Annonce

Regeringen vender 180 grader: Pension for nedslidte i strid med Velfærdsforlig

Nyt notat fra regeringen hævder, at S-pensionsforslag vil være et brud på Velfærdsforliget. Mattias Tesfaye (S) kalder notatet “misbrug af embedsapparatet”
I et nyt internt regeringsnotat udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet, hævder tilsyneladende, at Socialdemokratiets forslag om tidligere pension for nedslidte vil være et brud på Velfærdsforliget.

Ifølge Jyllands-Posten fremgår det af det ikke offentliggjorte interne notat om Velfærdsforliget, at “folkepensionsalderen forhøjes ens og for alle, hvilket ikke åbner mulighed for, at nogle grupper har en lavere folkepensionsalder”.

Vi betragter det sådan, at Venstre er i valgkamp

Budskabet står i skærende kontrast til hvad finansminister Kristian Jensen (V) udtalte til Christiansborg-journalister i februar.

I forbindelse med en teknisk gennemgang af Socialdemokratiets pensionsudspil for Christiansborg-journalister i starten af februar, understregede finansministeren nemlig, at han mente, at man kunne lave en tillægsaftale om tidligere pension - uden at det ville kollidere med Velfærdsaftalen.
 

Tesfaye: “Skamløst”

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye kalder notatet for “misbrug af embedsapparatet”.

“Vi betragter det sådan, at Venstre er i valgkamp. Man har ikke udskrevet valget endnu, så derfor kan Venstre bruge embedsapparatet, og lige nu synes jeg, at det bliver brugt til at føre partipolitik. Jeg kan ikke mindes en tid, hvor embedsapparatet er blevet brugt så skamløst til at føre valgkamp,” siger han til Netavisen Pio.

I forbindelse med den tekniske gennemgang af socialdemokratiets pensionsforslag i Finansministeriet den 6. februar, lod finansminister Kristian Jensen de fremmødte journalister - herunder Netavisen Pio - vide, at han ikke så noget problem i at lave en ret til tidligere pension for nogle grupper som en tillægsaftale til Velfærdsforliget.

Kristian Jensen understregede også, at han var af den overbevisning, at en tillægsaftale kunne laves uden om regeringen, uden at det ville betyde et brud på forliget.
 

Nyt notat i strid med tidligere svar fra minister

I marts lød det i et svar til Folketinget fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at “det ville afhænge af den konkrete model, som måtte blive indført”, hvorvidt en særlig ret til tidligere pension ville betyde et brud på Velfærdsforliget.

Hvis man ønsker at lave om på den aftale i næste valgperiode, må man jo opsige forliget nu

Nu har piben fået en anden lyd, og regeringen mener, at Socialdemokratiet må opsige Velfærdsforliget nu, hvis man ønsker en tidligere pension for visse grupper:

“Hvis man ønsker at lave om på den aftale i næste valgperiode, må man jo opsige forliget nu,” siger Troels Lund Poulsen (V) til Jyllands-Posten.

Regeringens pludselige skift i opfattelse af, hvad en ret til tidligere pension for visse grupper vil betyde for Velfærdsaftalen, mener Mattias Tesfaye (S) handler om valgkampen:

“Indtil nu har vi været fuldstændig enige om, at man selvfølgelig sagtens kan lave en ret til tidlig pension for nedslidte, uden at det er i strid med Velfærdsforliget,” siger han til Netavisen Pio.
 

DF: Overhold de uskrevne forligsregler

Også Dansk Folkepartis formand mener nu, at Velfærdsforliget fra 2006 står i vejen for Socialdemokratiets forslag om en tidligere pension for nedslidte.

“Min opfattelse er, at man ikke kan gennemføre det, Socialdemokratiet har tænkt uden at komme i konflikt med velfærdsforliget,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til DR.

Jeg synes, Dansk Folkeparti skulle holde fast i det håndslag, som de har givet os, nemlig at de nedslidte har ret til tidlig tilbagetrækning

Kristian Thulesen Dahl mener, ifølge Politiken, at hvis Socialdemokratiet ikke opsiger Velfærdsforliget, så vil det det være forligsbrud at lave en differentieret pensionsalder efter valget.

Dansk Folkeparti vil have Socialdemokratiet til at konkretisere deres pensionsforslag og truer samtidig med, at Socialdemokratiet alternativt må vente to valgperioder med at få en ret til tidligere pension for nedslidte.  

Den udmelding fra DF-formanden overrasker Mattias Tesfaye:

“Jeg synes, Dansk Folkeparti skulle holde fast i det håndslag, som de har givet os, nemlig at de nedslidte har ret til tidlig tilbagetrækning. Det ser vi ingen grund til, at man skal løbe fra,” siger han.  

De radikales leder Morten Østergaard har i udtalelser til flere medier givet udtryk for, at han er enig med regeringen og Thulesen Dahl.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I dag på TV sagde Østergård ude foran beskæftigelsesministeriets dør, da han blev interviewet af journalist, man må kunne gense klippet, at nedslidte havde/ eller skulle have en ret til at gå før på pension. Ret!!! det var det ord han brugte. Hvordan harmonerer det med angreb de pludselig sætter ind, at så skal velfærdsforliget opsiges. Det må kunne laves som et tillæg, det virker meget kaotisk i blå stue p.t. plus hos R.
S må ikke samarbejde med DF men R må godt, det er jo latterligt.

Annonce