Annonce

Regeringen vil give danske kommuner mulighed for bilfrie søndage

Fremover skal danske kommuner selv kunne beslutte, om de vil være helt fri for biler om søndagen, lyder det fra regeringen i nyt forslag.
Gader i enkelte danske kommuner skal fremover kunne være helt fri for biler om søndagen i tidsrummet 9-20.

Det foreslår regeringen.

Regeringens forslag går ud på, at færdselsloven skal ændres, så kommunerne selv kan beslutte, om de vil indføre bilfrie søndage på udvalgte gader.

Det er tænkt med udgangspunkt i Aarhus og København, men hvis forslaget bliver en realitet, vil det være muligt for alle danske byer.

“Vi vil give byerne en mulighed for at kunne give et andet søndagsliv og udnytte byrummet på nye måder. Vi kan se, at der har været tiltag i København med sidegader og andet,” siger transportminister Benny Engelbrecht (S) til Ritzau ifølge TV 2 Nyheder og fortsætter:

Vi vil give byerne en mulighed for at kunne give et andet søndagsliv og udnytte byrummet på nye måder

“Vi giver mulighed for at lave en hybrid, hvor der til hverdag kører biler, og om søndagen bruger man så gaden på en anden måde.”

Afgørende med et lokalt ønske

Beslutningen om lokale bilfrie søndage vil dog kræve et flertal i kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune.

Transportministeren understreger, at det er afgørende, at der er et lokalt ønske om det.

“Det er ikke noget, vi skal trække ned over hovedet på kommunerne, for der er ikke meget sjovt i at have en bilfri gade, hvis der så ikke er noget andet liv,” siger Benny Engelbrecht.

Det er ikke noget, vi skal trække ned over hovedet på kommunerne

Han peger på, at man for eksempel skal kunne sikre, at folk fortsat kan komme ind til deres ejendomme.

Transportministeren vil nu høre Folketingets øvrige partier, og hvis man kan samle et politisk flertal, kan idéen blive en realitet inden efteråret, lyder vurderingen.

Begejstrede støttepartier

To af regeringens støttepartier - SF og Enhedslisten - tager varmt imod forslaget fra regeringen.

“Dejligt at Benny Engelbrecht tager et gammelt SF-forslag om bilfrie søndage til sig. Måske kan vi en dag rykke Socialdemokratiet så langt, at helt bilfrie bydele kan blive en realitet? Man har vel lov at drømme,” skriver SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, på Twitter.

 

placeholder
 

 

“Hvad vil du bruge din vej til på en bilfri søndag? Rigtig godt forslag i øvrigt,” skriver Enhedslistens transportordfører, Rasmus Vestergaard Madsen, på Twitter.

 

placeholder

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad med at gøre ministre og folketingsmedlemmer helt bilfri? de kan jo bare benytte den offentlige transport som de så gerne vil have alle andre til. Desuden har de jo frikort, så hvorfor ikke?