet.

Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, vendte mandag tilbage efter en sygemelding efter at være blevet opereret for en diskusprolaps. Til gengæld skal Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, nu opereres for en diskusprolaps.

placeholder

Voxmeters politiske meningsmåling, som er foretaget fra 12. til 18. oktober, baserer sig på telefoninterviews med 1018 repræsentativt udvalgte voksne. Der er en samlet usikkerhed på +/- 3,1 procentpoint.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet