Regeringen præsenterer finanslov og tidligere V-minister forbigås

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Finansminister Nicolai Wammen har tirsdag sat dato på, hvornår regeringen vil præsentere sit finanslovsudspil.

På den anden side af det politiske spektrum ser den seneste tids kaos i Venstre nu ud til at fortrænge for en stund efter, at Venstres folketingsgruppe har konstitueret sig på ny.

Regeringens støttepartier vil have klimaminister Dan Jørgensen til at sætte en prop i Nordsøolien.

Og endeligt holder erhervsminister Simon Kollerup fast i, at arveafgiften på familiearvede virksomheder skal tilbage til niveauet fra før 2016.

Netavisen Pio giver dig dagens nyhedsoverblik i Aktuelt.

Støttepartier vil sætte prop i Nordsøolien

Af hensyn til klimaet skal den danske stat lukke for nye tilladelser til oliefirmaer, der ønsker at hive olie og gas op af Nordsøen.

Sådan lyder det i en fælles udmelding fra Radikale Venstre og SF, som dermed ønsker at droppe planerne om at give olieselskaber lov til at bore efter olie og gas i nye områder af Nordsøen helt frem til 2055.

”Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid,” siger Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, til DR.

Også SF’s formand forventer, at regeringen vil følge opfordringen.

- Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for. Det er vejen frem, og det forurener ikke, siger Pia Olsen Dyhr.

Tidligere har også både Enhedslisten og Alternativet krævet stop for nye tilladelser til olieboringer i Nordsøen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har foreløbigt ingen kommentarer til støttepartiernes opfordring om at sætte en stopper for oliejagten i Nordsøen.

Læs mere her.

Ellemann og Løhde sætter sig på magtfulde poster

Venstre holdt tirsdag gruppemøde på Christiansborg. Her skulle folketingsgruppen konstituere sig på ny efter partiets ekstraordinære landsmøde i weekenden, hvor de delegerede valgte nyt formandskab i Venstre.

Her blev Jakob Ellemann-Jensen uden modkandidat valgt som ny formand for Venstre, mens fhv. udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev valgt som næstformand i kampvalg med partifællen Ellen Trane Nørby.

På tirsdagens gruppemøde foretog Venstres folketingsmedlemmer derfor en rokade i ledelsen af Venstres folketingsgruppe. Rokaden betyder, at Jakob Ellemann sætter sig på posten som gruppeformand, mens forhenværende minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, er ny politisk ordfører.

Selvom tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde det, er der ellers ikke tradition for, at parti- og gruppeformanden er én og samme person.
Jakob Ellemann begrunder udnævnelsen af sig selv om gruppeformand med, at han som nyvalgt formand har behov for at have ”fingeren i jorden” i Venstres folketingsgruppe.

Det står fortsat uklart, hvad den nu fhv. formand Lars Løkke Rasmussen og fhv. næstformand Kristian Jensen skal lave. De fortsætter begge i Venstres folketingsgruppe, men det er endnu uvist, hvilke ordførerskaber de får. Det bliver først besluttet senere på ugen. Det skriver TV 2.

Regeringen sætter dato på udspil til finanslov

Onsdag den 2. oktober kl. 12 er der pressemøde i Finansministeriet.

Her vil finansminister Nicolai Wammen (S) præsentere regeringens udspil til finansloven for 2020.

”Jeg glæder mig til at præsentere regeringens forslag til finanslov, der vil vise, at denne regeringen sætter velfærden først, og at regeringen vil en ny og ambitiøst retning for det grønne områder,” lyder det fra Wammen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at finanslovsudspillet bl.a. vil indeholde flere penge til politiet og hæve prisen på cigaretter.

Forud for finanslovsforhandlingerne har regeringens støttepartier – SF, Enhedslisten og Radikale Venstre – hver især fremsat en række krav, som en kommende finanslov skal opfylde for, at deres mandater skal tælles med og stemme finansloven igennem.

SF-formand Pia Olsen Dyhr har gentagne gange slået fast, at der skal afsættes penge til indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. De kræver, at der skal være mindst én voksen til tre børn i vuggestuerne og mindst én voksen til seks børn i børnehaverne. Det er det samme, som pædagogernes fagforening, BUPL, anbefaler.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, har krævet, at finansloven for næste år bliver ’den grønneste finanslov’ nogensinde, mens Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, flere gange har gentaget, at Enhedslisten ikke kommer til at støtte en finanslov, der øger uligheden og ikke sætter en ny retning for den økonomisk politik.

placeholder

S til familiefirmaer: Betal arveafgift over 30 år

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) holder fast i, at arveafgiften på familieejede virksomheder skal stige fra de nuværende 5 til 15 procent i forbindelse med generationsskifte.

Til gengæld kommer erhvervsministeren virksomhederne i møde og tilbyder, at afgiften kan betales tilbage over en periode på 30 år i stedet for 15 år som i dag.

”Det er med til at give vores erhvervsliv i Danmark en planlægningshorisont. Og er for mig en måde at vise seriøsitet over for de bekymret, jeg har oplevet fra særligt Dansk Industri. Men også andre dele af dansk erhvervsliv, ”siger erhvervsminister Simon Kollerup til Børsen.

Socialdemokratiet forventer, at det vil give en milliard kroner i provenu at sætte bo- og gaveafgiften for virksomhedsarvinger op til 15 pct., sådan som den også var frem til 2016.

SF og Enhedslisten har hele vejen igennem bakket op om Socialdemokratiets plan, mens Radikale Venstre har været mere skeptiske. Efter ministerens udmelding er der nu nye toner fra de radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen.

”Det lyder som de rigtige instrumenter, der er fat i her,” siger hun til Børsen.

I 2015 blev den daværende Venstre-regering, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance enige om at sænke bo- og gaveafgiften på generationsskifte af virksomheder fra 15 til 5 pct.

Det skulle indfases gradvist, så afgiften ifølge planen skulle ramme 5 pct. næste år. I 2019 er den 6 pct.

Socialdemokratiet gik til valg på at ”tilbagerulle” den borgerlige regerings afgiftslettelse.
Nu har den socialdemokratiske regering gentaget, at den vil have arveafgiften tilbage på det niveau, den lå på frem til 2016.

Læs mere her.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce