Annonce

Regering trækker sig efter skandale og mundkurv til coronavikarer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Den hollandske regering trækker sig efter børnepengeskandale, Rigspolitiet gav coronavikarer mundkurv på og tidligere folketingsmedlem smittet med muteret coronavirus.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Hollands regering trækker sig efter børnepengeskandale

Hollands regering trækker sig som følge af en skandale, hvor tusindvis af forældre fejlagtigt er blevet anklaget for at svindle med børnepenge.

Det skriver den hollandske tv-station Nos ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sådan lyder det i Politiken.

De mange forældre er på grund af skandalen blevet tvunget til at betale store beløb tilbage til staten, og flere er blevet ruineret af forløbet.

Fredag har den hollandske premierminister, Mark Rutte, samlet sin regering i Haag for at afgøre, hvorvidt den kunne beholde regeringsmagten trods skandalen.

Flere ministre antydede allerede tidligere fredag, at det var uundgåeligt for regeringen at træde tilbage.

Den højtstående socialdemokrat Lodewijk Asscher trak sig torsdag på grund af skandalen, skriver dpa.

Under hans tid som socialminister frem til 2017 blev omkring 10.000 familier fejlagtigt frataget deres børnepenge, fordi de blev anklaget for skattesnyd. Anklagerne viste sig senere at være uberettigede.

En kommission rettede i december skarp kritik mod myndighederne, regeringen og domstolene i sagen. De basale principper i retsstaten var blevet overtrådt, lød det.

Læs mere her.

 

Rigspolitiet gav coronavikarer mundkurv på

Medarbejdere i statens smitteopsporing fik besked om ikke at udtale sig til pressen. Men det var en fejl, medgiver Rigspolitiets kommunikationsdirektør. Forbuddet gælder nemlig kun udtalelser på myndighedens vegne, lyder det.

Det skriver Altinget.

I statens smitteopsporing er medarbejdere blevet bedt om ikke at udtale sig til pressen om arbejdspladsen.

”Husk, at vi ikke udtaler os til pressen”, lød budskabet indtil for nylig på en plakat med Rigspolitiets logo.

Plakaten var hængt op i Jonstruplejren i Ballerup til skue for de omkring 400 medarbejdere, som hver dag opsporer coronasmitte i samfundet.

Men de ansatte har ret til at udtale sig om forhold på arbejdspladsen, så længe de ikke udtaler sig på vegne af selve myndigheden.

”Politiet må ikke pålægge deres ansatte at afstå fra at udnytte deres ytringsfrihed som privatpersoner,” fastslår Carsten Henrichsen, professor emeritus ved Københavns Universitet, over for Altinget.

Rigspolitiet medgiver at have givet medarbejderne indtryk af et generelt forbud mod at udtale sig til pressen. Plakaten er derfor blevet taget ned.

Rigspolitiet er nu på vej med præciserede retningslinjer vedrørende udtalelser til pressen. Og kommunikationsdirektøren understreger, at det aldrig har været hensigten at give medarbejderne et forkert indtryk af deres rettigheder til at ytre sig.

Læs mere her.

 

Özlem Cekic smittet med muteret coronavirus

Det tidligere folketingsmedlem for SF og nuværende rådgiver, foredragsholder, debattør og forfatter, Özlem Sara Cekic, er blevet smittet med den muterede corona fra Storbritannien. Det skriver hun på Twitter:

“Jeg har fået konstateret den muterede corona, der smitter mange. Min mand og to børn har fået den samme muterede virus. Alle fire er blevet ringet op af egen læge, Patientsikkerheden og kontaktet af Sundhedsstyrelsen flere gange for at stoppe smittekæden. Super effektivt.”

Hun har det okay, afslutter hun sit tweet.

 

placeholder
 

 

V-rådmand forlader Aalborg Byråd efter konkurs

Rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, Tina French Nielsen, har valgt at trække sig fra byrådet før tid.

Det oplyser hun i et Facebook-opslag.

"Jeg elsker og respekterer mit parti Venstre, og jeg vil ikke stille partiet i en situation, hvor mit mandat skal diskuteres med baggrund i mine private forhold," skriver Tina French Nielsen på Facebook.

 

placeholder
 

 

Tina French Nielsen forlader sine poster i byrådet før tid, fordi hun er medejer af en familieejendom, som er under konkursbegæring.

I forbindelse med det har hun stillet "nogle meget store personlige kautioner," forklarer hun på Facebook. De kautioner ønskes udbetalt af bank og kreditforening, og det har derfor været nødvendigt for Tina French Nielsen at indgive begæring om personlig gældssanering til skifteretten. Og den situation er ikke forenelig med at være rådmand, mener hun: 

"At være i en situation, hvor man anmoder retssystemet om gældssanering, er kompliceret, når det foregår i samspil med at bestride et højt politisk embede: Når du har et stort ansvar, får du stor opmærksomhed i offentligheden - det er helt naturligt.”

Det bliver borgmesterkandidat for Venstre Jan Nymark Thaysen, som overtager Tina French Nielsens post som rådmand for Skoleforvaltningen.

Tina French Nielsen træder ud af byrådet fra den 1. februar.

 

Tidligere chef for Bagmandspolitiet er ny departementschef i Fødevareministeriet

Morten Niels Jakobsen er blevet ansat som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Han tiltræder posten fra en stilling som styrelsesdirektør for Vurderingsstyrelsen i Skatteministeriet.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse ifølge Altinget.

I november måned blev departementschef Henrik Studsgaards ansvar ændret i forbindelse med opsplittelsen af Miljø- og Fødevareministeriet.

En ændring, som blev foretaget i kølvandet på minkskandalen, som også førte til daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) udtræden af regeringen.

Rasmus Prehn (S) blev i samme forbindelse valgt som ny fødevareminister, og nu har han altså fundet sin nye departementschef, som skal afløse Studsgaard.

”Fødevarer, landbrug og fiskeri har meget stor betydning for det danske samfund. Det er derfor afgørende, at Fødevareministeriets koncern løser sine mange opgaver på et højt niveau, og at omverdenen har tillid til koncernen. Jeg går med stor ydmyghed til opgaven, og jeg ser frem til, sammen med ministeriets medarbejdere, at betjene fødevareministeren bedst muligt,” siger den nye departementschef, Morten Niels Jakobsen, i pressemeddelelsen.

Fødevareministeren byder på Facebook den nye departementschef velkommen.

“Jeg er meget glad for ansættelsen, og jeg er sikker på, at vi med Mortens kompetencer og faglige erfaring får en kompetent styrmand i det nye ministerium. Det er der brug for. Det har jeg sagt før, og nu er det på plads,” skriver Rasmus Prehn.

 

placeholder

 

Tiltrædelsen finder sted 18. januar.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet