Annonce

Regeringen affyrer det tunge skyts: Fire nye tiltag

Regeringen præsenterer nu fire nye initiativer, der skal sikre, at sundhedskrisen ikke udvikler sig til en økonomisk krise.
Torsdag eftermiddag havde regeringen indkaldt til endnu et pressemøde. Denne gang i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede nye initiativer, der skal holde hånden under danske arbejdspladser.

Initiativerne kommer i forlængelse af de tiltag, som allerede er igangsat.

Det drejer sig konkret om fire nye initiativer.

Fire økonomiske initiativer:

  

Frigivelse af den kontracykliske kapitalbuffer: Erhvervsministeren har besluttet at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer, så den er nul med øjeblikkelig virkning. Dermed får bankerne og institutterne med deres nuværende kapitalbeholdning alt andet lige mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån.

To nye garantiordninger: Den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne, hvorfor der afsættes en statslig tabsramme på 1 mia. kr.

Refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af COVID19 eller i karantæne: Der lægges således op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.

Ordningen med arbejdsfordeling bliver mere fleksibel: Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og medarbejderne så kan få supplerende dagpenge. Beskæftigelsesministeren har valgt at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man kan undgå afskedigelser af medarbejdere.

Kilde: Finansministeriet

 

Sundhedskrise må ikke blive til økonomisk krise

Det var en alvorstung finansminister, der mødte journalisterne på dagens pressemøde.

”Regeringen vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at sikre, at den sundhedskrise, som Danmark står i, ikke også udvikler sig til en dybere økonomisk krise end nødvendigt,” sagde Nicolai Wammen og fortsatte:

Regeringen vil gøre alt for at sikre, at den sundhedskrise ikke udvikler sig til en økonomisk krise

”Derfor kigger vi også på en række initiativer, der kan afbøde de økonomiske konsekvenser og holde hånden under danske lønmodtagere og virksomheder. Og vi har en rigtig god dialog, både med erhvervslivet, deres organisationer, og også med lønmodtagersiden og fagforeningerne. Det her er en udfordring så alvorlig og så stor, at det kræver, at vi samarbejder med hinanden alle sammen. At vi i fællesskab tager ansvar.”

Banker skal udvise samfundsansvar

Et af initiativerne – det første tiltag – handler om at give banker og pengeinstitutter bedre mulighed for at låne penge ud. Det sker ved at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer, der er et krav til størrelsen på bankers og realkreditinstitutters egenkapital.

Der er tale om en buffer, der siden finanskrisen er blevet opbygget af bankernes egenkapital. Penge, der er lagt til side til dårlige tider og krisesituationer.

Vi har brug for, at bankerne løfter deres samfundsansvar

Med frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer får banker og institutter mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån. Ifølge regeringen betyder tiltaget, at der er 200 milliarder kroner mere til udlån.

”Vi har brug for, at bankerne løfter deres samfundsansvar,” siger erhvervsminister Simon Kollerup ifølge Politiken.

placeholder

 

I tirsdags lancerede regeringen en hjælpepakke til ansatte og virksomheder, og i dag præsenterede regeringen så yderligere fire initiativer. Men det stopper ikke nødvendigvis her:

”Vi har forventningen om, at der vil blive taget flere skridt, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ifølge TV 2.

Hos Dansk Industri hilser man regeringens tiltag velkommen:

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det synes uundgåeligt at vi får en ny finanskrise i verden. Tiltagende omkring coronavirus bliver den udløsende faktor, men ikke den grundlæggende årsag. Vi har grundlæggende intet lært af sidste finanskrise. Der er blevet pumpet penge ud i økonomien for at fastholde en kunstig stigning i aktiemarkederne. Den reale økonomi har derimod været stagnerende og gælden er abnormt høj. Før sidste finanskrise blev dårlige boliglån samlet i pakker og solgt som sikre investeringsprodukter selvom det var rent junk. Denne gang er det virksomhedsobligationer d.v.s. dårlig gæld i skrantende virksomheder der er pakket som sikre investeringsprodukter selvom det er rent junk. Vi snakker om enorme mia. beløb og der er ikke flere virksomme knapper at trykke på når boblen sprænger. Derfor er markedet i panik og det er nødvendigt at politikerne ikke endnu engang smider mia efter en syg finanssektor men i stedet satser midlerne på at genskabe en sund og bæredygtig realøkonomi. Læs om virksomhedsobligationerne: https://finans.dk/finans2/ECE11715505/hoej-gaeld-i-virksomhederne-kan-ra...

Annonce