Regeringen vil have mere grønt på bordet og Kofod klager over Trump

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne gang kan byde på nyheden om, at regeringen vil have os til spise mere grønt både for vores sundhed – og klimaets! – skyld, at udenrigsministeren har klaget over Donald Trumps opførsel til den amerikanske ambassadør, samt at næsten alle FOA’s medlemmer er parate til COVID-vaccinen. Og så har Venstre sat dato på det kommende ekstraordinære landsmøde, hvor partiet skal vælge en afløser for tidligere næstformand Inger Støjberg.

Tak fordi du læser med.

Nye kostråd sætter plantebaseret mad på menuen til klimagavn

I stedet for at spise 500 gram kød om ugen bør man holde sig til at spise omkring 350 gram. Og så skal en større del af maden på tallerkenen komme fra planter.

Det er blandt anbefalingerne i nye kostråd fra Fødevareministeriet, der har skåret tre råd fra, så der nu er syv officielle kostråd.

Og for første gang har madens klimaaftryk fået en fremtrædende rolle i kostrådene, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S).

”De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej,” siger Rasmus Prehn.  

”Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn.”

I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

placeholder

Kofod klager over Trump

Det var ikke en opringning, som Carla Sands, den amerikanske ambassadør, med stor glæde modtog.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ringede torsdag på baggrund af begivenheder torsdag morgen til ambassadøren og afleverede et budskab til præsident Donald Trump: Det lød i korthed: Anerkend dit nederlag og sørg for en fredelig overdragelse af embedet til den kommende præsident, Joe Biden.

Det skriver Berlingske.

Det er med Kofods egne ord »uhørt«, at en dansk udenrigsminister ringer til Danmarks nærmeste allierede og protesterer over indenrigspolitiske anliggender. Men det var ifølge Jeppe Kofod nødvendigt efter onsdagens forsøg på at undergrave demokratiet ved demonstranternes stormløb mod Kongressen.

»Det er afgørende vigtigt, at man ikke har bøller, der afbryder de folkevalgte i Kongressen, og det er vigtigt, at den demokratiske proces respekteres fuldt ud. Derfor har jeg til tilsluttet mig de moderate amerikanske stemmer, der har lydt, og støttet Bidens meget fine tale,« siger Jeppe Kofod til avisen og leverede også denne kritik af Donald Trump til Carla Sands.

Det er meget usædvanligt, at en dansk minister blander sig i interne forhold i USA, men det følte Jeppe Kofod altså var det rigtige.

Læs hele historien her.

 

Efterforskningen mod detroniseret Danske Bank-topchef fortsætter

Tidligere topchef Thomas Borgen og to andre forhenværende direktionsmedlemmer i Danske Bank er fortsat sigtet i sagen om hvidvask i bankens estiske filial.

Det skriver Berlingske.

Torsdag kunne DR fortælle, at Bagmandspolitiet havde droppet sigtelserne mod i hvert fald seks af de tidligere topfolk.

Bagmandspolitiet har ikke efterfølgende ønsket at bekræfte, hvad der var status for de tre resterende sigtelser.

Men nu kan avisen altså fortælle, at tidligere topchef Thomas Borgen samt Lars Mørch og Henrik Ramlau-Hansen alle tre fortsat er sigtede.

Thomas Borgen forlod Danske Bank i september 2018, da resultaterne af en advokatundersøgelse af forholdene i den estiske filial lå klar. Thomas Borgen er i dag flyttet hjem til Norge.

Ved advokatundersøgelsen stod det klart, at »en stor del« af 1.500 milliarder kroner, der var strømmet igennem filialen, blev anset for mistænkelige, og at sagen dermed var en af de hidtil største kendte af sin art.

Læs hele historien her.

 

FOA’s medlemmer er parate til COVID-vaccinen

Så snart de får tilbuddet, vil de takke ja til at få den længe ventede vaccine mod corona-virussen.

Sådan lyder svaret fra langt størsteparten af respondenterne i en ny undersøgelse, som er gennemført blandt mere end 4000 af FOA’s medlemmer.

Villigheden til at blive vaccineret går igen på tværs af FOA’s faggrupper. Hele 87 procent svarer således, at de er helt eller delvist enige i, de vil følge sundhedsmyndighedernes råd, hvis de anbefaler folk som dem at få en godkendt vaccine mod corona-virus. Dermed er FOA-medlemmerne endnu mere parate til at tage imod vaccinen end gennemsnittet af danskerne.

I en undersøgelse, som Aarhus Universitet står bag, ligger danskerne i sammenligning med befolkningen i en række andre lande i forvejen højt, nemlig på 79 procent.

FOA’s forbundsformand Mona Striib glæder sig over den store tilslutning til vaccinationen blandt både danskerne og blandt forbundets medlemmer i særdeleshed.

”Vaccinen er hele verdenssamfundets nøgle til at få has på den hæslige sygdom, som hver dag koster liv og kan have nærmest invaliderende senfølger,” siger Mona Mona Striib.

”Rigtig mange af FOA’s medlemmer indgår i de samfundskritiske funktioner, som står øverst på listen over dem, der får tilbudt vaccinen. Derfor er det vigtigt, at der også er opbakning til vaccinestrategien fra dem, der står i front.”

Mens arbejdsgiveren kan forlange af sine ansatte, at de bliver testet for corona – enten i arbejdstiden eller at de bliver kompenseret for det, kan man ikke forlange, at ansatte tager imod vaccinen.

 

Venstre skal finde ny næstformand for Støjberg

Venstre skal søndag 24. januar afholde et ekstraordinært landsmøde.

På dagsordenen er valget af ny næstformand for partiet.

Siden 29. december har Venstre stået uden næstformand, i og med at Inger Støjberg (V) trak sig fra posten. Det forklarede hun med, at hun blev bedt om det af Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Det ekstraordinære landsmøde vil finde sted klokken 10.00 i Roskilde.

placeholder
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce