Regeringen lander aftale om skattereform: Gør Danmark grønnere

Der nedsættes blandt andet et ekspertudvalg, som skal regne ud, hvordan den lovede CO2-afgift konkret skal udmønte sig
Regeringen har sammen med SF, De Radikale, Venstre og De Konservative aftalt en skattereform, der skal understøtte ambitionen om at reducere det danske CO2-udslip med 70 procent i 2030.

Aftalen er tirsdag eftermiddag præsenteret af regeringen og aftalepartierne.

Finansminister Nicolai Wammen (S):

"I dag præsenterer vi en grøn skattereform og en kickstart, som betyder, at vi vil skabe tusindvis af arbejdspladser, og at vi vil forandre dansk erhvervsliv i en grøn retning for altid," siger Nicolai Wammen på pressemødet ifølge TV2.

Skatteminister Morten Bødskov (S) tilføjer:

"Det er en aftale, der gør Danmark grønnere. De omlægninger, vi laver, er gennemtænkte, så både erhvervsliv og danskerne kan nå at indstille sig på de nye tiltag. Dansk erhvervsliv har en afgørende rolle i den grønne omstilling, så vi i fællesskab kan fortsætte med at skabe vækst og masser af nye grønne arbejdspladser.

Et af hovedpunkterne i aftalen er, at aftaleparterne vil sikre, at der i løbet af de næste år kommer en højere og mere ensartet afgift på CO2-udledninger," siger Bødskov ifølge en pressemeddelelse.

Afgifter ensartes i to faser

Den grønne skattereform vil blive gennemført i to faser:

Første fase (2020-2022) omfatter de første skridt i retningen af en højere og mere ensartet afgift på CO2-udledninger med udgangspunkt i det eksisterende energiafgiftssystem.

Regeringens og aftalepartierne er enige om at hæve afgifterne på virksomhedernes forbrug af fossile brændstoffer, benzin og olie, frem mod 2025. Først derefter skal en mere ensartet CO2-afgift indføres.

Anden fase (2023) vil omfatte en ensartet CO2-afgift eller regulering af områder, der i dag ikke er omfattet af afgifter.

Senest med udgangen af januar 2021 skal der nedsættes en ekspertgruppe, som skal lave et forslag til, hvordan en model for en ensartet CO2-beskatning kan se ud.

Incitamenter til grønne investeringer

Regeringen og aftalepartierne er også blevet enige om at tilskynde de nødvendige investeringer i grøn teknologi med blandt andet med et "grønt investeringsvindue" til og med 2022 med øgede afskrivninger på grønne investeringer og næsten 700 millioner kroner yderligere i direkte tilskud til grønne investeringer.

Samtidig forlænges lempelsen af fradrag til virksomheders forskning og udvikling på 130 procent frem til 2022. Fradraget skal give danske virksomheder bedre mulighed for at omstille sig til grønnere produktion samt større incitament til at investere i forskning og udvikling.

Enhedslisten står udenfor

Aftalen om den nye skattereform er indgået mellem S-regeringen, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative.

Dermed er et af regeringens støttepartier, Enhedslisten, ikke med i aftalen.

Ifølge Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, er aftalen "et voldsomt svigt på klimaområdet" – blandt andet fordi aftalen ikke indeholder en CO2-afgift.

"Flertallet har accepteret regeringens hockeystav og sylter beslutningen om en CO2-afgift i årevis - uden garanti for, at den kommer. Til gengæld er der massive skatterabatter, også til sorte virksomheder. Kæmpe klimasvigt!" skriver hun på Twitter.

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mai Villadsen har ikke 90 mandater, og kan derfor ikke få sin vilje. Politik må man indgå kompromisser i, og når man har @4 mandater får man indflydelse derefter, og der er kommet rigtig mange gode ting den sidste uge. Der er jo andre ting i samfundet end de ting Enhedslisten har fokus på. Politisk håndværk er en kunst som skal læres. Mopseri når man ikke får ret er for barnligt.

14 mandater ups

Det er desværre svært at se bort fra. at en del af den såkaldte klimaplan består af tiltag, der hører hjemme under andre overskrifter; og den del, der målrettet handler om direkte foranstaltninger mod klimaforværringer (beskatning af CO2-udledning), og som er central for klimarådets anbefalinger, er i hovedsagen udskudt til efter næste valg. Det er da f.eks. fint nok med en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til CO2 afgifter, men hvorfor skal vi vente et helt år på at det, der i forvejen er en syltekrukke overhovedet kommer i gang? Det grønne investeringsvindue er dertil en rent fupterminologi, da det er en generel støtte til nyudvikling og øget adgang afskrivninger på ALLE investeringer, uanset om de er grønne eller ej. Det er generel erhvervsstøtte efter Corona oversolgt som klimatiltag.
Man kan sagtens mene at udviklingen af sig selv indhenter problemløsningen, som da Løkke annoncerede 1 mio. elbiler i 2030 alene baseret på at det klarer markedet helt af sig selv, men det er jo fuppolitik, når ingen politiske beslutninger følger løfterne op, og den populisme synes jeg ikke at S bør synke ned på.
Vi har hidtil oplevet Mette som en, der med en vis succes, kalder en spade for en spade, og dermed udstråler troværdighed. Desværre synes den aktuelle skattereform kun, med meget beskeden grøn effekt, markedsført i temmelig floromvundet klimaretorik, ikke at leve op til idealerne om en redelig debat.

Poul Boie Pedersens pointer er særdeles relevante. Der er i det hele taget alt for meget greenwashing af dansk klimapolitik. Det fremstilles tit som om vi i Danmark er langt foran når det gælder grøn omstilling.
Det er faktuelt forkert, både Sverige og England har overhalet os :https://ccpi.org/ranking/
Aftalen om stop for olieudvinding efter 2050 blev også markedsført som et historisk grønt tiltag.
Sandheden er at olieindustrien klappede i deres hænder fordi de igen fik deres interesser sikret trods SF og de Radikales grønne retorik. Læs Energiwatch: Olieindustrien jubler over udsigten til mere olieproduktion. https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article12606369.ece

Ja rent greenwashing. Det må kunne gøres bedre. Regeringen skal være mere ærlig. Men flere afgifter og finansiel transaktion skat på DKK konti som erstatter erhvervs overskudsbeskatning er vejen frem i global verden.
.

Annonce