Annonce

Regeringen vil droppe opholdskrav, der især rammer danskere

Det udskældte opholdskrav bliver rullet tilbage, lover beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Danske A-kasser og fagforbund jubler
Den socialdemokratiske regering vil fjerne det udskældte opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge. Det garanterer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

”Det er vores politik, og det kommer til at ske,” siger han i et interview med Politiken.

Hummelgaard kan ikke oplyse præcis, hvornår opholdskravet vil blive afskaffet, men han understreger at sagen har meget høj prioritet hos regeringen.

”Den overvejende del af folk, der bliver fanget i det, er etniske danskere, som har været i udlandet for at arbejde. Så det strider jo imod intentionen fra dem, der vedtog det i sin tid,” siger ministeren og lægger til, at opholdskravet er ”et bureaukratisk misfoster”.

Den overvejende del af folk, der bliver fanget i det, er etniske danskere, som har været i udlandet for at arbejde

Hummelgaard understreger desuden, at opholdskravet er med til at udhule betydningen af et medlemskab af en a-kasse.

Krav: Ophold i DK i syv ud af tolv år

Opholdskravet betyder, at man skal have opholdt dig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge - også selv om man i alle årene har indbetalt til en a-kasse.

Opholdskravet blev vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti kort før årsskiftet og trådte i kraft 1. januar 2019.

Ideen bag opholdskravet er at undgå, at nytilkomne udlændinge udnytter det danske dagpengesystem. Men det har vist sig, at det nye opholdskrav især rammer danskere, der i en periode har været bosiddende i udlandet.

Socialdemokratiet støttede oprindeligt opholdskravet, men partiet skiftede undervejs mening og endte med at stemme nej til forslaget, fordi lovforslaget var ”et stort rod”:

“Opholdskravet er det dårligste politiske stykke håndværk, jeg længe har set. Det virker som om Troels Lund Poulsen ikke ved, hvad han vil. Det er et stort rod, og så prøver ministeren at ændre det hele i 11. time,” sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) til Netavisen Pio, da lovforslaget blev vedtaget i december 2018.

Ved samme lejlighed bebudede Leif Lahn, at Socialdemokratiet vil tilbagerulle opholdskravet, hvis partiet fik regeringsmagten:

”Når vi kommer til, så trækker vi det tilbage omgående. Vi kan godt lide optjeningsprincipper og opholdskrav, men vi vil sætte os ned med arbejdsmarkedets parter og lave et bedre politisk stykke håndværk,” understregede Lahn dengang.

Det kan kun gå for langsomt

Hos Danske A-Kasser glæder man sig over udmeldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

”Yes! En god udmelding fra Peter Hummelaard! En god dag for a-kassemedlemmerne."

placeholder

Direktøren for Danske A-Kasser, Verner Sand Kirk, mener, ifølge Politiken, at det nu kun kan gå for langsomt med at skrotte opholdskravet:

Også Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Djøf, fagforbundet Dansk Metal og 3F's A-kasse roser skrotningen af opholdskravet. Foreningerne påpeger, at kravet straffer folk, som tager ud for at arbejde.

Torben Poulsen, hovedkasserer i Dansk Metal, mener, at Danmark ikke skal "straffe lønmodtagere, der rejser ud og får relevant arbejdserfaring med sig hjem":

”Vi er rigtigt glade for, at regeringen i samarbejde med sine støttepartier har besluttet at afskaffe opholdskravet for ret til dagpenge. Det er en kæmpe sejr for os, dagpengesystemet og ikke mindst de mange medlemmer, der pludselig stod til at miste deres dagpenge, fordi de i en periode havde arbejdet i udlandet,” udtaler Torben Poulsen ifølge en pressemeddelelse.

Torben Poulsen føjer til, at opholdskravet fra dag et var en helt forkert løsning:

Men opholdskravet har fra dag et været en helt forkert løsning

"I Dansk Metal er vi selvfølgelig helt enige i, at vi skal værne om den danske velfærdsstat og om det danske dagpengesystem. Men opholdskravet har fra dag et været en helt forkert løsning. Danmark skal ikke straffe lønmodtagere, der rejser ud og får relevant arbejdserfaring med sig hjem. Derfor er det godt, at der nu bliver sagt nej til et administrativt helvede, hvor vores medlemmer uforskyldt kunne miste retten til dagpenge.”

3F: Hører slet ikke hjemme i a-kassesystemet

I 3F’s a-kasse er forretningsfører Eva Obdrup svært tilfreds med meldingen fra ministeren:

"Den tidligere regering har jo brugt dagpengesystemet til at føre symbolpolitik på udlændingeområdet. Men for os i a-kasserne har det haft kæmpe betydning. Det er en regel, der slet ikke hører hjemme i a-kassesystemet, og som kun meget vanskeligt kan administreres. Samtidig ramte den tusinder af medlemmer. Derfor har vi råbt højt om det her meget længe," siger Eva Obdrup til Fagbladet 3F.

Formanden for Djøf Offentlig, Sara Vergo, skriver på Twitter:

"Hurra! Det er en virkelig god nyhed, ⁦Peter Hummelgaard. Opholdskravet har givet kæmpe frustrationer hos de mange gode folk, der arbejder udenlands."

DJØF skriver - også på Twitter:

"Så rigtigt og godt, Peter Hummelgaard! Regeringen er klar til at droppe opholdskravet for dagpenge. Og vi er helt enige: Det skal være nemt at rejse ud og arbejde - og vende hjem! En ekstra fordel er, at det også giver mindre bureaukratisk bøvl."

Regeringen har på forhånd sikret sig flertal for afskaffelse af opholdskravet. Både de radikale, SF og Enhedslisten støtter nemlig forslaget.

"Det er alletiders. SF har været imod fra start til slut. Det er godt at regeringen nu tager initiativ. Det er vi begejstrede for," siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Hos Dansk Folkeparti er man derimod imod en afskaffelse af opholdskravet:

Det er ikke noget, Dansk Folkeparti kan støtte

"Det er ikke noget, Dansk Folkeparti kan støtte. Opholdskravet er indført for at sikre, at udlændinge ikke kan komme til Danmark og i løbet af et år få dagpenge," siger Bøgsted til Politiken. Han erkender dog, at etnisk danske borgere også bliver ramt.

Opdateret kl. 14.25 med kommentar fra Karsten Hønge. Og 15.35 med kommentarer fra Eva Obdrup.

Opdateret 25.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet