Regeringen lancerer ny hjemrejsepolitik og tusindvis af selvstændige søger hjælp

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det onsdag, og nyhedsbilledet begynder efterhånden at være præget af andet end historier om den verserende coronavirus, som dog stadig fylder meget i nyhedsstrømmen.

Dagens nyhedsoverblik byder bl.a. på historien om, at regeringen nu lancerer første etape af en ny hjemrejsepolitik.

I København kan forældre få penge tilbage, hvis de passer deres barn derhjemme lidt endnu.

Og så har tusindvis af selvstændige i Danmark søgt om hjælp fra staten.

Det er blot nogle af historierne i dagens Aktuelt.

 

Laveste flygtningetal i næsten 20 år

2019 blev året, hvor landets kommuner modtog det laveste antal flygtninge siden 2001. Det viser nye tal fra Udlændingestyrelsen.

Der blev kun fordelt 733 flygtninge til kommunerne, hvilket er 111 færre end i 2018. Det er det laveste antal i 18 år, og det er samtidig fjerde år i træk, at antallet af visiterede flygtninge falder.

12 kommuner fik slet ikke tildelt flygtninge sidste år, mens Københavns Kommune modtog flest. Det skriver Altinget.

Senest toppede udviklingen i 2015, da der var en historisk stor flygtningekrise. Her skulle 10.592 flygtninge fordeles i kommunerne.

placeholder

 

Første etape af ny hjemrejsepolitik

Historien om det laveste antal flygtninge i Danmark er ikke den eneste historie om udlændinge denne onsdag.

I september 2019 blev det besluttet, at en række af de opgaver, som politiet varetager på udlændingeområdet, skulle skifte ressortområde – fra Justitsministeriet til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Derfor opretter regeringen nu en Hjemrejsestyrelse. Formålet er at samle de opgaver på udsendelsesområdet, der i dag ligger hos flere aktører, hos én myndighed i form af Hjemrejsestyrelsen.

Oprettelsen af den nye Hjemrejsestyrelse sker som led i regeringens mål om, at flere udlændinge uden lovligt ophold skal rejse hjem.

Den nye styrelse overtager de fleste af sine opgaver pr. 1. august 2020 og vil have ansvaret for, at flere udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem. I dag er der ca. 1.100 afviste asylansøgere i Danmark.

I en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyses det, at regeringen har flere nye initiativer på vej på hjemrejseområdet, som vil blive præsenteret på et senere tidspunkt.

”Det er vigtigt for regeringen, at udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem. Vi har i mange år haft Udlændingestyrelsen. De giver blandt andet opholdstilladelser til flygtninge og familiesammenførte. Nu opretter vi så Hjemrejsestyrelsen, der skal sikre, at folk også kommer hjem igen, når de ikke længere har ret til at være i Danmark. En myndighed, der kun arbejder med hjemrejse. Det, synes jeg, giver god mening,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

 

Forældre i København kan få refunderet dagtilbudsbetaling

Onsdag åbnede de første 124 dagtilbud, og torsdag åbner yderligere 113 dagtilbud i Københavns Kommune.

Der er dog pladsmangel i begyndelsen af den gradvise åbning. Derfor er budgetpartierne blevet enige om, at forældre, der passer deres børn derhjemme, kan få refunderet dagtilbudsbetalingen. Tiltaget er inspireret af et lignende initiativ i Gladsaxe Kommune.

Grundet pladsmanglen er forældrene blevet bedt om at melde deres pasningsbehov til den pågældende institutionsleder i barnets daginstitution.

Ifølge de foreløbige tal er det samlede behov kun en smule større end kapaciteten, men da de ikke er ligeligt fordelt, skal der flere steder findes ekstra plads og tænkes i alternative løsninger. Der er f.eks. indgået en aftale med Københavns Professionshøjskole om at låne lokaler i Carlsbergbyen.

”Der er stadig mange forældre, der er hjemsendt, og derfor vil det være en stor hjælp, hvis flere af dem, der kan, holder deres børn hjemme lidt endnu. Derfor er vi nu også enige om at lave en model, hvor man ikke skal betale for pasningen, hvis man holder sine børn hjemme. Derudover arbejder vi målrettet på at få mere plads, og ikke mindst mere pædagogisk personale. Det er en stor udfordring, og derfor er jeg glad for det gode samarbejde i Børne- og Ungdomsudvalget” siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i en pressemeddelelse.

placeholder

 

Corona i Italien: Færrest nye smittetilfælde i en måned

Italien har registret lidt over 600 dødsfald som følge af COVID-19. Det meddeler de italienske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters, skriver Ritzau.

På trods af stigningen i dødstallet, er der godt nyt – om end fra et dårligt udgangspunkt – i forhold til antallet af nye smittetilfælde, som nu er det laveste, der er registreret i en måned.

I løbet af det seneste døgns tid er der bekræftet lidt under 3.000 nye smittetilfælde, hvilket er et fald i forhold til de 3.153, der blev konstateret i starten af ugen.

Antallet af nye smittetilfælde i Italien er nu på det laveste niveau siden den 13. marts, som i øvrigt var dagen efter, at Danmark lukkede ned.

Italien er fortsat det land i Europa med det højeste antal dødsfald blandt coronasmittede. I alt er 21.067 mennesker døde af den verserende coronavirus, siden udbruddet begyndte i februar.

På verdensplan er USA det land, der er hårdest ramt med omkring 23.700 coronadødsfald og mere end 580.000 bekræftede smittetilfælde.

 

Over 36.000 selvstændige har søgt om hjælp

På to uger har mere end 36.000 selvstændige og freelancere sendt en ansøgning afsted til Erhvervsstyrelsen og søgt om hjælp til kompensation fra staten.

Det drejer sig om den kompensationsordning, hvor selvstændige om små virksomheder, der oplever et dyk i omsætningen på minimum 30 procent (som følge af coronavirus), kan søge om kompensation.

Ordningen betyder, at staten dækker 75 pct. af den tabte omsætning, dog maksimalt 23.000 kr. om måneden pr. selvstændig.

”Jeg tror, meget få af os havde forestillet os, at vi skulle ende i en situation som den, vi er i lige nu. Det gælder ikke mindst de selvstændige og freelancerne, der også er hårdt ramt af, at gaderne er tomme, og ordrene ikke strømmer ind i samme tempo som før. Nogle har måske endda mistet deres indtægt fra den ene dag til den anden. Jeg ved, at mange bærer en tung byrde, og derfor synes jeg, det er utrolig positivt at se, at regeringens kompensationsordning bliver brugt. Det er vigtigt for at holde hånden under vores danske arbejdspladser,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce