Regeringen i nyt udspil: Gentofte skal betale til Lolland

I et nyt udspil til en reform af udligningssystemet lægger regeringen op til at flytte knap halvanden milliard kroner fra velhavende kommuner til provinsen.
Torsdag har regeringen fremlagt sit udspil til en udligningsreform.

Det skete på et pressemøde, hvor social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) præsenterede regeringens udspil til et nyt og mere retfærdigt udligningssystem.

Reformen er en større omlægning af den økonomisk fordeling mellem landets 98 kommuner – den såkaldte udligningsordning. Ifølge regeringen vil reformen udjævne forskelle mellem land og by og bringe Danmark i bedre balance.

Danmark er for lille til store forskelle

”Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre,” siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

placeholder

 

Penge fra Gentofte til Lolland

Allerede tirsdag løftede statsminister Mette Frederiksen (S) sløret for, at regeringen ville omfordele flere penge fra rige til fattige kommuner – og fra by til land.

Med udspillet lægger regeringen op til at flytte 1,4 milliarder kroner fra især velhavende kommuner nord for hovedstaden til provins- og yderkommuner. Det er f.eks. nordsjællandske kommuner som Gentofte og Rudersdal, der skal bidrage mere, mens kommuner som Lolland og Kalundborg får en større bid af kagen.

”Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest i den her udligningsreform. Og Kalundborg Kommune er en af de kommuner, der kommer til at modtage flest penge,” sagde Mette Frederiksen til DR Nyheder i tirsdags.

Man har en berettiget forventning om, at der er et ordentligt velfærdssamfund

Desuden afsætter regeringen 1 milliard kroner til udsatte ø- og yderkommuner, hvoraf halvdelen af beløbet – 500 millioner kroner – er ny statslig finansiering. Det skal sikre, at alle kommuner kan levere det samme velfærdsniveau.

”Selvom du måske ikke lige bor i et område af landet, hvor det boomer med vækst og arbejdspladser, så skal det være sådan, at man har en berettiget forventning om, at der er et ordentligt velfærdssamfund,” sagde Morten Bødskov på pressemødet.

placeholder

 

Vil afskaffe borgmesterposter i storbyer

Regeringen foreslår også at ændre styreformen i landets fire største byer.

I København, Aarhus, Aalborg og Odense har man en anderledes styreform end i resten af landets kommuner. En særlig styreform som betyder, at de fire kommuner har flere borgmestre eller rådmænd, der har det øverste ansvar for hver deres forvaltning og administration.

Den konstruktion ønsker regeringen nu at afskaffe

Men den konstruktion ønsker regeringen nu at afskaffe for at frigøre penge. Ifølge regeringen vil forslaget med et ”forsigtigt skøn” kunne frigøre omkring en kvart milliard kroner. Det beløb får de fire store kommuner igen. Pengene kan bruges på den borgernære velfærd i daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje, siger Astrid Krag.

Fredag præsenterer regeringen beregningerne over, hvor meget den enkelte kommune står til at skulle betale eller modtage. Samme dag har regeringen også inviteret Folketingets partier til første forhandlingsmøde om en udligningsreform.

S-borgmestre i Facebook-fejde om udligning

Hvis der er noget, som både kan forene og splitte borgmestre på én og samme tid, er det debatten om udligningsordningen.

På tværs af partiskel – i særdeleshed Socialdemokratiet og Venstre som er de to store borgmesterpartier – mener borgmestrene ude i landets kommuner, at udligningssystemet er skævt og uretfærdigt.

Her stopper enigheden dog også, for borgmestrene er i den grad uenige om, hvor denne skævhed og uretfærdighed ligger – og hvordan et nyt udligningssystem bør skrues sammen.

Som Netavisen Pio skrev om i september, havde Randers-borgmester Torben Hansen (S) og Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) et debatindlæg i Altinget, som blev genstand for en voldsom diskussion på Facebook mellem to socialdemokratiske borgmestre om det kommunale udligningssystem.

Det er i sandhed bedrøveligt, at en socialdemokrat fra Randers ikke har større social bevidsthed

Debatindlægget fik nemlig Thomas Gyldal (S), der er borgmester i Herlev Kommune, til tasterne:

Det er muligvis forståeligt, at en Venstremand fra Esbjerg ikke vil forstå, hvad der er på spil, men det er i sandhed bedrøveligt, at en socialdemokrat fra Randers ikke har større social bevidsthed, skrev Gyldal med henvisning til sin borgmesterkollega og partifælle fra Randers, Torben Hansen.

placeholder

I kommentarsporet til Thomas Gyldals Facebook-opslag gav Torben Hansen svar på tiltale:

Jeg har forståelse for, at du – og andre kollegaer i hovedstadsområdet – kæmper hårdt for jeres egne kommuners interesser. Til gengæld kan jeg ikke forstå dine argumenter og slet ikke, at du beklikker min sociale bevidsthed.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu en omgang politisk makværk, Astrid mmm Krag stod seriøst og brugte store biler i garagen som argument!
Måske ministeren skulle undersøge afgifter på dyre biler!

Annonce