Annonce

Regeringen udskyder 39 lovforslag og yngre SOSU-assistent død af COVID-19

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Lønmodtagerne på det private arbejdsmarked sagde torsdag markant ja til de nye tre-årige overenskomster. Fire ud af fem stemte ja.

Der bliver dermed ikke nogen storkonflikt på det private arbejdsmarked med omkring 600.000 ansatte.

Det kan du læse meget mere om her.

Regeringen udskyder 39 lovforslag på grund af corona-krisen.

En mandlig SOSU-assistent, der arbejdede på Bispebjerg Hospital, er død efter at være blevet syg med COVID-19. Den afdøde har arbejdet med patientkontakt i en afdeling med COVID-19 smittede patienter. Og regeringen håber at lande en aftale med Folketingets partier om yderligere fase I-genåbning af Danmark.

Dronningen fylder 80 år torsdag. Det kan du læse meget mere om - i andre medier.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Regeringen udskyder 39 lovforslag

Regeringen har valgt at udskyde 39 lovforslag til næste folketingsår på grund af corona-krisen. Heraf 28 lovforslag, der allerede er fremsat for Folketinget. Det svarer til 40 procent af de planlagte lovforslag.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

57 lov- og beslutningsforslag vil blive færdigbehandlet før sommerferien. Det gælder 35 forslag, der allerede er fremsat for Folketinget, og 22 endnu ikke-fremsatte lovforslag.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Regeringen har været yderst taknemmelig for den fleksibilitet, som Folketinget og partierne har udvist i forhold til hurtigt at kunne hastebehandle lovforslag relateret til corona-krisen. Det har gjort det muligt, at vi i Danmark har kunnet handle hurtigt og tidligt, og det er netop det, vi nu ser de positive resultater af”.

“I lyset af den alvorlige situation, som Danmark befinder sig i, har regeringen udskudt 39 lovforslag. Regeringen finder en yderligere udskydelse hensigtsmæssig og går gerne i dialog med Folketinget herom”.

Statsministeren understreger, at regeringens politiske prioriterer - om bl.a. tidlig tilbagetrækning, klima og en ny flerårsaftale for politiet - i øvrigt er uforandrede. Lovgivningen herom kan sandsynligvis ikke nå at blive fremsat i indeværende samling, men vil blive fremsat så snart, det er muligt.

Det er således fortsat regeringens plan, at en ny ret til tidlig tilbagetrækning kan træde i kraft den 1. januar 2021.

“Dét, der var vigtigt før corona, er også vigtigt efter corona. Jeg glæder mig til, at vi kan komme videre med de politiske forhandlinger, der i en periode har været udskudt. Omend de i nogen tid endnu vil være påvirkede af, at regeringen fortsat bruger de fleste af vores kræfter på at håndtere corona-krisen. Ligesom jeg glæder mig til, at vi senere kan præsentere vores forslag til en ny ret til tidlig tilbagetrækning.”

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger om udskydelsen af lovforslaget om tidlig tilbagetrækning:

“Lige nu handler alt om nationens fælles kamp mod coronaen. Det har taget alle kræfterne i regeringen. Derfor har vi i dag meddelt Folketinget, at vi må drosle ned på nogle af lovforslagene inden sommerferien,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og føjer til:

“Det ændrer dog ikke på, at det fortsat er regeringens mål at indgå en aftale om tidlig pension, så den kan træde i kraft fra 2021,” siger Peter Hummelgaard.

placeholder

 

I kataloget over udskydelser findes også den velfærdslov, der skulle sikre, at der sættes penge af til det stigende antal børn og ældre i befolkningen.

Se statsministerens brev til Folketinget  her. Se listen over lovforslag  her.

 

Regeringenhåber på aftale om genåbning torsdag aften

Statsminister Mette Frederiksen mødes i aften kl. 20 med de øvrige partiledere. Regeringen håber at lande en aftale med partierne om yderligere fase I-genåbning af Danmark "hurtigt".

Det oplyser Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen.

"Partilederne mødes igen i aften klokken 20. Der håber regeringen at kunne færdiggøre en aftale, ikke mindst af hensyn til dansk erhvervsliv og arbejdspladser," siger Jesper Petersen.

Jesper Petersen understreger, at det ikke er muligt at indfri alle de ønsker, som de forskellige partier har til den videre genåbning af Danmark.

"Der er et lille rum til at udvide den første fase af genåbningen. Åbner man alle de liberale erhverv, er der andre ting, der ikke lader sig gøre. Det skal partilederne drøfte," siger han til Ritzau.

Læs mere her.


Nordjylland hårdest ramt af corona-krisen

Nordjylland er den region i Danmark, der målt på øget ledighed er blevet hårdest ramt af corona-krisen.

Ifølge DR Nyheder var ledigheden i region Nordjylland før corona-krisen på 5,7 procent, men nu er ledigheden steget med to procent til 7,7 procent.

I Region Midtjylland var ledigheden før krisen på 4,4 procent. Nu er den steget til 6,0 procent. En stigning på 1,6 procent.

I Region Sydjylland var ledigheden før krisen 4,8 procent, nu er den oppe på 6,5 procent. En stigning på 1,7 procent.

I Region Sjælland var ledigheden før krisen 4,6 procent. Nu er den steget til 6,1 procent. En stigning på 1,5 procent.

I region Hovedstaden var ledigheden på 4,8 procent. Den er nu steget til 6,6 procent. En stigning 1,8 procent.

Region Sjælland er dermed den region, der er steget mindst i ledighed af landets fem regioner.

Læs mere her.



FOA om sosu-assistents død: Det er den besked, vi har frygtet

En 36-årige mandlig sosu-assistent, som arbejdede på Bispebjerg Hospital, er død efter at være blevet syg med COVID-19. Den afdøde har arbejdet med patientkontakt i en afdeling med COVID-19 smittede patienter.

Det oplyser fagforbundet FOA i en pressemeddelelse.

”Den besked, vi hele tiden har frygtet, er nu kommet. Vores første tanker går til de pårørende og til kollegerne på hospitalet,” siger Mona Striib, forbundsformand for FOA.

”Vi kender endnu ikke alle omstændigheder ved den konkrete sag, men vi ved, at mange af vores medlemmer dagligt er konfronteret med risikoen for at blive smittet med COVID-19 og med frygten for at kunne smitte de borgere, de arbejder for at beskytte og helbrede. Jeg er glad for, at hospitalsledelsen anerkender den bekymring dødsfaldet vil give anledning til, og lover at tage hånd om den bekymring, så godt de kan,” siger Mona Striib.

Hun understreger vigtigheden af, at alle der arbejder med COVID-19 patienter og med mennesker i risikogrupper, har adgang til de nødvendige værnemidler, og at man alle steder omhyggeligt følger sundhedsstyrelsens retningslinjer.

”Det tragiske dødsfald aktualiserer desværre behovet for klare retningslinjer for, om offentligt ansatte har ret til erstatning, hvis de bliver smittet med COVID-19 på arbejdet, og efterfølgende får senfølger eller i værste tilfælde dør,” fortæller Mona Striib.

FOA mener, at de nuværende retningslinjer lægger en urimelig bevisbyrde på personalets skuldre.

”Mange af vores kolleger udsætter sig for smittefare hver eneste dag. Det er en del af jobbet, der er blevet uhyggeligt aktuelt i den nuværende situation. Også af den grund, har vi brug for at få fastslået, at offentligt ansatte har ret til erstatning, hvis de bliver smittet med COVID-19,” mener Mona Striib.

placeholder

 

Ny grøn erhvervsrabat på Storebælt

På Storebæltsforbindelsen bliver der i dag givet forskellige rabatter til erhvervstrafikken. Det gælder blandt andet en rabat baseret på, hvor mange ture virksomhederne har over Storebælt.

For at tilskynde virksomhederne til at benytte de mest miljøvenlige køretøjer og for at forenkle rabatterne har et bredt politisk flertal besluttet at omlægge erhvervsrabatterne på Storebæltsforbindelsen. Ændringen betyder, at der fremover kun gives rabat til køretøjer, der som minimum opfylder Euronorm VI. Rabatten vil fremover være 13 pct.

Samtidig bliver den omsætningsbestemte rabat afskaffet, så alle erhvervskunder får den samme rabat, uanset hvor mange ture der køres over Storebælt.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Transportminister Benny Engelbrecht er tilfreds med den nye aftale:

"Regeringen er primært optaget af håndteringen af COVID19 lige nu. Det ændrer dog ikke på, at vi skal tilskynde erhvervslivet til at bruge de mest miljøvenlige køretøjer, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål. Derfor er jeg glad for, at et bredt flertal af Folketingets partier står bag en grøn omlægning af erhvervsrabatterne på Storebælt, så der kun gives rabat til de mest miljøvenlige køretøjer. Samtidig er det positivt, at både små og store virksomheder får adgang til rabatten, så det ikke kun er forbeholdt de store virksomheder," udtaler ministeren.

Den grønne erhvervsrabat træder i kraft den 1. oktober 2020, og den politiske aftale kan læses her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet