Regeringen vil tage statsborgerskab fra fremmedkrigere

Et lovforslag, der skal gøre det muligt administrativt at frakende fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab, skal hastebehandles
Den aktuelle situation i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien udgør en betydelig risiko for, at fremmedkrigere med dansk statsborgerskab om kort tid kan være på vej mod Danmark.

Derfor vil regeringen bede Folketinget om at hastebehandle et lovforslag, der skal gøre det muligt administrativt at frakende fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab, det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse,

Det vil betyde, at Danmark kan frakende fremmedkrigere deres statsborgerskab, mens de stadig befinder sig i udlandet.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler i den forbindelse, at:

”Der er risiko for, at de kurdisk kontrollede IS-lejre i grænseområdet bryder sammen, og at fremmedkrigere med dansk statsborgerskab søger mod Danmark. Det er mennesker, der har vendt Danmark ryggen og med vold kæmpet mod vores demokrati og frihed. De udgør en trussel mod vores alles sikkerhed. De er uønskede i Danmark.

Regeringen vil derfor gøre alt, hvad der er muligt, for at forhindre dem i at komme tilbage til Danmark.”

I pressemeddelelsen oplyses det, at Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance på forhånd har tilkendegivet, at de bakker op om en hastebehandling af lovforslaget.

placeholder

placeholder

Statsministeriet meddeler i samme ombæring, at regeringen har besluttet at yde et ekstraordinært bidrag på 20 millioner kroner til internationale Røde Kors i Syrien til at hjælpe de særligt udsatte områder i landet.

Fangeflugt fra flygtningelejr

Årsagen til, at regeringen vil hastebehandle dette lovforslag, er, at der igår skete en fangeflugt fra en lejr i Nordsyrien, der huser børn og koner til IS-krigere. Det skriver DR.

Det anslås at flere hundrede flygtede fra Ain Issa-lejren, som den hedder.

Flugten sker efter Tyrkiets offensiv i Nordsyrien, der går efter kurdiske YPG-militser, som indtil nu har stået for forvarringen af IS-fangerne. Kurderne er nu optaget af at forsvare sig mod den tyrkiske offensiv, og har derfor opgivet at kontrollere Ain Issa-lejren.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Troede aldrig jeg ville bakke op om sådan et forslag, hvor der er børn involvret, men jeg gør det her. Deres handlinger kan ikke tilgives.

Lige nu slagtes kurdiske kvinder og børn. De kurdere, som hjalp os med at nedkæmpe IS, svigtes groft af Vesten, herunder Danmark. I Danmark har vi mere end travlt med at sikre os at nogle få IS- krigere med dobbelt statsborgerskab bliver blandt kurderne. Jeg har i gen sympati med disse IS krigere. Men jeg får nu alligevel en dårlig smag i munden over vores grænseløse selvoptagethed og egoisme.

Hastelovgivning mod fremmedkrigere er et uskik.

Vi har givet disse mennesker det danske statsborgerskab ved lov. Derfor kan jeg ikke lide, at man ved en hastelovgivning, som skal give muligheden for administrativt at fratage danske statsborgere (nu gerne kaldt „fremmedkrigere“) deres statsborgerskab.
Det demokratiske system har sin fordel deri, at beslutninger kan og skal være velovervejet. Derfor er demokrati også med god grund et langsomt system. Denne tilstræbte langsomhed er i de senere årtier med påstand om, at hast skulle være nødvendigt, oftere og oftere blevet brudt med betænkelige ulemper til følge. Tænk her på nedbrydningen af gennemsigtigheden af demokratiets beslutningsprocesser, som det for eksempel fandt sted under Helle Thorning.

En frakendelse af statsborgerskabet må i et ordentligt system, for eksempel i en retsstat som Danmark, kun ske efter en almindelig retssag: stat mod statsborger!

Annonce