Hidtil har reglerne givet køberne – forældrene – mulighed for at drage fordel af virksomhedsordningen til at trække en stor del af renteudgifterne fra ved forældrekøbslejligheder og dermed gøre det mere lukrativt at lave et såkaldt forældrekøb.
Renteudgifterne i virksomhedsordningen har en fradragsværdi på op til cirka 56 procent for topskatteydere. Til sammenligning ligger fradragsværdien normalt på mellem 25,5 og 33,6 procent ved almindelige boligkøb, hvor virksomhedsordningen ikke udnyttes.
Den finte vil aftalepartierne nu sætte en stopper for.
Den finte, som topskatteyderne har haft mulighed for at anvende, vil aftalepartierne bag finansloven for 2020 nu sætte en stopper for.
I aftaleteksten fremgår det, at partierne ”er enige om at ændre reglerne, så udlejning af bolig til nærtstående ikke kan indgå i virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen.”
Det betyder, at forældrekøb ikke længere kan indgå i ordningerne. Forældre vil dog fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til deres børn – dog uden lukrative skattefordele.
Aftalepartierne skønner, at tiltaget vil indbringe ca. 130 mio. kr. i 2021, ca. 150 mio. kr. i 2022 og ca. 160 mio. kr. i 2023. Varigt forventes finansieringsbidraget at udgøre 230 mio. kr.
Det er planen, at afskaffelsen af forældrekøb i virksomhedsordningen skal træde i kraft i 2021.
En opgørelse fra ejendomsmæglerkæden home viser, at det på nuværende tidspunkt er godt hver tiende lejlighedskøb på det københavnske boligmarked, som er et såkaldt forældrekøb. Det skriver TV 2.
Med de nye regler – afskaffelsen af de særlige skattemæssige fordele – bliver det mindre attraktivt at købe lejlighed til sit barn, hvorfor antallet af forældrekøb forventes at falde.
Men det er ikke kun antallet af forældrekøb, der forventes at være nedadgående. Det samme gør priserne på lejligheder.
Det kan påvirke efterspørgslen på lejlighedsmarkedet i de store byer og vil have en nedadpegende priseffekt
”Det kan påvirke en vis del af efterspørgslen på lejlighedsmarkedet i de store byer og vil have en nedadpegende priseffekt. Dog vil det være en mindre effekt sammenlignet med større drivere i markedet, som renteudvikling, nybyggeri, udvikling i beskæftigelse og indkomst,” siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til erhvervsmediet FINANS.
Retter man blikket mod de mindre lejligheder viser branchevurderinger, at mellem hver fjerde og hver tredje af de mindre lejligheder er et forældrekøb, skriver Politiken.
Derfor er det især på de små lejligheder, at lejlighedspriserne forventes at blive lavere.
Hvis antallet af forældrekøb dykker, vil det lægge et nedadgående pres på lejlighedspriserne i de store byer
”Hvis antallet af forældrekøb dykker, vil det alt andet lige lægge et nedadgående pres på lejlighedspriserne i de store byer, hvor der i dag foretages mange forældrekøb. Det gælder ikke mindst de små lejligheder, som er mest interessante som forældrekøb,” siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.
Med de nye regler, som følge af finanslovsaftalen, er det altså ikke længere tilladt at udnytte virksomhedsordningen til ”udlejning af bolig til nærtstående”.
Og skulle der sidde nogle kommende forældrekøbere med trang til at forsøge at omgå de nye regler, f.eks. ved at udleje til barnets kæreste eller ’roomie’ (bofælle), der også skal bo i lejligheden, bør man komme på andre tanker, advarer Lise Nytoft Bergmann:
Hvis de bliver uvenner, risikerer man, at ens eget barn bliver smidt ud
”Det kan fungere fint, hvis man fortsat er kærester eller gode venner med roommaten, men hvis de bliver uvenner, risikerer man, at ens eget barn bliver smidt ud, og den tidligere kæreste eller ven er beskyttet af lejelovens bestemmelser,” siger hun til Politiken.
I et opslag på det sociale medie Twitter glæder boligminister Kaare Dybvad (S) sig over, at man med finansloven ”stopper skatterabatten for forældrekøb, der har været med til at presse priserne op og gør, at 49 % af Nørrebros ejerlejligheder er ejet af udenbys folk fra bl.a. Hellerup og Charlottenlund.”
49 % af Nørrebros ejerlejligheder er ejet af udenbys folk fra bl.a. Hellerup og Charlottenlund
Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, er af en noget anden opfattelse:
”Regeringen afskaffer forældrekøbte lejligheder. Tilsyneladende skal forældre straffes for at hjælpe deres børn på vej videre i livet,” skriver hun i et Twitter-opslag, hvortil Kaare Dybvad spørger, om Venstre vil genindføre den lukrative skatterabat, hvis Venstre kommer i regering.
Hos Socialdemokratiet i København glæder Laura Rosenvinge, der er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, sig over afskaffelsen af forældrekøb i den såkaldte virksomhedsordning.
”Som socialdemokrat peger mit ideologiske kompas altid mod mere lighed. Og afskaffelsen af denne skatterabat er et vigtigt skridt i kampen for et mere lige boligmarked, hvor det ikke er dine forældres indkomst, som afgør, om du kan få tag over hovedet i København,” skriver hun i dagens klumme i Netavisen Pio.