Annonce

Regering lukker arbejdsgruppe som ville gøre prostitution til anerkendt erhverv

Det er grundlæggende forkert at anerkende prostitution som erhverv, mener Astrid Krag, som derfor lukker den tidligere regerings arbejdsgruppe.
Prostitution skal på ingen måde betragtes som et erhverv på linje med tømrer eller folkeskolelærer. Det er derimod et socialt problem, som skal bekæmpes.

Det mener social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), som nu nedlægger en tværministeriel arbejdsgruppe, der siden januar har undersøgt, hvordan arbejdsvilkår for prostituerede kan forbedres. Det skriver Politiken.

Skrinlægningen begrunder Astrid Krag med, at den tidligere regerings opdrag om at forbedre arbejdsforholdene for landets prostituerede var grundlæggende forkert.

”For mig giver det ikke mening at gå videre ned ad det spor, hvor man anskuer prostitution på en forkert måde. Vi mener ikke, at vi skal have nogen konklusioner, der handler om, hvordan vi kan gøre prostitution til et anerkendt erhverv,” siger Astrid Krag til avisen.

placeholder

Tidligere minister: ”Det er så hyklerisk”

Siden 1999 har det været lovligt at købe og sælge sex i Danmark. Det er fortsat ulovligt at tjene penge ved andres prostitution, det som kaldes rufferi.

Hvis man sælger seksuelle ydelser, skal man registrere sig som erhvervsdrivende hos Skattestyrelsen, og indtægten fra prostitution er skattepligtig.

Arbejdsgruppen, der altså blev oprettet af den tidligere VLAK-regering, havde bl.a. til opgave at klarlægge muligheder for at sikre prostituerede ret til arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge.

Og tidligere børne- og socialminister Mai Mercado (K) er da også uenig i beslutningen om at nedlægge arbejdsgruppen.

”Det er så hyklerisk, at vi gerne vil have deres skatteindbetalinger, men vi vil ikke give dem rettigheder, som modsvarer de skatteindbetalinger. Jeg kan næsten ikke holde det ud,” siger hun til Politiken.

Fagbevægelsen: Først og fremmest et socialt problem

I Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, ser man meget positivt på ministerens beslutning om at nedlægge arbejdsgruppen.

”I FH har vi kraftigt advaret den forrige regering om at presse på for en udvikling, som vil lovliggøre prostitution som erhverv,” siger Majbrit Berlau, der udover at være næstformand for FH også er tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening, i en kommentar til Netavisen Pio, og fortsætter:

”Et lovligt erhverv skal kunne overholde arbejdsmiljøloven og være et sted hvor man f.eks. kan sende arbejdsløse ud til via jobformidlingen. Og det kan prostitution altså ikke”.

Prostitution er først og fremmest et socialt problem for samfundet.

Prostitution skal som udgangspunkt skal håndteres som et socialt problem, der skal nedbringes, mener FH-næstformanden.

Man skal i stedet skal fokusere på at hjælpe dem, der er havnet i prostitution, med bedre hjælp til exit fra prostitution, bedre beskyttelse, mens de er i det - og ikke mindst forebygge at folk ender i en situation, hvor de føler sig nødsaget til at vælge prostitution.

”Prostitution er først og fremmest et socialt problem for samfundet. Og for langt hovedparten af kvinder og mænd, der havner i det, er det ikke et liv, de ønsker eller har valgt til, men noget de er tvunget ind på grund af omstændigheder, som ingen ønsker for hverken dem selv, deres børn eller kære,” slutter hun.

Hver femte mand har betalt for sex

En opgørelse fra Socialstyrelsen viser, at der er mere end 2.900 personer, der prostituerer sig i Danmark. Tallet skal betragtes som et minimumstal, idet en del prostituerer sig i det skjulte uden at annoncere.

En ny befolkningsundersøgelse af danskernes sexliv viser, at knap 22 procent af alle mænd har betalt for sex, enten med penge eller gave.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet