Regering og kommuner enige om velfærdsløft på to milliarder

Kommunerne får næste år flere penge til at betale for at der kommer flere børn og ældre.
Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er blevet enige om en aftale om kommunernes økonomi for det kommende år.

Aftalen betyder, at den kommunale økonomi næste år styrkes med 2,2 milliarder kroner til driften. Desuden får kommunerne 1,3 milliarder kroner mere til anlægsudgifter, hvilket handler om nybyggeri og renovering.

Kommuneaftalen blev præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet fredag formiddag, hvor finansminister Nicolai Wammen var flankeret af KL-formandskabet Jakob Bundsgaard og Martin Damm, samt af social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

”Når der kommer flere børn og ældre, så er det vigtigt, at pengene følger med, og det er det, vi er blevet enige om,” lyder det fra Nicolai Wammen, der dog medgiver, at aftalen ikke løser alle problemerne ude i kommunerne.

Han bakkes op af KL’s næstformand Martin Damm:

“Aftalen betyder ikke, at man nu kan forvente guld og grønne skove i kommunerne, men den betyder, at vi til næste år har bedre muligheder for at håndtere det øgede antal borgere, som har brug for vores hjælp,” siger han.

Det er det første og meget vigtige skridt i forhold til at passe på velfærden

Danmarks Statistik regner med, at det såkaldte demografiske træk, altså det at der bliver flere børn og flere ældre, næste år koster kommunerne omkring en milliard kroner.

”Vi sætter velfærden først”

På pressemødet blev finansministeren spurgt om regeringen med to milliarder rent faktisk lever op til de valgløfter som Socialdemokratiet gav under valgkampen:

”Det vi har sagt i valgkampen, og i tiden som regering er; Vi vil sætte velfærden først. Når der kommer flere børn og ældre, koster det penge. Og det er en opgave vi tager på os. Det har vi gjort med denne aftale, som giver mulighed for, at der bliver ansat flere mennesker. Det er det første og meget vigtige skridt i forhold til at passe på velfærden,” lød det fra Nicolai Wammen.

Fra kolde til varme hænder

Ud over løftet af velfærd på 2,2 milliarder kroner er regeringen og KL enige om, at der skal findes 500 millioner kroner i form af en effektivisering af drift.

Det skal erstatte det moderniserings- og effektiviseringsprogram, der hvert år pålagde kommunerne at effektivisere for en milliard kroner – hvoraf regeringen tog halvdelen.

De 500 millioner er midler, som bl.a. skal skaffes ved mere effektive indkøb, administrative effektiviseringer og nye organisationsformer.

Men i modsætning til tidligere, så bliver pengene i kommunernes budgetter og kan i stedet anvendes til at ansætte flere velfærdsmedarbejdere og til yderligere at udbygge velfærden, lyder det fra Finansministeriet.

Minimumsnormeringer kan være på vej

I det forståelsespapir, som Socialdemokratiet indgik med radikale, SF og Enhedslisten, fremgår det at der skal indføres minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet.

Men det er der i første omgang ikke sat penge af til i kommuneaftalen. Det kan dog meget vel blive en del af finanslovsforhandlingerne, forudser KL-formanden.

”Man kunne jo godt have en berettiget forventning om, at der blandt andet på daginstitutionsområdet kom nogle midler i en finanslov, hvis man skal indføre minimumsnormeringer - det er der jo ikke sat penge af til i det her,” lyder det fra Jacob Bundsgaard.

Regeringen og KL er enige om at nedsætte en gruppe, der skal udarbejde en plan for hvordan man kan sikre uddannelse og ansættelse af mere pædagogisk personale.

Enhedslisten og konservative i fælles front

Aftalen møder kritik fra både Enhedslisten og de konservative medlemmer af KL’s bestyrelse.

Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) skriver på Twitter, at han for første gang i sine ti år i bestyrelse ikke har kunnet stemme for en økonomiaftale med regeringen.

”Borgerne forventer mere velfærd efter valgkampen. Uændret velfærd koster tre milliarder kroner. Men regeringen vil kun give 1,7 milliarder kroner,” skriver han.

placeholder

Samme kritik lyder der fra Enhedslistens Per Clausen, der er medlem af byrådet af Aalborg.

”Et løft på 1,7 milliard i den kommunale serviceramme skal ses i lyset af, at KL har beregnet, at de ekstra udgifter til ældre, børn, mennesker med handicap og sundhedsområdet i 2020 mindst løber op i 3 milliarder kroner. Det betyder, at kommunerne reelt får et dårligere serviceniveau i 2020 end i 2019,” udtaler han.

Per Clausen siger dog at aftalen ”indeholder forbedringer i forhold til de sidste 10 års aftaler”, og det vil kræve yderligere prioriteringer af velfærden i finansloven, hvis regeringen skal levere det løft af velfærden, som borgerne er blevet stillet i udsigt.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce