Annonce

Regeringen sparer 22 millioner på ministre og 3F slår kristelig overenskomst

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til denne onsdags udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt.

En overenskomstsammenligning mellem 3F og KA viser, at 3F er bedst på flest punkter. Skoleintranetplatformen AULA er blevet misbrugt til at sende bombetrusler til skoler. Og så er Danmark igen kåret til verdens næstmest talentfulde land.

Dét og mere til i dagens nyhedsoverblik.

 

Regeringen sparer 22 millioner på at have færre ministre end Løkke

Efter valget i juni kunne statsminister Mette Frederiksen (S) præsentere sin nye regering med i alt 22 ministre og 18 ministerier.

Det var to ministre og et ministerium færre end den forrige regering med Lars Løkke Rasmussen (V) for bordenden.

Og det giver regeringen en samlet besparelse på 22 millioner kroner i bevillinger til ministerierne fra år 2020 og frem, fremgår det af et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Læs mere her.

 

3F slår kristelig overenskomst på 20 ud af 30 punkter

En detaljeret sammenligning af de to overenskomster viser, at 3F på 20 ud af 30 punkter slår overenskomsten fra KA.

Alt i alt vil en lønmodtager på 3F’s overenskomst med Dansk Byggeri få mellem 5.000 og 9.700 kroner mere om året før skat sammenlignet med en lønmodtager, der er på overenskomst mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og Det Faglige Hus, viser opgørelsen.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er det en svær øvelse at sammenligne overenskomster, men der er alligevel konkrete forhold, som man kan måle på.

"Det virker som en meget overbevisende sammenligning, hvor 3F er bedst på flest punkter," siger Laust Høgedahl om opgørelsen fra 3F Byggegruppen.

placeholder

Hos KA afviser direktør Karsten Høgild opgørelsen fra 3F Byggegruppen:

"3F’s sammenligning af overenskomster er så mangelfuld og behæftet med fejl, at vi ikke kan anerkende den. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked."

Læs mere her.

 

Aula misbruges til at sende trusler til flere skoler

Det nye skoleintranet, Aula, er siden mandag blevet misbrugt til at sende trusselsmails til flere skoler i Danmark.

Der er tale om mindst ni skoler i Jylland, der har modtaget trusler via Aula.

placeholder

Politiet tager truslerne alvorligt, men trusler på blandt andet Tingstrups Skole i Thisted og Klarup Skole i Nordjylland har været falske, bekræfter Nordjyllands Politi til Nordjyske.

I en pressemeddelelse skriver politiet, at efterforskningen vil blive koordineret med andre politikredse.

"Truslens ordlyd fremstår som afsendt af en elev, men efterforskningen rettes især mod afdækning af, om der er tale om samme gerningsmand og modus som i de foregående tilfælde. Selvom det klart vurderes, at der ikke er grund til bekymring i forhold til ordlyden af beskederne, og selvom ramte skoler roligt fortsætter arbejdet, så tager politiet efterforskningen mod den eller de, der står bag, meget alvorligt og opfordrer til, at aktiviteten ophører straks," hedder det i pressemeddelelsen.

Læs mere her.

 

Danmark er verdens næstmest talentfulde land

Talent blomstrer i Danmark. Vi er nemlig igen blevet kåret som verdens næstmest talentfulde land, og vi er det land i verden, hvor arbejdsmoralen er højest og tiltroen til retssystemet størst. Det viser en ny opgørelse fra den internationale schweiziske lederskole IMDs, Institut for Management Development, center for konkurrenceevne.

De 63 lande, der er på IMDs liste, er blevet vurderet efter adskillige parametre. Det har resulteret i  32 underkategorier, som efterfølgende er samlet i tre overordnede hovedgrupper – "investering og udvikling", "appel" og "parathed".

Danmark er listens absolutte topscorer, når det kommer til "Investering og udvikling", mens vi derimod kun rammer en samlet sjetteplads, hvis man ser på landets score indenfor "parathed". Til gengæld scorer Danmark en tredjeplads i flere af underkategorierne, hvilket eksempelvis ses ved landets evne til at tiltrække og beholde talenter i den private sektor.

Sammenlignet med sidste års liste bevarer Danmark sin placering, mens Schweiz indtager førstepladsen.

Læs mere her.

 

Danske Bank på vej med fyringsrunde i presset afdeling

Op mod 15 pct. af de ansatte i Danske Banks afdeling for handel med obligationer og valuta står til at blive afskediget torsdag.

Det erfarer Berlingske fra flere af hinanden uafhængige kilder.

Danske Bank har ingen kommentarer. Heller ikke Kirsten Ebbe Brich, der er formand for Danske Kreds, hvor hun repræsenterer tusindvis af Danske Bank-ansatte, har nogen kommentarer »lige nu«.

Landets største bank har tidligere meldt ud, at der skal skæres 15 pct. af lønudgifterne væk i bankens afdeling for handel med obligationer og valuta, der internt i banken kaldes FI&C eller Fixed Income & Currencies.

Danske Bank oplyser ikke, hvor mange ansatte afdelingen har, men FI&C er en del af området Corporates & Institutions, som beskæftiger godt 1.700 medarbejdere.

Læs mere her.

 

Flere mennesker end nogensinde kan nu vælge deres egen regering

I disse uger fejres 30-året for Murens Fald og det efterfølgende skifte mod demokratiske styreformer ikke bare i Østtyskland, men det meste af Østeuropa.

Demokratierne har siden spredt sig ud i verden. Mens det i 1975 var færre end 3 ud af 10 af verdens lande, der var demokratier, er det nu mere end 6 ud af 10, viser en ny rapport fra organisationen International IDEA.

Dengang boede 36 procent af verdens befolkning i et land med en demokratisk styreform - i dag er det 56 procent. Og inden for bare de seneste ti år er 11 lande blevet, hvad International IDEA vil kategorisere som demokratiske.

I rapporten ’Den Globale Tilstand for Demokrati 2019’ kan de konkludere, at demokratiske styreformer fortsat går sin sejrsgang verden over, og det vil de gerne fokusere på det positive i og dermed udfordre det billede, som de mener, medierne prøver at skabe om, at demokratierne er ved at dø.

Læs mere her.

 

Lovudkast blev kaldt »katastrofalt« og i strid med konventioner: Nu reagerer minister

Nu slår Mattias Tesfaye under en hasteforespørgsel i Folketingssalen onsdag eftermiddag fast, at regeringen ikke kommer til "at fremlægge et lovforslag, som risikerer at gøre børn statsløse".

Dermed reagerer ministeren på høringssvar fra blandt andre Institut for Menneskerettigheder, der ligefrem har advaret regeringen mod at føre forslaget om at ændre indfødsretsloven ud i livet.

Men i Folketingssalen garanterer Mattias Tesfaye, at han ikke fremsætter et lovforslag til december, der vil bryde med nogen som helst konventioner.

"Det kan vi garantere. Det er et grundlag for den politik, som regeringen fører, at vi overholder de konventioner, vi har tiltrådt," siger han.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Mathias Bøgild er podcast-student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet