Radio24syv lukker, Løkke på banen og splittelse hos støttepartier

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det tirsdag, og dagen har budt på mange forskellige nyheder.

En af de helt store nyheder tikkede ind tirsdag eftermiddag: Radio24syv tabte – til stor overraskelse for de fleste – udbuddet om den nye DAB-kanal. Dermed lukker Radio24yv med al sandsynlighed.

Debatten om regeringens lovforslag om at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab fortsætter og har også ført til splittelse blandt regeringens støttepartier. Enhedslisten og Radikale Venstre er imod, mens SF er overvejende positive.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kritiserer den tidligere regerings udvalg mod menneskehandel for ikke at have ført til noget. Han vil nu igangsætte et ”nyt og mere ambitiøst” oplæg.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil sætte ind over for vanvidskørsel, Lars Løkke Rasmussen (V) støtter et tysk forslag om en europæisk styrke i Syrien, og så vil transportministeren sætte ind over for de omdiskuterede el-løbehjul.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Radio24syv lukker – tabte udbud

Til stor overraskelse for de fleste bliver det ikke Radio24syv, der får DAB-kanalen. Dermed lukker stationen med al sandsynlighed.

Det har Radio- og tv-nævnet besluttet tirsdag eftermiddag, da nævnet skulle vælge én blandt tre ansøgere, der havde budt ind på at drive en radiokanal på DAB-båndet.

På Twitter har Mads Brügger, programchef på Radio24syv, givet følgende reaktion på afgørelsen:

”Radio24syv har tabt,” skriver han efterfulgt af en emoji af en kiste.

Også Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov, er skuffet over, at kanalen har tabt udbuddet om at drive DAB-radio i fire år.

”Det er fuldstændig grotesk at være vidne til, men sådan er det. Vi sender indtil 31. oktober. Jeg ser på nogle folk, som selvfølgelig er kede af det, men som er klar til at give den gas,” siger han til TV 2 og tilføjer:

Vi har set det som vores opgave at være efter magthaverne, og jeg er stolt af det vi har lavet.”

I stedet bliver det den nye radiokanal, LOUD, der har fået tilladelse til at sende på det nye DAB-bånd. Det bekræfter Radio- og tv-nævnet i en pressemeddelelse på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Det er en kreds bestående af ni lokalradiostationer, Roskilde Festival, Nationalmuseet, teatret Mungo Park og Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der har søgt om at få DAB-kanalen under navnet LOUD.

Det er planen, at Kulturradio Danmark A/S begynder at sende fra den nye radiokanal, LOUD, pr. 1. april 2020.

Enhedslisten og Radikale Venstre vil ikke stemme for hastelov

Det bliver hverken med opbakning fra Enhedslisten eller De Radikale, at regeringens forslag om, at den siddende udlændinge- og integrationsminister fremover skal kunne tage det danske statsborgerskab fra fremmekrigere med dobbelt statsborgerskab, bliver vedtaget i Folketinget.

Ifølge regeringens forslag, som i denne uge bliver hastebehandlet i Folketinget, skal udlændinge- og integrationsministeren fremover kunne tage det danske statsborgerskab fra fremmedkrigere, der også er statsborger i et andet land, uden at domstolene er inde over, som det ellers er i dag.

Dog har man mulighed for at få sin sag prøvet ved en domstol inden for fire uger, hvis man er uenig i frakendelsen af sit statsborgerskab.

SF er overvejende positive over for forslaget, men har dog tre ændringsforslag, siger SF’s retsordfører, Halime Oguz, til DR.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) håber, at forslaget kan blive endeligt vedtaget allerede torsdag i denne uge. Onsdag skal forslaget for første gang debatteres i folketingssalen.

Minister: Der kom intet ud af Løkke-regerings udvalg mod menneskehandel

Den borgerlige regerings arbejdsgruppe mod menneskehandel har ikke som planlagt fremlagt nogen analyse eller løsninger på problemet. Men den nye regering har drøftet et "nyt og mere ambitiøst" oplæg, oplyser beskæftigelsesministeren.

Udnyttelse af udlændinge på arbejdsmarkedet i Danmark skal stoppes. Sådan lød budskabet i marts, tidligere på året, fra den forhenværende regering. Den daværende regering nedsatte derfor en arbejdsgruppe, der skulle analysere problemerne, komme med anbefalinger til løsninger og fremlægge arbejdet i maj måned.

Men det er – ifølge den nuværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) – ikke sket. Han oplyser til Fagbladet 3F, at arbejdet i den tværministerielle arbejdsgruppe ikke mundede ud i noget konkret.

”Nu er det altså op til os i den nye regering at få gjort ord til handling. Vi vil ikke se stiltiende på, at sårbare arbejdstagere udnyttes for at skabe nem profit - det er helt grundlæggende imod, hvad denne regering står for,” siger Hummelgaard til Fagbladet 3F.

Ministeren oplyser, at den nuværende regering har drøftet et “nyt og mere ambitiøst” oplæg for et tværministerielt samarbejde mod udnyttelse af sårbare arbejdstagere.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, giver over for Fagbladet 3F udtryk for, at han har mere tillid til den nye regering end den gamle, når det kommer til bekæmpelse af menneskehandel til tvangsarbejde.

Regeringen fremlægger lovpakke mod vanvidsbilister

Vanvidsbilister slipper afsted med en straf på mellem 16 måneder og 3 års fængsel for trafikdrab, selvom straframmen er helt op til otte år.

Det fremgår af en undersøgelse af domme siden 2016, som Rigsadvokaten har lavet for Folketinget.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil inden jul fremlægge en lovpakke, der skal dæmme op for vanvidskørsel. Han har på forhånd ikke villet afvise nogle forslag – heller ikke højere straffe.

Også Venstre og Dansk Folkeparti kræver hårdere straffe, og dermed tegner der sig et politisk flertal på Christiansborg.

Læs mere her.

Løkke støtter europæisk hær i Syrien

Forhenværende statsminister og nuværende medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, mener, at det bør ”overvejes seriøst”, om EU-lande, heriblandt Danmark, skal sende soldater til Syrien for at skabe en ”sikkerhedszone”.

 

Meldingen fra Lars Løkke kom både via Facebook og Twitter.

Det skete efter, at Tysklands forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, opfordrede til, at der skal sendes en europæisk styrke til det nordlige Syrien. Formålet er at garantere en ”sikkerhedszone” langs grænsen til Tyrkiet efter to uger med militære angreb fra Tyrkiet i området.

I sit opslag kalder Løkke det for en ”interessant tysk tanke”.

Læs mere her.

Minister vil stramme regler for el-løbehjul

Det skal være slut med el-løbehjul, der ligger smidt tilfældige steder på gader og fortove.

Sådan lyder det fra transportminister Benny Engelbrect (S). Han er til klar til at stramme vejloven, så kommunerne får mulighed for at samle forladte løbehjul ind og sende regningen til firmaerne bag de omdiskuterede el-løbehjul.

"Jeg vil sikre, at kommunerne i fremtiden får mulighed for at indsamle elløbehjul, som står henkastet på steder, hvor de ikke bør stå. Det er klart, at kommunerne skal definere, hvor de må stå. Men hensigten skal være, at hvis de står på uhensigtsmæssige steder, kan de fjernes på udlejers regning," siger Benny Engelbrecht til DR.

Han håber, at de nye regler kan træde i kraft inden næste sommer, da det er i turistsæsonen, at el-løbehjulene bliver brugt mest.

Ministerens melding kommer efter et møde mandag, hvor de kommuner, der har elløbehjul i gaderne, mødtes i Transportministeriet.

I dag er det muligt at leje elløbehjul i både København, Aarhus, Odense og Vejle.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Student på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Hvor er Venstres formand henne, han er helt usynlig og tavs. Det bør da være ham som udtaler sig om det forslag fra den tyske forsvarsminister. Ved godt Løkke sidder i udenrigspolitisk nævn, men ikke som ordfører for venstre. Han popper fortsat på sidelinjen, og det er mindre hjælpsomt.