Regeringen har sparet knap 9 milliarder på uddannelse

De årlige besparelser har suget næsten ni milliarder ud af de danske uddannelser, når året er omme. “Forkasteligt,” mener 3F’s forbundsformand.
Siden regeringen i 2016 indførte det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent årligt, er der sparet samlet ni milliarder kroner alene på uddannelse. Inklusive besparelserne i år.

Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

I 2019 bliver der alene skåret over tre milliarder på de danske gymnasier og videregående uddannelser, hvis man sammenligner med niveauet i 2015.

Fortsætter man den årlige besparelse frem til 2022, sådan som den borgerlige regeringen planlægger, kommer man op på at have trukket 20 milliarder kroner ud af uddannelsessystemet.

Først fra 2022 lægger regeringen op til, at man begynder at føre penge tilbage i uddannelsessektoren.

Når vi sparer på uddannelse, så sparer vi på Danmarks fremtid

Omprioriteringsbidraget er at spare på Danmarks fremtid, mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH):

“Noget af det, som gør Danmark til et af de bedste lande i verden at bo i, er, at vi gennem fri og kvalificeret uddannelse til alle, skaber et samfund, hvor vi er rige, lige og trygge. Når vi sparer på uddannelse, så sparer vi på Danmarks fremtid. Det er en forkert vej at gå,” udtaler Lizette Risgaard ifølge en pressemeddelelse.  
 

Per Christensen: “Forkasteligt”

To procent kan lyde af lidt, men omprioriteringsbidragets besparelser bliver større år for år, fordi nedskæringerne lægges oveni hinanden.

Mens besparelsen i år betyder en bevilling til uddannelserne, der er tre milliarder lavere end inden besparelserne blev vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti, så bliver besparelserne op imod 4 milliarder kroner i år 2021.

I år betyder besparelsen, at uddannelserne skal spare ni millioner kroner hver eneste dag. Det betegner forbundsformand i 3F, Per Christensen, på Twitter som “forkasteligt”:

Tæller nedskæringerne sekund for sekund

For at illustrere, hvordan de daglige besparelser vokser, har FH lavet noget de kalder “nedskæringstælleren”, her kan man sekund for sekund se, hvordan de samlede besparelser på uddannelse løber op.

Regeringens prioritering af uddannelse svarer til at hugge hånden af ungdommen og bagefter give to procent af en fingernegl tilbage som gave

FH-formand Lizette Risgaard betegner det som et “bluffnummer”, når regeringen lover 190 millioner kroner til talentudvikling på de danske uddannelser, samtidig med at man årligt sparer flere milliarder:

“Regeringens prioritering af uddannelse svarer til at hugge hånden af ungdommen og bagefter give to procent af en fingernegl tilbage som gave,” lyder det fra formanden i et blog indlæg.   

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce