Regeringen indleder arbejdet for et modtagecenter udenfor Europa

Udenrigsministeren bekræfter, at regeringen vil drøfte med andre EU-lande, hvordan man kan oprette et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser.
Spontane asylansøgere, der kommer til Danmark for at bede om beskyttelse, skal opholde sig i et modtagecenter uden for Europas grænser, mens de får deres sag behandlet.

Det er kernen i Socialdemokratiets udlændingepolitiske udspil ‘Realistisk og retfærdigt’.

Og muligheden for at oprette et sådan modtagecenter, vil regeringen nu undersøge.
I første omgang vil regeringen tage sagen op med lande, der ønsker den samme løsning. Det bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en mail til Altinget.

Regeringen ser frem til at drøfte med andre lande, herunder EU-lande og mulige værtslande, hvordan et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa kan oprettes

Enegang ikke udelukket 

"Regeringen ser frem til at drøfte med andre lande, herunder EU-lande og mulige værtslande, hvordan et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa kan oprettes og drives inden for rammerne af vores internationale forpligtelser," lyder det ifølge mediet i det skriftlige svar fra udenrigsministeren.

Selvom regeringen går efter at opnå international opbakning til at oprette et modtagecenter i et tredjeland uden for Europa, så vil regeringen ikke på forhånd udelukke muligheden for at dansk enegang. Lyder det i et svar til Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, fra udenrigsminister Jeppe Kofod til Folketinget.
 

SF og Radikale er ikke afvisende

Hverken De Radikale og og SF afviser at støtte forslaget, og begge partiers udlændingeordfører kalder ideen fornuftig.

SF’s udlændingeordfører Carl Valentin siger til Altinget, at forslaget er et "fornuftigt våben i kampen mod menneskesmuglerne", så længe at internationale retningslinjer overholdes.

Det vil være fornuftigt, hvis Europa etablerer nogle steder i Nordafrika eller Mellemøsten, hvor man kan håndtere asylbehandlingen

Samme melodi går igen hos De Radikale:

"Det vil være fornuftigt, hvis Europa etablerer nogle steder i Nordafrika eller Mellemøsten, hvor man kan håndtere asylbehandlingen," lyder det fra partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg. Han understreger dog over for Altinget, at det er for tidligt at sige, om partiet kan støtte forslaget.
 

Enhedslisten: “En sindssygt dårlig idé”

I Enhedslisten har udlændingeordfører, Rosa Lund, modsat svært ved at forestille sig, at partiet vil kunne støtte oprettelsen af et sådant modtagecenter. Hun mener, at forslaget er “en sindssygt dårlig idé”.

Forslaget om at oprette et modtagecenter uden for EU, er ikke en del af forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook