Annonce

Regeringen forlænger restriktioner og penge på vej til minkavlere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen forlænger de nuværende corona-restriktioner til 7. februar. De nærmere omstændigheder vil regeringen oplyse på et pressemøde kl. 19 onsdag aften.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) oplyser onsdag, at de første - beskedne - pengebeløb er på vej til minkavlerne.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Restriktioner forlænges til 7. februar

De nuværende restriktioner forlænges til 7. februar. Det vil regeringen oplyse på et pressemøde kl. 19 onsdag aften.

Sundheds- og Ældreministeriet har udsendt en pressemeddelelse, hvor ministeriet inviterer til pressemøde om satus på covid-19-situationen i Danmark og om "forlængelse af tiltag og restriktioner".

I pressemødet deltager Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, skatteminister og fungerende finansminister Morten Bødskov, direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm og direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

 

Penge på vej til minkavlerne

Fødevareminister Rasmus Prehn oplyser, at de første - beskedne - pengebeløb er på vej til minkavlerne far nu og de kommende uger.

I første omgang er der tale om betaling for de arbejdstimer, som minkavlere og deres hjælpere har udført for Fødevarestyrelsen i forbindelse med aflivning af samtlige mink i Danmark. Styrelsen har også lejet udstyr og maskiner af minkavlerne. Betalingen herfor er også på vej til de 900 minkavlere i Danmark, som selv deltog i aflivningen af anslåret omkring 15 millioner mink i Danmark.

"Jeg ved, at mange minkavlere har ventet på de her penge, og jeg er utrolig glad for, at der nu kommer gang i de første overførsler. Der er flere på vej, og jeg kommer fortsat til at presse på for, at minkavlerne så hurtigt som muligt kan få de penge, som de har ret til. Jeg håber også, at mine kolleger i de politiske forhandlinger er lige så interesserede i at få sat det sidste punktum på en aftale, som jeg er, så vi kan få skub i endnu flere udbetalinger," siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

Tempobonus og forskud på erstatning for skind til de avlere, der ikke har pelset, er næste skridt i udbetalingerne. Dem går Fødevarestyrelsen i gang med hurtigst muligt, efter den samlede erstatning har været forbi EU, og de politiske forhandlinger er afsluttet.

Forud for dette ligger et stort sagsbehandlingsarbejde med blandt andet at danne overblik over eventuelle kreditorer, der efter loven er forrest i udbetalingskøen.

"Opgavens omfang er uden tvivl kommet bag på os og har krævet mere tid til at sikre de rigtige processer. Nu har vi et administrativt setup på plads. Derfor forventer vi, at vi kan begynde at udbetale til endnu flere minkavlere, så snart vi har behandlet deres sager og kontrolleret, at optællingerne af dyr ude på de enkelte farme er korrekte," siger direktør i Fødevarestyrelsen, Nikolaj Veje.

Fødevarestyrelsen oplyser, at nogle sager vil være simple og derfor hurtigere at ekspedere, mens andre vil kræve yderligere dialog mellem minkavleren og Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen afholder den 20. januar et digitalt orienteringsmøde for minkavlerne om de kommende udbetalinger.

 

Tandlæger opkræver ulovlige coronagebyrer

Nogle betaler 20 kroner ekstra. For andre er beløbet en halvtredser. Andre må slippe hele 99 kroner i coronatillæg, når de går til tandlæge.

På grund af ekstra udgifter til rengøring og værnemidler har flere tandlæger i Danmark indført et såkaldt hygiejne- eller coronagebyr. Selvom myndighederne for flere måneder siden slog fast, at tandlægerne ikke må opkræve sådanne gebyrer, foregår den ulovlige praksis fortsat.

Det viser en række tandlægeregninger, som TV 2 er i besiddelse af.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, der er forbrugernes vagthund, er der tale om en skandale.

En kunde betalte i slutningen af november eksempelvis 99 kroner i såkaldt ”COVID19-tillæg” i forbindelse med en tandundersøgelse og en tandrensning, mens en anden tandlægekunde 12. januar måtte give 45 kroner ekstra for at få tjekket og renset sine tænder. Det viser tandlægeregninger, som TV 2 er i besidelse af.

Forbrugernes vagthund, Forbrugerrådet Tænk, betegner corona-tillægene som ulovlige:

"Det her er et alvorligt problem. Der er en grund til, at der er regler for, hvad tandlæger må tage for almindelige tandlægeydelser. Hvis tandlægerne har et problem med ekstra udgifter til værnemidler, så må de diskutere det med myndighederne. Det er ikke fair, at forbrugere skal betale så meget mere for at gå til tandlægen," siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Han vil derfor rette henvendelse til Sundheds- og Ældreministeriet samt Tandlægeforeningen med en forventning om, at tandlægerne tilbagebetaler pengene til deres kunder.

Læs mere her.

 

Vil give forældre mulighed for at forlænge barslen til april

SF foreslår at give forældre mulighed for at forlænge barslen til april. Det vil - i følge partiets børneordfører, Jacob Mark - give børneforældre mere ro:

"Det vil være godt for børn som ellers skal “indkøres” i vuggestue eller dagpleje i en hektisk og usikker tid. Og det vil være godt for personalet, der er presset," skriver Mark på Twitter.

Formanden for pædagogernes faforbund, BUPL, betegner i TV 2 News SF-ideen som god:

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet