Regeringen drøfter vaccineproduktion med Novo Nordisk Fonden

Erhvervsministeren og fonden bekræfter, at de sammen drøfter mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark
Foto: Keld Navntoft
Simon Kollerup (S), erhvervsminister
Landets rigeste erhvervsfond med en formue på over 400 milliarder kroner, Novo Nordisk Fonden, er i dialog med regeringen om muligheden for at etablere produktion af vacciner på dansk grund.

Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Jeg kan sige, at der i den forbindelse bl.a. er en dialog med Novo Nordisk Fonden

”Vi har i den seneste tid haft drøftelser med life science-branchen for at få input til, hvilke forhold der skal belyses, så der er et godt grundlag for beslutninger om vaccineproduktion i Danmark. Jeg kan sige, at der i den forbindelse bl.a. er en dialog med Novo Nordisk Fonden," skriver erhvervsminister Simon Kollerup i en mail til Netavisen Pio.

På fredag har regeringen møde med erhvervsorganisationerne på life science-området, oplyser Simon Kollerup:

"Og allerede i den kommende uge (Fredag, red.) har vi møde med erhvervsorganisationerne på life science-området for at få deres input til, hvordan vi kan styrke Danmarks adgang til vacciner. Så selvom vi ikke kan løfte sløret for alle detaljerne endnu, så er der altså et arbejde i gang.”

Novo Nordisk Fonden bekræfter, at man har drøftelser med regeringen om mulighederne for en dansk vaccineproduktion:

Vi kan bekræfte, at vi har drøftelser med regeringen om mulighederne

“Ja, jeg kan bekræfte, at Novo Nordisk Fonden har drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark,” skriver Steffen Lüders, senior vice president i Novo Nordisk Fonden, i en sms til Netavisen Pio.

“Centrale aktører på området kender intet til det”

For seks dage siden - 10. marts - satte Berlingske i en artikel spørgsmålstegn ved, om der var kød på statsminister Mette Frederiksens tale om, at regeringen har oprettet et offentligt-privat partnerskab med den danske life science-sektor for at se på dansk vaccineproduktion:

“Men centrale aktører kender ikke noget til partnerskabet, og regeringen vil ikke besvare spørgsmål om det,” hed det i artiklen, der bar overskriften Statsministeren beretter om nyt vaccinepartnerskab – men centrale aktører på området kender intet til det”.

“De seneste dage har statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange oplyst, at regeringen har etableret et nyt partnerskab for at se, om der kan produceres vacciner i Danmark,” hed det indledende i Berlingske-artiklen, der fortsatte:

“Vi (har, red.) oprettet et offentligt-privat partnerskab med vores danske life science-sektor for at afsøge muligheder for at etablere produktionskapacitet herhjemme,” skrev hun lørdag på Facebook. Søndag gentog hun samme budskab på Instagram.”

Og videre:

Men hvem er det, regeringen har indgået et partnerskab med? Og hvad går det ud på

“Men hvem er det, regeringen har indgået et partnerskab med? Og hvad går det ud på? Berlingske har talt med et dusin centrale aktører på området, men det er ikke lykkedes at finde én virksomhed eller organisation, som er inviteret med.”

Finans.dk citerede Berlingske-artiklen under overskriften “Stor uklarhed om Mette Frederiksens vaccinepartnerskab med den danske life science-sektor”.

Minister: Følsomt område

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer over for Netavisen Pio, at partnerskabet er et følsomt område, og derfor har regeringen i den indledende fase været tilbageholdende med oplysninger:

Derfor er det vigtigt, at få de indledende øvelser ordentligt på plads

“Jeg kan sagtens forstå, at der er stor interesse for partnerskabet i partierne og ikke mindst i pressen. Men det er et ret følsomt område. Derfor er det vigtigt, at få de indledende øvelser ordentligt på plads, før vi kan melde mere ud. Det er der absolut intet mærkeligt i.”

Danmarks rigeste fond

Novo Nordisk Fonden er Danmarks rigeste fond med en formue på over 400 milliarder kroner.

  • Novo Nordisk Fonden blev stiftet i 1989 og er i dag hovedaktionær i Novo Nordisk og Novozymes. Fonden ejer desuden en større aktiepost i Chr. Hansen-koncernen.
  • Ultimo 2019 havde Novo Nordisk Fonden en formue på over 400 milliarder kroner.
  • I 2019 udbetalte fonden godt 3,6 milliarder kroner til projekter inden for blandt andet lægevidenskab, bioteknologi, uddannelse, innovation og humanitære formål. I 2018 udbetalte Novo Nordfik Fonden 1,7 milliarder kroner.
  • Novo Nordisk Fonden har en målsætning om at kunne udbetale omkring fem milliarder kroner i 2023.

Kilder: Novo Nordisk Fonden og Berlingske

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Man kunne også nationalisere vaccineproduktionen på Statens Seruminstitut, som Venstre og resten af de borgerlige med vanlig manglende sans for omsorg for befolkningen solgte i 2016.

At nationalisere vaccineproduktionen i Danmark ville ikke nytte noget med hensyn til produktion af vaccine mod Covid 19, de fabrikker der findes i Danmark er ikke indrettet til denne form for produktion, desuden har Danmark ikke en færdigudviklet vaccine klar til produktion før tidligst ultimo 2021 og nok mest sandsynligt i begyndelsen af år 2022 hvor forhåbentlig alle Danskere er færdigvaccineret.

Annonce