Regeringen når ikke mål for bedre arbejdsmiljø og hærchef sigtet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Arbejdsmiljøet står i stampe, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) måtte torsdag erkende, at man ikke når 2020-måltallene for arbejdsmiljøindsatsen.

Efter flere måneders efterforskning har Forsvarsministeriets Auditørkorps torsdag besluttet at rejse sigtelse mod hærchef H.C. Mathiesen for mulig tjenestemisbrug og pligtforsømmelse. Det oplyser auditørkorpset. Men bid også mærke i, at Auditørkorpset indtil nu ikke har afhørt H. C. Mathiesen – og sigtelsen kommer dagen før en forældelsesfrist udløber.

” Man skulle tro, at man var i DDR i 1958,” lyder meldingen fra hærchefens forsvarsadvokat, Torben Koch.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Fagbevægelsen: Skuffende udvikling for det danske arbejdsmiljø

En ny undersøgelse af danskernes arbejdsmiljø viser, at andelen af lønmodtagere med fysiske og psykiske belastninger er steget siden 2012

”Det er skuffende og slet ikke godt nok”

Så klart udtrykker Ulla Sørensen, der er politisk ansvarlig for arbejdsmiljø i 3F, sin utilfredshed med den indsats, der er lagt siden 2012 for at få forbedret det danske arbejdsmiljø.

Den manglende arbejdsmiljøindsats fremgår af en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som Beskæftigelsesministeriet offentliggjorte torsdag. Undersøgelsen gennemføres hvert andet år blandt 50.000 lønmodtagere og skal måle, om der sker forbedringer på forskellige aspekter af arbejdsmiljøet. De nyeste tal er fra 2018.

Særligt 3Fs medlemmer har hårdt fysisk arbejde og bliver nedslidte. Ifølge rapporten er hver fjerde af dem, der arbejder med opførelse og nedrivning af byggeri, rengøring og i færdiggørelse af byggeri belastet af hårdt fysisk arbejde og oplever træthed og smerter.

”Der er fortsat alt for mange, der bliver fysisk og psykisk nedslidte. Og hver femte 3F’er forlader arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år. Det skal gøres bedre,” siger Ulla Sørensen, ifølge en pressemeddelelse fra 3F.

Rapporten viser, at andelen af lønmodtagere, der oplever belastende arbejdsstillinger, er på samme eller højere niveau i dag i forhold til 2012. Særligt 3Fs medlemmer er ramt.

Rapporten kommer netop, som politikerne diskuterer pensionsreform. Et af formålene er at få taget bedre hånd om de nedslidte.

På baggrund af undersøgelsen erkendte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen torsdag, at regeringen ikke kan nå dens 2020-mål for arbejdsmiljøindsatsen.

Det er dybt skuffende, mener Ulla Sørensen:

”Jeg mener ikke, at man bare kan sløjfe nogle mål, fordi regeringen ikke kan lide resultatet. Det fjerner ikke problemerne,” siger hun.

”Der er behov for en langt mere målrettet indsats for at forbedre arbejdsmiljøet i Danmark. 3F’s opskrift på et godt arbejdsmiljø er: en solid lovgivning, en ledelse der tager problemet seriøst, effektiv kontrol af Arbejdstilsynet og bøder, når nogen overtræder loven, og et godt samarbejde på arbejdspladsen.”

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Ejner K. Holst, finder tallene dybt bekymrende – og desværre samtidig ikke spor overraskende.

”Målsætningen om at forbedre arbejdsmiljøet har ikke været fulgt op af de fornødne initiativer. Beskæftigelsesministeriets egne tal viser, at Arbejdstilsynets bevilling til tilsyn med arbejdsmiljø på godt ti år er blevet beskåret med hele 180 mio. kr. Samtidig er antallet af tilsynsførende inden for området faldet med knap 300 personer – svarende til et fald på hele 37 procent. Det siger sig selv, at det svækker indsatsen,” siger Ejner K. Holst, ifølge en pressemeddelelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Ejner K. Holst understreger, at der er hårdt brug for, at danskernes arbejdsmiljø bliver forbedret: Et sundt og sikkert arbejdsmiljø er en vigtig del af danskernes arbejdsliv og en afgørende forudsætning for, at flere kan holde frem til en højere pensionsalder.

”Det er lønmodtagerne, der betaler prisen for den højere pensionsalder – særlig høj er prisen for dem med et nedslidende arbejdsmiljø. Hvis alle lønmodtagere, også dem med fysisk og psykisk krævende job, skal være i stand til at blive længere på arbejdsmarkedet, så kræver det, at vi investerer i vores arbejdsmiljø,” siger Ejner K. Holst.

Også Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, og Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Christian Juhl, modtog torsdag tallene for arbejdsmiljøets tilstand med skuffelse.

Læs mere her.

 

Auditørkorpset rejser sigtelser mod hærchef

Efter flere måneders efterforskning har Forsvarsministeriets Auditørkorps besluttet at rejse sigtelse mod hærchef H.C. Mathiesen for mulig tjenestemisbrug og pligtforsømmelse.

Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse. Sigtelsen kommer, efter at auditørkorpset besluttede at indlede en efterforskning i slutningen af oktober.

”Jeg påstår ham fuldstændig frifundet. Det er fuldkommen absurd, at de har rejst sigtelsen,” siger Koch, der samtidig undrer sig over, at man rejser sigtelse uden over hovedet at have talt med den anklagede i forløbet – og også at sigtelsen rejses dagen før forældelsesfristen udløber.

”Man skulle tro, at man var i DDR i 1958,” lyder meldingen fra Torben Koch.

Fortsættelse følger.

Læs mere her.

 

Chokmelding fra Ørsted-topchef

Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, kom torsdag med noget af en chokmelding til politikerne på Christiansborg.

Poulsen holder således fast i, at Københavns/Nordjællands og Midtsjællands elnet, Radius, skal sælges. Det sker på trods af, at salgsplanerne tidligere på måneden blev pillet af bordet af regeringen – fremtvunget af modstand fra Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF -og til sidst også Dansk Folkeparti.

Eneste ændring fra tidligere er at Ørsted og Poulsen vil afsætte et halvt år mere til salget end oprindeligt planlagt. Da Ørsted satte Radius og to andre forretningsområder til salg i juni 2018, lød det, at handlen skulle være på plads inden 1. juli 2019. Nulyder meldingen at salget skal være en realitet inden udgangen af 2019.

Fortsættelse følger.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Tak

Tak , som om alle de andre har glemt alle de andre