Raser over arbejdsvilkår for statens coronavikarer: "Social dumping"

Siden april har hundredevis af vikarer hver dag løst opgaver for Erhvervsstyrelsen på ringere vilkår, end det er lovligt at tilbyde offentligt ansatte
SF og Enhedslisten taler om ”social dumping”, arbejdsmarkedseksperter sår tvivl om lovligheden og fagforeningen bruger udtrykket "unfair".

Og nej, det er ikke endnu en sag om polske lastvognschauffører, rumænske landarbejdere eller litauiske håndværkere.

Kritikken går på arbejdsvilkårene for 250 vikarer, der hjælper med en af statens centrale coronaindsatser.

Det skriver netmediet Altinget.

Trykket stemning

Siden maj har de såkaldte coronavikarer siddet i en kontorbygning på Islands Brygge i København, hvor de har hjulpet Erhvervsstyrelsen med at vejlede tusindvis af virksomheder i de hjælpepakker, Folketinget vedtog første gang i marts.

Imens de sørger for at erhvervslivet bliver kompenseret for deres bidrag til at standse smitten, må vikarerne selv betale en stor del af regningen, hvis de bliver ramt af virussen.

De får nemlig ikke løn under sygdom, har ingen tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen, og der er ingen daglig arbejdsmiljørepræsentant i den kontorbygning, styrelsen siden maj har lejet til at huse de mange vikarer.

Og så bliver de bedt om at møde fysisk på arbejde hver dag for at udføre sagsbehandling, der alt sammen foregår digitalt.

Altinget har talt med flere af vikarerne, der beskriver stemningen som trykket og ophidset – og en vikar kalder det blandt andet en ”discountarbejdsplads”.

Kræver redegørelse

”Det er en decideret skandale,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge, til netmediet.

Statslig social dumping og en skandale

Karsten Hønge kræver en redegørelse fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), mens Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Victoria Velásquez, kalder coronavikarernes arbejdsforhold for ”statslig social dumping."

HK Stat, der organiserer kontorpersonale på offentlige arbejdspladser, beskriver det som ”unfair", at staten betjener sig af et ”massivt og langvarigt” forbrug af vikarer.

Gældende regler

Erhvervsstyrelsen er placeret under Erhvervsministeriet, men det har ikke været muligt for Altinget at få en kommentar fra erhvervsministeren.

Vikarerne er ikke ansat af Erhvervsstyrelsen, men kommer fra vikarbureauet Moment, der ikke har ønsket at udtale sig i sagen.

Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Lars Øllgaard, afviser kritikken og oplyser til netmediet, at kontrakten med Moment "overholder selvfølgelig gældende lovgivning, herunder vikarloven og funktionærloven."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Føj for helvede - Simon / Dan !! 🌹🌹🌹🌹

Føj for helvede - Simon / Dan !! 🌹🌹🌹🌹

Den er også gal med arbejdsforholdene på teststederne: https://solidaritet.dk/daarlige-forhold-for-ansatte-paa-testcentrer/?fbc...

Annonce