Annonce

Radio24syv: Historien om kultureliten, der tabte til ham med de grimme sko

De lokale bonderøve gjorde det utænkelige, da de i en udbudsrunde slog den københavnske kulturelite i kampen om den nye DAB-kanal.
De højere magter, den siddende regering, Kulturministeriet og især Radio- og tv-nævnet har alle slået pjalterne sammen for at stoppe Radio24syv.

Sådan lyder det, hvis man skal tro de mest indebrændte forkæmpere for Radio24syv.

Hvad nu, når Rigsrevisionen i denne uge har konkluderet, at Radio- og tv-nævnet har fulgt de gældende forvaltningsretlige regler?

Luften har været tyk af beskyldninger om ”politisk bestillingsarbejde”,vulgært embedsmandsvælde”,”kransekageorgan”,pilråddent system”, ”hattedamenævn”, gummistempler og meget andet.

Men hvad nu, når Rigsrevisionen i denne uge har konkluderet, at Radio- og tv-nævnet har fulgt de gældende forvaltningsretlige regler? Er Rigsrevisionen så også en del af de destruktive kræfter, som er sat i verden for at ødelægge succesen med Radio24syv?

Svaret blafrer lige nu i viden. Ja, selv Radio24syv-kampagnens utrættelige Duracell-kanin Mads Brügger synes at have tabt mælet på de sociale medier.

Berlingske: Der er ikke foregået magt

Det ikke svært at forstå savnet af Radio24syv eller sorgen over at miste den hårdtslående radiostation. Det var på mange måder et stort tab. Men dokumentationen for de anklager, der fulgte i slipstrømmen på det DAB-udbud, som Radio LOUD vandt, kan til gengæld være særdeles svære at forstå.

Chefkonspirationsteoretiker Mads Brügger kunne i et Trump-lignende udfald fastslå, at dokumentationen slet ikke var så afgørende

Berlingske fyrede den af med antydninger om såkaldt ”hemmeligholdte dokumenter”, påstande om at embedsværket skulle have optrådt opsigtsvækkende og en lind strøm af beskyldninger om politisk indblanding.

I radioprogrammet “Mennesker og medier” på P1 måtte Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, alligevel give indrømme: ”Det her dokumenterer ikke, at der er foregået noget politisk pression eller magtmisbrug.”

Men på trods af den manglende dokumentation fortsatte spekulationerne om en konspiration mod Radio24syv i bedste velgående. Og chefkonspirationsteoretiker Mads Brügger kunne i et Trump-lignende udfald fastslå, at dokumentationen slet ikke var så afgørende: 

placeholder

Hvis Berlingske og Brügger har opnået noget som helst med deres spekulationer, så er det at afsløre, hvor lidt medierne og meningsdannere forstår af processerne i embedsværket. Man har forsøgt at gøre normalen opsigtsvækkende, suspekt og mistænkelig.

Man har forsøgt at gøre normalen opsigtsvækkende, suspekt og mistænkelig

Bonderøven med de grimme sko vandt

Svaret på utrættelig kampiver fra Radio24syvs tidligere ansatte (Brügger) og ejere (Berlingske) kan forekomme nærmest mytisk. Men måske det psykologiske efterspil kan give en forklaring.

At Radio24syv ikke slog Radio LOUD og vandt det udbud, som ellers var skræddersyet til Brügger & company, var ikke bare uretfærdigt - det var direkte umuligt i kulturelitens øje. De skulle vinde og kunne ikke tabe.

Radio24syv var de seje gutter nede for enden af baren. Dem, som alle gerne vil skåle med, hænge ud med og lege med. De var ”the shit”. At tabe til ham bonderøven fra Radio Diablo – ham med de 'grimme sko' fra Svendborg - var simpelthen umuligt.

Københavns smukkeste, klogeste og mest kreative sjæle kunne da aldrig tabe til en håndfuld kulturløse, lokale radiostationer fra provinsen

Københavns smukkeste, klogeste og mest kreative sjæle kunne da aldrig tabe til en håndfuld kulturløse, lokale radiostationer fra provinsen. Hvad ved folk fra Limfjorden, Sønderjylland, Svendborg, Ringkøbing og Holstebro også om radio?

Da afgørelsen faldt, havde chefen på Radio24syv lagt champagnen på køl, mens ejeren af Radio LOUD, Martin Larsen (ham med de grimme sko), sad i Svendborg, hvor de kun havde kildevand på bordet. Den dag var der ekstra langt fra Fyn til København. Radiobranchens underdogs slog kulturens selvkronede hædersmænd.  

Uforbeholden undskyldning eller nye beskyldninger?

Når Radio LOUD alligevel endte med at vinde, måtte der være tale et ”rigged game” eller ”foul play”, som de ville sige i Hollywood. Det minder om skuespiller Mark Wahlberg i filmen ”Shooter” fra 2007, hvor han spiller en skarpskytte, der er så dygtig til sit arbejde, at man ved, at der må være tale om konspiration og det der er værre, hvis han skyder forbi sit mål.

Det var et utænkeligt scenarie, at Radio LOUD kunne have skrevet en bedre ansøgning til Radio- og tv-nævnet

Samme tankegang fandt sted hos kultureliten omkring Radio24syv, da det utænkelige, for ikke at sige umulige, skete. Hvis de tabte måtte der være tale om fup, humbug og statskup. Det var et utænkeligt scenarie, at Radio LOUD kunne have skrevet en bedre ansøgning til Radio- og tv-nævnet.

Vi venter spændt

Når Rigsrevisionen nu konkluderer, at der ikke er nogen indikationer på inhabilitet, og at alle regler er fulgt, er spørgsmålet nu: Hvad gør Brügger, Berlingske og ligesindede? Vil de indrømme, at beskyldningerne mod Radio- tv-nævnet og øvrige instanser var for langt ude? Giver de en undskyldning eller opfinder de mon nye insinuerende beskyldninger? Vi venter spændt.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet