Regeringen rækker hånden ud til deleøkonomien

Alt for få betaler skat af deres indtjening fra Airbnb – regeringen foreslår nu at hæve bundfradraget for udlejere.
Regeringen har i dag præsenteret et udspil, der skal gøre Danmark til et foregangsland for deleøkonomiske virksomheder og samtidig motivere danskerne til at indberette deres indtjening til skat. Det indebærer blandt andet, at man vil hæve bundfradraget for udlejning via platformen Airbnb.

Tiltaget kritiseres af professor i samfundsvidenskab på RUC, Bent Greve, som ikke forstår, hvorfor man giver skattelettelser for at tilfredsstille en bestemt type af virksomheder.

Fra Socialdemokratiets side er man glad for, at udspillet kommer, da det åbner op for, at området kan blive reguleret.

22 initiativer som skal få deleøkonomien til at blomstre
Regeringen vil med 22 konkrete initiativer have deleøkonomien til at vokse hurtigere i Danmark.
I regeringens udspil foreslår man blandt andet at hæve bundfradraget for korttidsudlejning af helårsboliger og sommerhuse fra de nuværende 24.000 til 36.000 kroner. Derudover vil man begrænse udlejningsperioden til maksimalt 90 dage om året. Det højere bundfradrag bliver til gengæld gjort betinget af, at skatteyderen bruger en tredjepart – eksempelvis Airbnb – som indberetter brugerens fulde indtægter til Skat via en digital indberetningsløsning.

Den metode finder professor Bent Greve mærkværdig:

”Jeg synes grundlæggende, at man skal sikre sig, at platformene betaler den skat, de skal, uden at man skal give dem et yderligere incitament. Jeg mener simpelthen, der burde være indberetningspligt uanset, hvilken platform man bruger.”

Vi kan ikke tvinge de internationale virksomheder
Socialdemokratiets formand for skatteudvalget, Peter Hummelgaard, forklarer, at man ikke bare kan indføre indberetningspligt over for virksomhederne, fordi internationale virksomheder ikke er tvunget til at dele oplysningerne om, hvem der for eksempel lejer deres boliger ud, og hvor meget de gør det, med de danske skattemyndigheder. Derfor mener han, at der er en vis logik i regeringens forslag:

”Vi vil gerne forhandle med regeringen, da vi meget gerne vil have området reguleret. Men vi synes dog, at bundfradraget er for højt, og vi synes også, at grænsen for, hvor mange dage, man kan leje ud, er for høj.”

”Beløbet er for højt, da vi skal være sikre på, at folk ikke køber boliger med det formål at leje ud i tide og utide, eller køber en ekstra bolig med det ene formål at leje det ud for at tjene penge på det. Men vi har ikke noget imod, at folk udlejer deres lejlighed, når de er på ferie eller på weekend i Jylland. Vi kan se, at mange gerne vil bruge de her tjenester, så nu handler det om, at vi finder den rette balance og får reguleret området.”


Kommentarer fra Facebook