Annonce

Regeringen har brug for en uddannelse i uddannelse

I 2025 vil der mangle 70.000 faglærte og der vil være 100.000 ufaglærte i overskud. Svaret er opkvalificering, opkvalificering og mere opkvalificering
Finansministeriet har lavet en analyse af den aktive beskæftigelsesindsats. Den analyse får regeringen til at lægge op til besparelser på uddannelse af ledige. Det er en virkelig dårlig ide, og i grunden er det også kontraproduktivt i forhold til, hvad der rent faktisk er brug for, nemlig opkvalificering og efteruddannelse af ledige. Det giver ganske enkelt ingen mening, at vi i 2025 kommer til at stå med over 100.000 ufaglærte ledige, samtidig med at vi kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte. Det eneste rigtige at gøre er at opkvalificere så mange ufaglærte som muligt, så bliver muligheden for job vil blive bedre.

Kort fortalt: uddannelse er godt for alle, og besparelser på uddannelse er ganske enkelt for dumt.

Uddannelse er godt for alle, og besparelser på uddannelse er ganske enkelt for dumt.

For at være helt ærlig virker det ikke helt som om, at regeringen har styr på hvordan de får flere ud i arbejde, og hvordan man fylder hullet, og får uddannet op mod 70.000 ekstra faglærte inden 2025. Derfor vil jeg her komme med et meget konkret værktøj til Lars Lykke Rasmussen, Kristan Jensen og deres kollegaer i regeringen

Giv kommunerne deres refusion for uddannelse tilbage!
Styrk kommunernes incitament til at få ufaglærte i uddannelse

En af de ting regeringen har arbejdet med på beskæftigelsesområdet er, at kommunerne i fremtiden ikke vil modtage direkte refusion, hvis de bruger penge på uddannelse, opkvalificering, mentorforløb og lignende værktøjer. Det betyder, at regeringen fjerner kommunernes økonomiske incitament for at motivere ufaglærte ledige til at tage en uddannelse.

Men der er noget Kristian Jensen har misforstået: Uddannelse, opkvalificering, mentorforløb og lignende værktøjer er ikke ”nytteløse tiltag”.

Kristian Jensen har udtalt følgende ”Det er spild af lediges tid og offentlige penge, hvis vi sender ledige i tilbud, som ikke rykker dem tættere på arbejde. Vi skal gøre det, som virker, og ikke sende folk rundt i et cirkus af nytteløse tiltag”. Men der er noget Kristian Jensen har misforstået: Uddannelse, opkvalificering, mentorforløb og lignende værktøjer er ikke ”nytteløse tiltag”.

Jeg er selvfølgelig enig i, at tiltagene skal give mening for de ledige, og for at vi sikrer, at de kommer i arbejde, men samtidig skal vi også være klar til at investere lidt mere langsigtet. Når man hører Kristian Jensen udtale sig, skulle man tro at han forventer at ledige kommer i job, umiddelbart efter der er foretaget en investering i dem fra det offentliges side, men sådan er det ikke nødvendigvis altid. Det tager tid at tage en uddannelse.

Så kære Kristian Jensen: Uddannelse virker, vi skal se fremad, mens de kortsigtede og reaktive tanker lægges til siden.

Helle Nielsen er formand for LO Fyn. 

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

I 2025 vil der mangle op mod 70.000 faglærte og der vil være over 100.000 for 'mange' ufaglærte. Svaret er opkvalificering, opkvalificering og lidt mere opkvalificering

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for FH-sektion Fyn. 


Flere artikler om emnet