Annonce

Regeringen bomber indsatsen for bedre arbejdsmiljø 15 år tilbage

Regeringen fravælger lønmodtagernes helbred med deres finanslovsforslag, der vil give skattelettelser til direktørerne mens der igen skæres ned på Arbejdstilsynet.
’Det skal kunne betale sig at arbejde’ lyder mantraet fra Venstre. I kroner og øre. Men det kan blive på bekostning af liv og lemmer.

’Du skal holde ud på byggepladsen, men din sikkerhed og dit mentale helbred må du selv tage dig af’. Sådan kunne Lars Løkke Rasmussen have indledt sin præsentation af regeringens fremtidsplaner. Løkke vil tvinge os danskere til at blive 6 måneder mere på arbejdsmarkedet samtidig med, at der skal bruge færre penge på bedre arbejdsmiljø.

Opgør med sikkerhed og trivsel
Det går f.eks. ud over murere, SOSU-assistenter og mekanikere. Regeringen har allerede aflivet Arbejdstilsynets opfølgende tiltag mod ulykker i bygge- og anlægsbranchen med sidste års finanslov. Så mens direktøren skal have 23.000 kroner i skattelettelse, må mureren ikke forvente bedre tiltag mod uheld på jobbet. De må bare håbe på, at det ikke går galt…

Kontrollen med arbejdsmiljø forringes

Det er et principielt opgør med de faglærte og ufaglærtes arbejdssikkerhed og trivsel. Regeringen fravælger lønmodtagernes helbred med deres finanslovsforslag, der vil rundbarbere midlerne til bedre arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet, der sørger for at tjekke forholdene på arbejdspladserne, får fra næste år færre penge og flere opgaver. De står faktisk til at blive bombet 15 år tilbage, hvad angår ressourcer. Det betyder, at kontrollen med arbejdsmiljø forringes. Især indsatsen for det psykiske arbejdsmiljø får med rundsaven.

Kan betyde flere uheld og sygemeldinger
For socialpædagogen betyder det, at Arbejdstilsynet ikke længere skal føre særlig tilsynsbesøg for at tjekke op på deres psykiske arbejdsmiljø. Det handler ikke kun om stress, men også om de chikaner og trusler, som nogle socialpædagoger møder i arbejdet med samfundets udsatte. De gør et vigtigt stykke arbejde og de fortjener, at myndighederne tager deres helbred alvorligt.

I sidste ende kan det betyde flere uheld og sygemeldinger, hvis Venstre lykkes med at udhule indsatsen for bedre arbejdsmiljø. Derfor må vi spørge os selv, om det kan betale sig at arbejde, hvis det er med helbredet som indsats?

"Jeg vil have livsværdi, ikke skattelettelser”

Murersvend Christian Nielsen sagde det egentlig meget godt i Ekstra Bladet (9. september): ”Flere af mine kolleger døjer med daglige smerter og er hver dag nødt til at spise smertestillende medicin for at komme igennem dagen. Det sætter sine spor, når man løfter ca. 450 ton i løbet af et år. (…) Jeg vil have livsværdi, ikke skattelettelser”.

 
Morten Skov Christiansen er næstformand for LO.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)


Flere artikler om emnet