Annonce

Regeringen: Fremmedkrigere skal ikke hjælpes

Hjælpen til fremmedkrigere skal begrænses, mener regeringen.
Fremover skal det ikke være muligt at få hjælp fra de danske myndigheder, hvis man kommer i problemer efter at være rejst til udlandet for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat.

Sådan lyder meldingen fra regeringen, der med et nyt lovforslag vil begrænse fremmedkrigeres ret til bistand fra ambassader og konsulater i udlandet.

Det er kun rimeligt

”Hvis man rejser ud til et konfliktområde uden et anerkendelsesværdigt formål, eksempelvis til Irak eller det nordøstlige Syrien, så mister man retten til dansk konsulær bistand. Det er kun rimeligt,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Ritzau ifølge Berlingske.

Har vendt os ryggen

Mandag meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at fremmedkrigere ikke er velkomne i Danmark.

”De her mennesker har vendt os ryggen,” skrev hun bl.a. i et opslag fra sin Facebook-side.

Den sætning tilslutter udenrigsministeren sig:

”Danmark skal ikke være forpligtet til at hjælpe mennesker, der i den grad har vendt os ryggen, udgør en sikkerhedstrussel mod Danmark og kæmper imod alt, hvad vi står for i Danmark. De skal ikke komme bagefter og bede om Danmarks hjælp i udlandet,” siger han til Ritzau.

De skal ikke komme bagefter og bede om Danmarks hjælp i udlandet

Den normale bistand til fremmedkrigere består typisk af besøg i fængsler og dialog med myndighederne om deres vilkår – eksempelvis i forbindelse med en retssag. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Flere lovforslag mod fremmedkrigere

Det kræver en lovændring og dermed et flertal i Folketinget at få regeringens forslag igennem.

Forslaget er det seneste af flere lovforslag rettet mod de såkaldte fremmedkrigere – også kaldet syrienskrigere eller IS-krigere – der f.eks. er rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat (IS).

Senest hastebehandlede Folketinget et lovforslag, som blev vedtaget af et politisk flertal. Loven gør det muligt at fratage fremmedkrigere deres danske statsborgerskab, hvis de har kæmpet for Islamisk Stat og har dobbelt statsborgerskab.

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet