Regering indgår bred aftale om feriepenge: De sidste to uger bliver frigivet

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om udbetaling af danskernes feriepenge, en eksportpakke og en mulig forlængelse af hjælpepakkerne.
Foto: Pressefoto: Finansministeriet
Finansminister Nicolai Wammen (S).
Danskerne kan se frem til at få flere penge mellem hænderne og dansk erhvervsliv kan se frem til en række initiativer som skal booste dansk eksport. Alt sammen for at sætte gang i en økonomi, der fortsat er udfordret áf coronakrisen.

Derfor er regeringen blevet enig med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet om en såkaldt stimulipakke, der skal holde hånden under dansk økonomi.

Aftalen er, i følge Finansministeriet, den første i en række aftaler, der skal sikre en "grøn genstart" af dansk økonomi.

Stadig i en usikker økonomisk situation

Det var en en meget glad finansminister Nicolai Wammen, der har forhandlet aftalen på plads

"Danmark står med coronakrisen stadig i en usikker økonomisk situation. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil være med til at tage ansvar med aftalen om en markant stimulipakke til dansk økonomi. Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen," udtaler han i en pressemeddelelse.

Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed

Samlet frigiver aftalen mere end 25 milliarder kroner, der skal bidrage til at understøtte privatforbruget, bevare danske arbejdspladser, hjælpe eksportvirksomheder og skabe ro om hjælpepakkerne.

Hovedparten af aftalen handler om de resterende to ugers indefrosne feriepenge bliver frigivet i slutningen af marts. Baseret på erfaringerne fra den første portion feriepenge, så regner man med at det svarer til at der vil blive udbtalt cirka 24 milliarder kroner efter skat.

De konservative forhandlere, Søren Pape Poulsen og Rasmus Jarlov, kalder aftalen "super vigtigt for danskerne og vores fælles økonomi",

placeholder

Partierne er desuden blevet enige om en en eksportpakke på 1,7 millarder kroner frem til 2023.

Endelig er partierne blevet enige om, at afsætte midler til at kunne forlænge de eksisterende hjælpepakker med yderligere en måned, i tilfælde af at de sundhedsmæssige restriktionerne bliver forlænget.

Super godt med mere og grønt fokus på eksporten

Dagens aftale vil i de kommende dage forsøge at lande yderligere delaftaler, hvori der også vil komme flere grønne initiativer, fortæller finansministeren på pressemødet, hvor aftalen bliver præsenteret.

Erhvervsorganisationer tilfredse

Fra tre af landets helt store erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer er der store tilfredshed med aftalen.

"Virkelig god aftale og en betydelig saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi, som et bredt flertal i dansk politik her leverer. Super godt med mere og grønt fokus på eksporten, udbetaling af feriepenge og yderligere satsning på life science-industrien, som har været et fyrtårn under Covid19," skriver Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i Dansk Industri i et tweet.

placeholder

"Glimrende med politisk aftale om en stimulipakke. Godt med udbetaling af feriepenge, forlængelse af hjælpepakker og genstart af dansk eksport. Nu skal tiltag rettes mod de brancher, som er hårdest ramte," skriver Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen.

placeholder

Også fra landbruget er der tilfredshed.

"Fornuftig aftale i dag om økonomisk stimuli. Mange gode tiltag, der vil holde hånden under vækst og arbejdspladser i hele Danmark. I Landbrug og Fødevarer er vi særligt glade for fokus på eksporten, og vi er klar til at bidrage, " skriver adm. direktør i Landbrug og Fødevarer Anne Ahrnung på Twitter.

placeholder

Fagforening: Vigtigt med fokus på eksport

Også fagforbundet Dansk Metal roser aftalen, og de hæfter sig især ved den del, der indeholder flere midler til eksportfremme- og rådgivning:

”Skal vi også på den anden side af jul klare os igennem den økonomiske krise, så er der stort behov for, at vi har fokus på vores eksportvirksomheder. Mange er hårdt ramt på grund af restriktioner og nedlukninger hos vores største eksportmarkeder. Det kan mærkes ude på eksportvirksomhederne, og derfor giver det rigtig god mening at understøtte netop disse virksomheder ,” udtaler Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal i en pressemeddelelse.

De 75 millioner kroner, der er afsat årligt de næste tre år, mener Dansk Metal bør udmøntes snarest med fokus på fremme af digitalisering i virksomhederne.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og de fire løsgængere i Frie Grønne og Fremad, står udenfor aftalen.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Mærkeligt at regeringen skulle presses til at udbetale arbejdernes egne penge!
Men det er selvfølgelig mange år siden Socialdemokraterne har været et arbejderparti!

Komiske Thomas FUP, nu under et nyt pseudonym. Nu er det jo ikke staten, og dermed skatteyderne, der skylder at udbetale feriepenge til lønmodtagerne, men de pågældende arbejdsgivere hvor løntagerne har været ansat. Staten låner penge, og forøger dermed udlandsgælden f,or at udbetale de indfrosne feriepenge som arbejdsgiverne først skal indbetale i takt med at de pågældende lønmodtagere går på pension.

Thomas går vist ikke så meget op i kendsgerninger og lignende trivialiteter. Han er jo bare en sølle KRIFA-trold og højst tænkeligt også en af de nyttige idioter, som lydigt skider i egen rede til stor morskab for de mere moderne udgaver af fortidens ridefogeder.

Thor en Krifa Troll?
Ham Thomas er det en af dine gode bekendte?

Du virker som en 3F Troll, der kun er ude på at skabe splid og splittelse, og er villige til at bruge trusler, hærværk og vold som midler til at fjerne konkurrence!

Bent Thomas fup??
Er du Henrik Willumsen?
Du virker ligeså indebrændt og patetisk!

Vi er enige om at det er politisk beslutning at feriepengene skulle spares op indtil pension?

Ellers bliver det uhyggeligt svært at debattere på et sagligt og veloplyst grundlag!

KOmmentar: Jens Peder Nielsen !

Jeg er fuldstændigt enig i dit debat-indlæg, at Socialdemokratiet for længst har været et såkaldt arbejderparti, hvis man ser på Christiansborg, er der velefterhånden kun Enhedslisten, som har den ære at kan kalde sig for et såkaldt arbejderparti...

Selv en yderligere hævelse af Folkepensions-alderen har Socialdemokratiet jo udmeldt at de stemmer ja til ved tredje behandlingen i Folketingssalen, ja i Tirsdags under førets behandlingen, stod Socialdemokratiet's Leif Lahn Jensen ligefrem og roste at Socialdemokratiet går ind for en yderligere hævelse af Folkepensions-alderen...

God aften,
Erling Drews...

Erling Enhedslisten;-)
Enhedslisten er partiet for mennesker på offentlig forsørgelse, sgu ikke de danske arbejdere;-)

Disse feriepenge der nu skal udbetales, hvor kommer de fra?
Indbetales de af arbejdsgiveren, der har pengene liggende, eller udbetales de af statskassen, og dermed af skatteyderne selv?

Annonce