Regering vil spare på SKAT, Jarlov freder 1000-lap og København føjede kinesere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Torsdag er der nyt om både Skat og hvidvask, og så var nogle københavnske embedsmænd lige lovlig hurtige til at føje kinesiske ønsker.

 

Regeringen lægger op til ny milliardbesparelse af skattevæsen

Knap 1,7 milliarder lægges der op til at spare i skattevæsenet, ifølge regeringens finanslovsforslag. Det skriver Berlingske.

Det til trods for, at tidligere besparelser på området, ifølge kritikere, har været en hovedårsag til, at det skandaleramte Skat måtte lukkes, skriver avisen.

Ifølge Berlingske kan skattevæsenet fra 2021 se frem til en besparelse, der i 2022 ender på knap 1,7 milliarder kroner.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at kritikerne ikke tager højde for at folketinget fremover kan tilføre området flere penge.

”Det, man kan læse i finanslovsforslaget for 2019, er regeringens forslag til politisk prioritering i 2019 - herunder en væsentlig merbevilling til skatteområdet. Det, man kan læse i budgetoverslagsårene, er en teknisk fremskrivning, som ved kommende finanslovsforhandlinger kan og vil blive øget,” skriver han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Socialdemokraten Peter Hummelgaard kalder det på Twitter for "en farce":

placeholder

Læs mere her.

 

Jarlov freder 1000-kronesedlen

Regeringen har ingen planer om at forbyde 1000-kronesedlen, som er den højeste seddel i Danmark, som blandt andet bankernes organisation, Finans Danmark, har foreslået.

Det sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på et samråd om hvidvask via valutavekslingsvirksomheder. Forslaget skal dæmme op for hvidvask og narkokriminalitet, men det vil ikke være effektivt, lyder svaret.

”Regeringen vil ikke tage det skridt, hvor vi får det kontantløse samfund. Grænsen ligger rigtigt, hvor den gør nu,” sagde han på samrådet.

Forslaget om at fjerne tusinde-kronesedlen kommer efter, at folketinget i fjor valgte at forbyde brugen af 500 euro-sedlen, fordi den i mange tilfælde blev brugt af folk, som ikke betaler skat.

Læs hele historien her.  

 

Københavns kommune fik fjernet Tibet-flag

Endnu en historie om danske myndigheder, der har været meget føjelige overfor kinesiske ønsker om at blive skærmet for Tibet-flag.

Radio 24syv kan fortæller, at embedsmænd i Københavns Kommune efter kinesisk ønsker, bad en borger om at fjerne et Tibet-flag, og bagefter glædede forvaltningen sig over, at episoden ikke blev omtalt i et TV-indslag.

Det viser mails fra kommunen, som Radio24syv har fået aktindsigt i. Enhedslistens nuværende teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, beklager nu forløbet.

”Det var en forkert praksis, og det er ikke forvaltningens ansvar at føre udenrigspolitik på den måde her,” siger hun til Radio24syv om sagen, der fandt sted i november sidste år, da Morten Kabell var teknik- og miljøborgmester.

Læs og hør hele historien her.

 

Kommission om kommissioner klar med konklusioner

Vi iler videre til Justitsministeriet, som i dag kunne meddele at ”udvalget om undersøgelseskommissionen” har afleveret deres betænkning.

Udvalget har en række forslag til, hvordan undersøgelseskommissioner fremover kan arbejde mere effektivt og billigere, så man ikke fremover kan undgå at prisen på kommissioner ikke løber op i mange, mange millioner kroner, som for eksempel PET-kommissionen, der kostede skatteborgerne knap 80 millioner.

”I forhold til undersøgelseskommissioner foreslås bl.a. en større grad af målretning af kommissorierne, styrkelse af kommissionsformandens kompetence til at tilrettelægge undersøgelsen, at kommissionen selv kan fastsætte bisiddersalær, samt at kommissionen kan lægge større vægt på hensynet til at undgå forsinkelse ved beslutninger om at tilbagekalde en bisidder mv. Udvalget foreslår også en række effektiviseringer i forbindelse med den praktiske nedsættelse, herunder etablering af lokaler, materialesamling og udpegning af medlemmer,” skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Læs mere her.


Flere ledige i arbejde, men færre

Rekordmange er i arbejde, men arbejdsløsheden er langt højere end under opsvinget i 00'erne. Det er især de unge og nyuddannede, der er hårdest ramt.

Beskæftigelsen skyder i vejret, og mandag blev der sat endnu en rekord. Aldrig før har så mange været i arbejde. Det skriver Fagbladet 3F via Politiken torsdag.

Men det betyder ikke, at der kommer færre arbejdsløse, som man ellers skulle tro.

Antallet af beskæftigede er vokset med 219.000 siden 2012, viser tal fra Danmarks Statistik. Men samtidig er arbejdsløsheden kun faldet med 58.000, så der i dag er 107.000 fuldtidsledige i Danmark.

”Det her står i skarp kontrast til, hvad vi så under det sidste opsving. Dengang kom der et kraftigt indhug i køen af arbejdsløse. Det ser vi ikke i samme grad i dag, på trods af at beskæftigelsen stiger,” siger cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) til Politiken.

Læs hele historien her.

 

Podcast: Ny episode af "Pionererne" ude: Den første på den største post

Hun blev Danmarks første kvindelige statsminister. En ligestillingsmilepæl. Men SRSF-regeringen blev ikke kendt på ligestillingspolitikken – hvorfor fyldte det ikke mere? Hvor oplevede hun som statsminister de største forskelle på, hvordan hun og mandlige kolleger blev målt? I sin tid efter statsministerposten har hun været engageret i blandt andet kommissionen for at styrke kvindefodbold og for pigers og kvinders rettigheder ude i verden som international direktør for Red Barnet - fylder ligestillingskampen mere i dag? Hvordan gør vi det ens for mænd og kvinder at stille op? I diskussionen om behandlingen af kvinder og mænd i dansk politik får vi også et bidrag fra Cecilie Bonderup, der har skrevet speciale om medieomtalen af kvindelige toppolitikere. Lyt med i nyeste episode af podcasten "Pionererne" herunder eller i din foretrukne podcast-app på din mobil.

Gæster: Helle Thorning-Schmidt og Cecilie Bonderup

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce