Annonce

Radikale vil skrotte seniorførtidspensions-ordning

De radikale vil have en ny lempelig seniorpensions-ordning. Men fordi det ikke skal være en ret, men en lægefaglig vurdering, der afgør om man kan komme på ordningen, er fagbevægelsen skeptisk
I kølvandet på det socialdemokratiske forslag om ret til tidlig folkepension til nedslidte og folk, der har arbejdet længe på arbejdsmarkedet, foreslår de radikale nu en ny ordning for nedslidte i form af en lempeligere ordning, end den nugældende seniorførtidspensionsordning.

Ifølge de radikale skal nedslidte seniorer kunne trække sig fra arbejdsmarkedet fem år inden den gældende pensionsalder, hvis der er dokumentation for, at de ikke kan arbejde længere i deres nuværende job.

”Konkret ønsker vi at afskaffe seniorførtidspensionen, og i stedet opretter vi en ny ordning: Seniorpensionen. Den skal tildeles personer med fem år eller mindre til folkepensionsalderen. Du skal kunne få adgang til ordningen, hvis en læge siger god for, at du har et varigt eller betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til dit nuværende job. Og du slipper for jobprøvning i andre stillinger.

Hvis du er nedslidt og oppe i alderen, vil du samtidig få ret til at køre på lavere blus, hvis det er det, du vil. Du kan komme i et fleksjob eller ressourceforløb. Og du slipper for arbejdsprøvning,” skriver finansordfører Martin Lidegaard (B) i et blogindlæg.

Fagbevægelsen ønsker rettighedsbaseret ordning

Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, glæder sig over, at de radikale erkender, at den eksisterede seniorførtidspension overhovedet ikke fungerer efter hensigten.

Det er alt for svært at opnå ret til seniorførtidspension, og derfor kommer ordningen kun meget få nedslidte lønmodtagere til gode, mener FH-formanden.

FH ønsker i stedet en ”rettighedsbaseret ordning, som giver lønmodtagere med et langt og hårdt arbejdsliv ret til tilbagetrækning nogle år før folkepensionsalderen.”

”Lønmodtagere, som er kommet tidligt ind på arbejdsmarkedet og har et langt arbejdsliv bag sig, skal ikke være tvunget til at stå med hatten i hånden og være overladt til lægelige vurderinger den dag hvor kroppen siger stop. De skal have ret til tidligere tilbagetrækning,” understreger Lizette Knudsen, ifølge en pressemeddelelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Lizette Risgaard er meget kritisk over for finansieringen af de radikales forslag, som betyder, at de radikale vil fremrykke stigningen i den generelle pensionsalder:

Det er overraskende, at de radikale ikke er blevet klogere

”Den stigning i pensionsalderen, der allerede nu ligger i kortene, er i sig selv en kæmpe udfordring for lønmodtagerne. Det er overraskende, at de radikale ikke er blevet klogere efter det store nederlag, som regeringen led, da de for et par år siden foreslog en lignende fremrykning”.

Lizette Risgaard kvitterer dog for, at de radikale nu anerkender, at den nuværende ordning for nedslidte seniorer – seniorførtidspensionsordningen - har spillet fallit.

Hun understreger, at det er alt for svært at opnå ret til seniorførtidspension, og kun meget få har fået tildelt seniorførtidspension.

”Desværre skaber udspil fra de radikale om nedslidte seniorer flere problemer, end det løser,” skriver Lizette Knudsen på det sociale medie, Twitter:

placeholder

Kølig modtagelse på Christiansborg

De radikales udspil modtages også med skepsis på Christiansborg.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye glæder sig over, at de radikale kan se, at der er store udfordringer med nedslidningen, men han har et meget stort forbehold:

"Men de radikale foreslår at finansisere ordningen for nedslidte med en general forhøjelse af pensionsalderen. Det kan vi ikke støtte," siger Tesfaye til Netavisen Pio.

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, betegner udspillet fra de radikale som både "asocialt", "klasserent" og "uambitiøst":

placeholder

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hæfter sig ved, at den nye seniorordning, som de radikale foreslår, skal finansieres ved at lade folkepensionsalderen stige hurtigere for alle andre danskere:

"Jeg synes desværre, at det er typisk radikalt, at man kun kan gøre noget godt for de nedslidte, hvis man samtidig giver ekstra pisk til andre," siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen.dk.

det er typisk radikalt, at man kun kan gøre noget godt for de nedslidte, hvis man samtidig giver ekstra pisk til andre

Efter 4 år: Kun seniorførtidspension til 1.285

I de radikale udspil anerkendes det faktum, at færre end forventet har fået tildelt seniorførtidspension:

”Siden ordningen blev indført i 2014 har kun 1.285 personer fået tilkendt seniorførtidspension. Det er markant færre end forventet, da ordningen blev indført,” hedder det således i de radikales nedslidnings-udspil.

De radikale foreslår derfor en ”ny seniorpension, som tildeles efter ansøgning til personer med fem år eller mindre til folkepensionsalderen, hvis der er dokumenteret varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til deres nuværende job. Der skal ikke være langvarige forløb med afprøvning af andre jobfunktioner eller brancher. Dermed er det en lempelse sammenlignet med seniorførtidspension.”

Skal dækker  1.000 mennesker om året

De radikale vil droppe seniorførtidspensionen, fordi den ikke har kunnet dække behovet:

”Vi sigter mod en seniorpensionsordning, der skal omfatte ca. 1.000 personer om året og dermed lidt flere end det omfang seniorførtidspensionen var tiltænkt, men til gengæld aldrig nåede i nærheden af. Det vil koste ca. 1 mia.kr årligt, når den nye ordning er fuldt indfaset,” fremgår det af de radikales nedslidnings-udspil.”

Modsat de radikale har Alternativet længe talt for en differentieret pensionsmodel.

Partiets beskæftigelsesordfører Torsten Geil, skriver således i et blog-indlæg, at partiet går ind for en model, hvor "man får mulighed for at trække sig tilbage tidligere end normalt, hvis man har arbejdet i 45 år":

Problemet med det eksisterende system er – ganske enkelt – at det er pilhamrende skævt

"Det vil nemlig betyde, at vi i Danmark får en differentieret pensionsmodel, som tilgodeser de mennesker, der kommer tidligst ud på arbejdsmarkedet og skal være der mange flere år, før de må trække sig tilbage.

Problemet med det eksisterende system er – ganske enkelt – at det er pilhamrende skævt, fordi det ringestiller mennesker med hårdt fysisk arbejde. For det siger jo sig selv, at der er kæmpe forskel på, hvor fysisk nedslidt man er som 50-årig murer, smed eller SOSU-assistent, og hvor nedslidt man er, hvis man er akademiker."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet