Regeringen vil have forkyndelse på dansk

Prædikener og forkyndelse skal som udgangspunkt foregå på dansk, mener regeringen.
Står det til regeringen skal alle prædikener og forkyndelser i Danmark i udgangspunktet foregå på dansk.

Derfor vil regeringen i løbet af det kommende folketingsår præsentere en lov, der skal sikre netop det. Det fremgår af det netop udsendte lovprogram. Det skriver Altinget.

"Formålet med lovforslaget er at skabe større åbenhed om religiøse forkynderes prædikener i Danmark, når de prædiker på andre sprog end dansk," står der i lovprogrammet.

"Danmark er bundet sammen af fælles sprog"

Ifølge Socialdemokratiets kirkeordfører Julie Skovsby, så handler det både om åbenhed om hvad der foregår i trossamfund, samt et opgør med parallelsamfund:

"Vi ønsker, at alle borgere i Danmark kan være fuldt ud oplyste om dogmatik og troslære i de religiøse sammenhænge, de deltager i. Det officielle sprog og folkesproget i Danmark er dansk,” siger hun til Altinget og fortsætter:

“Det betyder ikke, at anvendelsen af andre sprog end dansk skal forbydes. Det betyder derimod, at al central forkyndelse og prædiken også skal være tilgængelig på dansk. Vi er modstandere af at opbygge parallelsamfund – derfor er det vigtigt, at vi som borgere i Danmark er bundet sammen af fælles sprog".

Forstærket indsats mod parallelsamfund

Julie Skovsby siger, at regeringen endnu ikke har lagt sig fast på en endelig model for hvordan forslaget skal gennemføres i praksis.

Forslaget kommer i forlængelse af debatten om imamer, der medvirker til sharia-skilsmisser, der typisk betyder at kvinden ikke må gifte sig igen og tvinges til at betale en større sum for den religiøse skilsmisse. En praksis som regeringen vil ulovliggøre og straffe med op til tre års fængsel.

Socialdemokratiet foreslog inden sidste valg, at prædikener på fremmedsprog efterfølgende skulle oversættes og gøres offentligt tilgængelige. Den lidt omstændige model undgår man med det her forslag.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Der er ikke tale om totalitarisme, - regeringen vil blot værne sammenhængskraften i vort lille land, og hjælpe nogle (især muslimske kvinder) ind i den moderne verden.
vh palle bo

Annonce