Annonce

Regering styrker sundhed med 1,5 milliard og sløjfer omprioriteringsbidrag

Aftale mellem regeringen og Danske Regioner rummer en saltvandsindsprøjtning til sygehusene og et stop for årlige besparelser.
Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om næste års økonomi. Aftalen løfter sundheden med 1,5 milliarder. Samtidig fjerner regeringen de årlige besparelser på én procent, som den tidligere regering indførte.  

”Danmark har fået en ny regering, der som lovet prioriterer velfærden og flere penge til sundhedsområdet. Aftalen giver mulighed for, at der kan ansættes flere læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til gavn for patienterne,” lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Det, vi har sagt, er, at vi vil give et løft til vores sundhedsvæsen, og vi har nu taget det første store skridt

Regionerne havde ellers bedt om to milliarder kroner, men man må begynde et sted, mener finansminister Nicolai Wammen: 

“Det, vi har sagt, er, at vi vil give et løft til vores sundhedsvæsen, og vi har nu taget det første store skridt. Vi er valgt for fire år, og det er et meget stort løft, vi har aftalt,” siger han ifølge TV 2.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er glad for aftalen, som hun kalder det største løft af sundhedsområdet siden finanskrisen.

“Det kommer ikke bag på nogen, at vi altid gerne vil have flere penge med hjem, men med 1,5 milliarder kroner ekstra har vi faktisk ekstra penge til den opgave, vi står med, og det er jeg ganske godt tilfreds med,” siger hun til mediet.

 

Sundhedsaftale og psykiatri senere 

Ifølge Nicolai Wammen er alle udfordringer ikke løst med den ekstra pengeindsprøjtning, der er brug for en større aftale på sundhedsområdet.

“Derfor vil regeringen også fremlægge en sundhedsaftale på et senere tidspunkt. Også når det gælder psykiatrien, har vi ting, som vi vil præsentere senere,” siger han.

Som en del af aftalt har man igangsat arbejdet for lave en samlet 10-årsplan for psykiatrien, der blandt andet skal betyde færre genindlæggelse, kortere ventetid og øge den gennemsnitlige levealder for folk med psykisk sygdom.

Man burde have givet et særligt løft allerede nu fremfor at vente på en 10-årige psykiatriplan kommer i gang om et års tid

Det skuffer Enhedslistens repræsentant i Danske Regioner, Tormod Olsen, at det lovede løft af psykiatrien ikke kommer allerede nu.

“Psykiatrien lider i særlig grad, og man burde have givet et særligt løft allerede nu fremfor at vente på en 10-årige psykiatriplan kommer i gang om et års tid. Man kunne i det mindste have skrevet valgløftet om 0,5 mia. pr. år ind i aftalen, så man ikke bliver urolig for om løftet nu holder,” siger han ifølge en pressemeddelelse. Han stemte som den eneste ikke for aftalen.   
 

Fagforbund: Bedre end frygtet 

Hos fagforfundet FOA - der organiserer landets mange sosu’er - kalder man aftalen “bedre end frygtet”, og forbundsformand Mona Striib ser mange gode elementer i aftalen.

"Jeg er glad for at høre de overordnede takter i aftalen. Hvis vi vil have et bedre sundhedsvæsen, end vi har i dag, er det altafgørende, at vi får flere ansatte," siger FOA-formanden ifølge en pressemeddelelse.

Det betyder, at der stadig mangler en halv milliard kroner for at dække det stigende antal ældre og børn

Økonomien og udfordringerne står dog stadig ikke mål med hinanden i det danske sundhedsvæsen, mener Mona Striib: 

"Det er ikke nok. Beregninger viser, at sundhedsområdet har brug for to milliarder kroner i næste års budget. Det betyder, at der stadig mangler en halv milliard kroner for at dække det stigende antal ældre og børn og for at have råd til den nyeste medicin og den bedste behandling," siger hun.
 

Taskforce og hjælp til AUH

Aftalen rummer også et ekstraordinært driftstilskud til Region Midtjylland på 100 millioner, som skal bruges til at dække ekstraordinære økonomiske problemer på Aarhus Universitetshospital i forbindelse med indflytningen i nyt sygehusbyggeri.

Og så etableres der en fælles “taskforce”, som skal se på, hvordan man kan uddanne mere sundhedspersonale og forbedre arbejdsmiljøet.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet