Annonce

Regeringen efterlader de ufaglærte på perronen

Regeringen vil åbne dørene endnu mere for udenlandsk faglært arbejdskraft samtidig med, at titusindvis af ufaglærte om få år står udenfor arbejdsmarkedet. Det vil skabe yderligere pres på de grupper, der i forvejen er mest udsatte på arbejdsmarkedet.
Som ufaglært har min fremtid altid været svær. Lavere løn, ringere løn og kortvarig arbejdsløshed som følge af fyring kendes af langt de fleste ufaglærte. Men vil regeringen hjælpe de tusinder af ufaglærte, der kan se frem til en plads arbejdsløshedskøen?

Nej, tværtimod. Regeringen har fremlagt forslag til yderligere besparelser på uddannelsesområdet og vil dermed gøre det sværere for ufaglærte at få relevant efteruddannelse. Den uddannelse, der er den sikre vej til bedre løn- og arbejdsforhold og en tryggere fremtid.

Regeringen vil importere faglært arbejdskraft
Erhvervsminister Brian Mikkelsen meddelte i går, at regeringen arbejder for at hente udenlandske bygningsarbejdere og smede til landet. ”Regeringen er ikke forskrækket over at importere kvalificeret arbejdskraft” siger Brain Mikkelsen.

”Forskrækket” er heller ikke jeg. Men jeg er forbløffet over regeringens ambitionsniveau. Den ønsker tydeligvis ikke, at ufaglærte skal have mulighed for at få et bedre arbejdsliv.

Regeringen ønsker tydeligvis ikke, at ufaglærte skal have mulighed for at få et bedre arbejdsliv

Med regeringens plan risikerer vi, at arbejdsmarkedet knækker midt over, mellem et vellønnet arbejdsmarked for højtuddannede og et underbetalt arbejdsmarked for ufaglærte. Et arbejdsmarked, hvor forskellene vil vokse og stadigt flere vil tabe i kampen om jobbene.

Det klasseopdelte arbejdsmarked kendes desværre allerede i dag, hvor mange ansatte i rengørings- og restaurationsbrancherne udsættes for groteske arbejdsforhold. Arbejdsforhold, som fagforeningerne kæmper en utrættelig kramp for at bortskaffe. Er man i tvivl om tingenes tilstand, så ta’ et besøg på én af de mange restauranter, hvor der, bag den flotte facade, tilbydes kontrakter med nul rettigheder.

Ufaglærte skal efteruddannes
Hvis regeringens planer om import af faglært arbejdskraft bliver en succes, vil det skabe et yderligere lønpres på de grupper, der er lavest på arbejdsmarkedet. Kampen mellem dem kan meget vel betyde en ny underklasse i Danmark. En klasse, der knokler til de segner for en løn, de ikke kan leve af. Det er arbejdsforhold, der kendes syd for grænsen, og med regeringens plan kan de forhold blive hverdag i Danmark.

Hvad med at regeringen lyttede til fagforeningerne og tænketanke, der sammenstemmende råber op? De siger enstemmigt, at der er behov for yderligere tiltag for at få efteruddannet de mange ufaglærte. Det vil kræve en investering i årene frem. En investering til gavn for alle, da flere vil komme i arbejde og presset på de ufaglærte, der er tilbage, vil være mindre.

Det ville styrke vores arbejdsmarked og gøre det mere robust. Det er der brug for, i en tid hvor forandringerne sker i en hastighed, der ikke tidligere set i historien.

 
Morten Søndergaard er faglig sekretær i fagforbundet 3F.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet