Annonce

Ræverød finanslov, drama på Færøerne og topmøde i trængt alliance

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Mandag aften præsenterede regeringen aftalen om næste års finanslov, og derfor præger aftalen også tirsdagens nyhedsbillede.

Aftalen, der kom i hus efter næsten to måneders forhandlinger mellem regeringen, støttepartierne og til sidst også Alternativet, rummer et betydeligt løft af velfærdssamfundet med penge til flere pædagoger, flere sygeplejerske og psykiatri.

De mange nye tiltage skal blandt andet finansieres ved hjælp en tilbagerulning af lempelsen af arveafgiften, nye punktafgifter, højere skat på onlinekasino og besparelser på statens konsulentforbrug.

Oppositionen var ikke umiddelbart begejstret. Den konservative partiformand Søren Pape Poulsen mener, at finansloven ”ikke bare er rød – den er ræverød”. Og det kan de røde partier nok være meget tilfredse med.

Men der er også sket andre ting i verden, på Færøerne er der en opsigtsvækkende sag om kinesiske Huawei, i Finland er statsministeren trådt tilbage, i London mødes stats- og regeringscheferne fra NATO til fejring af forsvarsalliancens 70-års jubilæum og så har en kampagne for ugandere med handicap fået en pris.

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Færøerne mørklægger møde med Kinas ambassadør

Det færøske landsstyre bremser et TV-indslag om et hemmeligt møde mellem Kinas ambassadør og den færøske lagmand. Det skriver Berlingske.

Det sker, mens øgruppen er på nippet til at afgøre, om den kinesiske tech-gigant Huawei skal stå for landets 5G-netværk. I baggrunden lurer en særdeles aktiv amerikansk ambassadør.

TV-indslaget, der skulle være bragt i Færøernes udgave af TV-avisen skulle fortælle, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, for nylig fløj til Færøerne for at holde et fortroligt møde med topfolk fra det færøske landsstyre. Det skete 11. november midt under et højspændte opgør om den kinesiske tech-gigant Huaweis rolle i øgruppens nye 5G-telenet.

TV-stationen vil også fortælle detaljer om, hvad der blev drøftet på mødet mellem den kinesiske topdiplomat og den færøske lagmand, Bárður Nielsen og landsstyremanden for finansanliggender, Jørgen Niclasen.

Men indslaget bliver bremset af en færøsk dommer, som på vegne af dem færøske regering nedlægger fogedforbud, med den begrundelse at oplysningerne i indslaget ”er skaffet på ulovlig vis”.

Fogedforbuddet skal nu i retten, hvor en dommer skal tage stilling til om det skal opretholdes.

Læs hele historien her.

 

Statsminister til NATO-jubilæum

Statsminister Mette Frederiksen rejste i dag til London, hvor alle NATO-landene mødes til alliancens 70-års jubilæum, hvor hun blandt andet skal mødes med den amerikanske præsident Trump – hvis han ikke aflyser.

placeholder

Med sig har statsministeren en milliardplan, som indebærer et løft til den militære overvågning af Grønland – en nødvendig investering for at opretholde fuld kontrol med det, der foregår i den danske del af Arktis. Det skriver Berlingske.

Men der er ikke ”nye” penge til Forsvaret i det. Det bliver en omfordeling af midler inden for det nuværende forsvarsforlig.

NATO-mødet kommer på et tidspunkt hvor forsvarsalliancen er presset. Præsident Trump har flere gange kaldt den overflødig, den franske præsident Macron kaldte den hjernedød, hvorefter den tyrkiske præsident Erdogan mente, at det var den franske præsident som skulle have sit hoved tjekket. Så det skal nok blive rigtigt hyggeligt.

Læs hele historien her.

 

Finlands statsminister træder tilbage

En strid om overenskomster i det finske postvæsen har fået den finske socialdemokratiske statsminister Antti Rinne til at træde tilbage.

Mere konkret, så er det en strid om at flytte 700 pakke-omdelere til en dårligere overenskomst, som har fået de ansatte i postvæsnet til at nedlægge arbejdet i 14 dage. Arbejdsnedlæggelser som siden har spredt sig til flere andre sektorer, hvor der er blevet sympatistrejket.

Rinne, der selv er tidligere fagforeningsleder, har udtalt, at regeringen ikke vil acceptere, at der blev rørt ved overenskomsterne, men det er siden kommet frem, at den ansvarlige minister – også en socialdemokrat – var blevet informeret om Posti-ledelsens beslutning, og ikke havde modsat sig det.

Ministeren havde tilbudt at trække sig, men det var ikke nok for hverken oppositionen eller regeringspartneren Centerpartiet, som stillede mistillid til statsministeren.

Derfor måtte Rinne indgive en afskedsbegæring til den finske præsident. To socialdemokrater kæmper nu om at overtage posten.

Læs hele historien her.

 

Ministerium brugte halv million på konsulenter i jagt på pressechef

Sagen om regeringens ansættelser af pressechefer fik endnu en tur. Denne gang i Børne- og Undervisningsministeriet som har brugt godt en halv million kroner på at ansætte en pressechef, på trods af Socialdemokratiets målsætning om at bruge færre penge på konsulenter.

I første ansættelsesrunde endte ministeriet uden en ny pressechef. Derfor blev stillingen slået op igen. Og i anden runde ansatte ministeriet Thomas Bro Sæhl som pressechef for den nye minister.

Ministeren erkender, at det er i modstrid med partiets politik, og hun har nu lavet proceduren om.

”Fordi det var det, der var ansættelsesproceduren, da jeg sad som ny minister og skulle tage stilling til det. Forklaringen er sådan set ikke længere end det. Vi skulle ansætte en ny pressechef, der var ikke nogen pressechef, da jeg blev minister, og det vil sige, at noget af det første, jeg skulle tage stilling til, var det her,” forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

”Efterfølgende har jeg så lavet ansættelsesprocessen om. Det betyder fx, at den departementschefstilling, der i øjeblikket er opslået, den bliver gennemført uden bureau.”

Thomas Bro Sæhl har tidligere været spindoktor for social- og indenrigsminister Astrid Krag, dengang hun var medlem af SF og sundhedsminister.

Læs hele historien her.

 

Socialminister overrækker ny handicappris til Operation Dagsværk

Vi bliver i regeringskontorerne, hvor Social- og Indenrigsministeriet for første gang har uddelt en handicappris.

Prisen går til årets Operations Dagsværk-kampagne, som Danske Handicaporganisationer (DH) og Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) har været med til at udvikle.

Årets kampagne gik i år ud på at indsamle penge til unge med handicap i Uganda. I løbet af efteråret har frivillige fra Operation Dagsværk og SUMH været rundt på landets gymnasier og fortalt mere end 40.000 elever om handicap i Uganda og i Danmark.

 ”Årets Operation Dagsværk har imponeret mig. Unge med handicap har mødt andre unge og givet et vigtigt indblik i livet med et handicap – både i Danmark og i Uganda. Vi har brug for færre fordomme og misforståede hensyn, hvis vi skal skabe bedre inklusion af mennesker med handicap,” siger social- og indenrigsminister i en pressemeddelelse.

Prisen bliver uddelt til et morgenmadsarrangement i Social- og Indenrigsministeriet på den internationale handicapdag tirsdag den 3. december 2019. Ministeriet har planer om at gøre den nye handicappris til en tilbagevendende begivenhed.

 

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet