Reaktioner på Å-melding: Fastholder Løkke som statsminister

Uffe Elbæks melding om, at han går efter statsministerposten, vækker forundring og hovedrysten hos både Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten

Alternativets leder Uffe Elbæk meddelte tirsdag aften, at han peger på sig selv om statsminister efter næste folketingsvalg.

”Der er ingen af de to nuværende partier, som stiller med en statsministerkandidat, der kan tælle vores stemmer ind i deres ligning,” lød det fra Uffe Elbæk i en pressemeddelelse.

Uffe Elbæk siger, at Alternativet ikke vil blokere for, at der kan dannes en mindretalsregering: ”Vi vil ikke forhindre nogen i at danne regering. Men i det øjeblik de fører en politik, vi er uenige i, så er vi også klar til at vælte dem,” udtalte Elbæk efterfølgende.

Socialdemokratiets reaktion på Uffe Elbæks melding var i første omgang afdæmpet.

”Det er tydeligt, at der er opbrud i det, som man kalder de politiske blokke på begge sider. Og det understreger bare, at hvis man gerne have en anden politisk retning og en anden statsminister end Lars Løkke Rasmussen, så skal man stemme socialdemokratisk ved næste folketingsvalg,” sagde partiets finansordfører Benny Engelbrecht til DR.

Han fremhævede blandt andet fremhæver miljø- og klimapolitikken som emne de to partier kan samarbejde om.

Mandater kan ikke trækkes ud af ligning
De sociale medier svømmede omgående over med reaktioner. Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil anfægter hele præmissen for Uffe Elbæks udmelding: ”Man kan ikke trække sine mandater ud af ligningen. Den funktion findes ikke,” skriver hun.

Samme toner lyder fra partifællen Christine Antorini:

Hos fagforbundet 3F undrer formand det Per Christensen, at Uffe Elbæk ikke er mere optaget af at få en ny, grøn regering:

En ualmindelig dårlig idé
Også på venstrefløjen er der stor forundring over Uffe Elbæks udmelding. Enhedslisternes Pelle Dragsted kalder det på Twitter en ”ualmindelig skidt idé, som jeg virkelig håber de genovervejer.”

Han skriver videre, at hvis Alternativet fastholder udmeldingen, ”Vil det betyde at Løkke fortsætter som statsminister efter valget. Han bliver forhandlingsleder, og vil ikke have et flertal imod sig.”

SF’s gruppeformand Jakob Mark er også dybt bekymret over Elbæks udmelding: ”Det er dybt alvorligt at true med at bringe Løkke til magten fire år mere, hvis man virkelig vil et solidarisk Danmark.”

Men ifølge den politiske ordfører i SF, Karsten Hønge, har Uffe Elbæk dog en realistisk chance for at blive statsminister: ”Selvfølgelig kan Uffe blive statsminister. Bare ikke på den planet, som vi for øjeblikket bor på.”

Onsdag morgen kom også SF-formand Pia Olsen Dyhr på banen med en slet skjult stikpille til Uffe Elbæk:

Venstre: Elbæk splitter oppositionen

Mens politikerne i oppositionen uden om Alternativet havde travlt med at tage sig til hovedet og lægge afstand til Uffe Elbæks sololøb, havde regeringspartiet Venstre travlt med at more sig over den interne uenighed hos modstanderne.

”Jeg synes da, at det er en lille smule paradoksalt, hvad der sker. Forstået på den måde, at det er selvfølgelig frisk af Uffe Elbæk, men det er paradoksalt, når Mette Frederiksen snakker om at samle landet, at hun så ikke kan samle sin egen opposition,” lød det fra Venstres politiske ordfører Britt Bager ifølge Ritzau.

Alternativet stod i den seneste meningsmåling fra Voxmeter (24. juni) til 4,1 procent af stemmerne, hvilket vil give partiet 7 mandater i folketinget – tre færre end i dag.

Der skal senest være folketingsvalg den 17. juni 2019.

 


placeholder

Annonce