Nemlig skærpede sanktioner i form af længere karantæne for såkaldt ”selvforskyldt ledighed” – ledige, der selv har sagt deres job op eller afvist et jobtilbud. Og skærpede sanktioner ved gentagelsestilfælde. Udspillet indeholder også skærpede krav om såkaldt "geografisk rådighed."
”Hver eneste dag glæder jeg mig over, at vi oplever vækst og fremgang i Danmark. Beskæftigelsen har aldrig været højere, og rigtig mange mennesker er kommet i job og fået mulighed for at forsørge sig selv. Alene siden sommeren 2015 er der skabt 129.500 private job. Men jeg hører også næsten dagligt om virksomheder, der har svært ved at rekruttere medarbejdere. Uanset hvordan vi vender og drejer disse meldinger, er der brug for handling, så vi ikke gentager historien fra sidste opsving. Mangel på arbejdskraft må ikke blive en stopklods for dansk økonomi,” udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), i en pressemeddelelse.
Mangel på arbejdskraft må ikke blive en stopklods for dansk økonomi
Samlet foreslår regeringen at bruge 100 mio. kr. til de over 20 initiativer i udspillet i år og 50-60 mio. kr. i årene fremover. Udspillet skal nu forhandles med partierne bag beskæftigelsesreformen.
Skal tage job i hele landet
Ledige med en mellemlang eller lang videregående uddannelse kan i dag blive stillet over et skærpet krav om såkaldt ”geografisk mobilitet”, hvis de kan varetage et job, som det er svært for en virksomhed at få besat.
Regeringen foreslår, at det skærpede krav om mobilitet skal gælde uanset hvilken uddannelsesbaggrund, den ledige har. Det skal understøtte, at ledige øger deres muligheder for at komme hurtigere i arbejde inden for områder hvor der mangler arbejdskraft.
Konkret foreslås beskæftigelsesministeren, at alle dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere, åbenlyst uddannelsesparate og integrationsydelsesmodtagere fremover skal søge og kunne tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, hvis det er nødvendigt for at få ledige stillinger besat med kvalificeret arbejdskraft, og den ledige har kvalifikationerne.
Danske A-Kasser dybt skeptiske
Brancheorganisationen Danske A-kasser har ikke meget fidus til regeringens nye udspil:
”Vi må ikke gamble med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige snuptagsløsninger, der alligevel ikke virker,” udtaler formanden for Danske A-kasser, Torben Poulsen, i en pressemeddelelse.
”Danske A-kasser deler fuldt ud regeringens ambitioner om at sikre kvalificeret arbejdskraft til danske virksomheder. Men vi må desværre aflive illusionerne om, at der er en reserve af arbejdskraft, der kan udløses gennem skærpede sanktioner. Skærpede sanktioner vil alene forringe fleksibiliteten på arbejdsmarkedet,” siger Torben Poulsen.
Skærpede sanktioner vil alene forringe fleksibiliteten på arbejdsmarkedet
A-Kassernes formand forudser, at skærpede sanktioner for selvforskyldt ledighed vil forringe kvaliteten af den arbejdskraft, som danske virksomheder har til rådighed:
”Ønsker vi virkelig at stavnsbinde mennesker til deres arbejdspladser. Vil det øge vores konkurrenceevne og sikre bedre arbejdskraft til danske virksomheder? Danmark er netop historien om det modsatte: At fleksibilitet på arbejdsmarkedet har gjort os rige og konkurrencedygtige,” siger Torben Poulsen, der heller ikke har forventninger til, at krav om øget geografisk rådighed vil udløse mere kvalificeret arbejdskraft:
”Vi stiller allerede i dag hårde krav om, at folk skal søge job med op til 4 timers daglig transport. Vores oplevelse er faktisk, at arbejdskraft bliver fravalgt på grund af for lang transporttid – simpelthen fordi virksomhederne frygter, at folk søger videre, når der dukker et job op tættere på bopælen. Det kan selvfølgelig virke absurd, hvis der er ledige i en ende af landet og mangel på arbejdskraft i den anden ende. Men ude i virkeligheden er løsningen desværre langt mere kompliceret end blot at skærpe sanktionerne,” siger Torben Poulsen.
Nej til yderligere stramninger fra DF og Socialdemokratiet
”Så længe A-kasserne efterlever de regler, vi har nu - og det tror jeg, de gør - så er straffen for at blive ledig hård nok. Det vil ikke have nogen virkning at skærpe kravene yderligere”, fastslår Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, over for Magisterbladet.
Det vil ikke have nogen virkning at skærpe kravene yderligere
Heller ikke den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, kan støtte op om regeringens stramninger:
"Hvis der er brug for faglært arbejdskraft rundt om i landet, nytter det ikke noget at kræve af ufaglærte, at de skal rejse længere for at komme i job”, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til Politiken.