Regeringen stjæler vores otium 

Det er både tåbeligt og usympatisk, at regeringen endnu engang vil hæve pensionsalderen og ramme de nedslidte, for at kunne give flere skattelettelser til dem, der i forvejen har allermest.
Regeringen barsler med endnu en hævelse af pensionsalderen. Det for at give skattelettelser til de absolut rigeste i samfundet. En uklog idé hvis du spørger mig. Jeg kan ikke finde én eneste god grund til at pensionsalderen skal hæves, men jeg kender 129 milliarder grunde til, at de velstillede ikke har behov for endnu en skattelettelse.

De rigeste er blevet rigere
129 milliarder, der er den samlede formuestigning, som de rigeste ti procent af danskerne har fået i 2016. Det er knap halvdelen af den samlede danske formueforøgelse. Sagt med andre ord: De rigeste danskere bliver rigere og spændet mellem top og bund bliver større.

De rigeste danskere bliver rigere og spændet mellem top og bund bliver større

Mange i min omgangskreds er håndværkere og andre, der har fysisk arbejde. Fælles for dem er er, at de har mange år tilbage på arbejdsmarkedet og flere har allerede nu, halvvejs i arbejdslivet, smerter i led og ryg. Smerter opstået på grund af hårde arbejdsforhold og ensidigt, gentaget arbejde. At tro, at de kan arbejde til de er halvfjerds eller mere, er absurd og vidner om mangel på indsigt i deres arbejdsliv.

Regeringens pensionsplaner har ingen gang på jorden, hvis ønsket er, at vi alle skal have en værdig alderdom. Tvært imod. Mange 3F’er har i dag svære smerter, allerede før de går på pension.

Det kræver ikke et tolvtal i matematik at udregne, at en hævelse af pensionsalderen vil betyde, at endnu flere kan se frem til en smertelig pensionstilværelse. De mange, der har arbejdet et helt arbejdsliv, skal straffes, nu hvor de har retten til at kunne nyde deres otium. Et otium, der nu skal tages fra dem, så de få, der i forvejen har nok, kan få mere.

3F’ere siger nej til tåbeligt og usympatisk forslag
En nylig undersøgelse viste, at en fjerdedel af de i 30’erne vil være så nedslidte at de skal førtidspensioneres. Det er sgu helt skævt og vidner om, at vi også i arbejdslivet er gruppeopdelte mellem de, der kan se frem til en pensionstilværelse med fuld musik og de, der kan ”nyde” de sidste år på krykker.

Endnu flere kan se frem til en smertelig pensionstilværelse

Regeringens forslag er både tåbeligt og virkelig usympatisk. Tåbeligt, fordi den forventede effekt ikke bliver, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet, men i stedet at flere kommer på førtidspension. Usympatisk, fordi forslaget vil ramme særdeles skævt. Det ufaglærte postbud eller den faglærte kok, begge grupper med hårdt fysisk arbejde, vil blive ramt urimelig hårdt.

3F har samlet mere end 195.000 underskrifter under parolen ’Nej tak til højere pensionsalder’. Det vidner om, at regeringens planer har ringe opbakning i blandt folket flest. Der skal også herfra lyde et rungende ’Nej Tak’. Et nej til højere pensionsalder og et nej til skattelettelser til de rigeste.

 
Morten Søndergaard er faglig sekretær i fagforbundet 3F.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce