Annonce

Regeringen vil lokke dig til flere år på arbejdsmarkedet

Danskerne skal lokke til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, lyder det fra finansministeren.
Det skal være mere attraktivt for seniorer at blive længere på arbejdsmarkedet, og det skal kunne betale sig at spare op til pension. Sådan lyder hovedbudskaberne i det tilbagetrækningsudspil, som regeringen netop har fremlagt.

Efter at regeringen forleden måtte opgive drømmen om at hæve pensionsalderen, forsøger den nu igen at få danskerne til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Tirsdag fremlagde finansminister Kristian Jensen (V) regeringens oplæg til en tilbagetrækningsreform, hvor man ved at lokke med forskellige økonomiske gulerødder, vil forsøger at få danskerne til at udskyde pensionen frivilligt.

”Vi kan allerede nu se, at en stigende andel af danskerne på tværs af uddannelsesbaggrund vælger at blive længere på arbejdsmarkedet. Den udvikling skal vi understøtte yderligere,” siger finansminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Både lidt frivillighed og lidt tvang
Regeringens indeholder i alt 13 nye tiltag, hvoraf de otte har som mål at øge tilskyndelsen til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det drejer sig blandt andet om frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag, mulighed for hurtigere udbetaling af opsat pension samt opstramning af optjeningskrav til en række offentlige pensionsydelser.

”Arbejdsmarkedet har brug for seniorerne, og det har samfundsøkonomien også. Hver gang en dansker vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, er det med til at styrke holdbarheden af pensionssystemet til glæde for dem, der har behov for at trække sig tilbage,” siger finansminister Kristian Jensen.

Samtidig ønsker regeringen at mindske den gruppe på ca. 750.000 personer, som har lav eller ingen pensionsopsparing. Derfor foreslås en tvungen opsparing på 2 procent af indkomsten, som skal indfases gradvist fra 2019 til 2026.

Regeringen lægger desuden op til at stramme en række optjeningskrav for blandt andet folkepension, førtidspension og ældrecheck, så reglerne følger den forventede stigende pensionsalder.

Ikke et ord om bedre arbejdsmiljø
Og mens regeringen har masser af økonomiske tilskyndelser til at få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, så undrer en række forskere sig over, at bedre arbejdsmiljø ikke er nævnt med et ord i regeringens udspil.

”Man tager fejl, hvis man udelukkende forestiller sig de ældre medarbejdere som kalkulerende købmænd, der regner på, hvornår det bedst kan betale sig at gå på pension.

Ofte er det snarere et spørgsmål om arbejdsmiljø, og hvordan man kan få arbejde, fritid og familieliv til at spille sammen," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen til Jyllands-Posten.

En undersøgelse fra 3F viste for nyligt, at hver tredje 3F har så mange smerter i kroppen efter arbejdet, at de fravælger fritidsinteresser og hver femte jævnligt spiser smertestillende medicin.

 

Læs hele regeringens udspil her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet